Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!
FOTO: arhiepiscopiaramnicului.ro

Izvorul Tămăduirii, zi de mare sărbătoare în staţiunea Băile Olăneşti

FOTO: arhiepiscopiaramnicului.roPraznicul „Izvorul Tămăduirii” este o sărbătoare închinată Maicii Domnului şi este trecută în calendarele creştine în prima vineri după Sfânta Înviere. La originea acestei sărbători se află o minune petrecută în apropierea Constantinopolului când un orb se spală pe ochi cu apa unui izvor şi cu rugăciune înălţată către Maica Domnului, îndată primeşte vederea. Orbul ajunsese la izvor îndemnat de împăratul neîncoronat Leon (457-474) care avusese vedenie să descopere izvorul. Mai târziu, ajungând împărat construieşte pe acel izvor o mânăstire cu hramul „Izvorul Tămăduirii” în aducerea aminte a vindecării orbului. Împăratul Justinian (526-575) primeşte vindecare de o boală grea incurabilă prin rugăciune şi din apa izvorului şi ridică o mânăstire mai mare care ulterior a fost dărâmată de turci în anul 1453.

Izvorul Tămăduirii din timpul lui Leon, se păstrează şi în zilele noastre. Credincioşii care merg la Istambul (numele nou al vechii cetăţii a Constantinopolului), se pot închina în biserica Izvorul Tămăduirii. Actuala construcţie este din secolul al XIX-lea, dar la subsolul acesteia se află un paraclis din secolul al V-lea, unde există izvorul cu apa tămăduitoare din trecut.

În data de 21 Aprilie, staţiunea balneoclimaterică Băile Olăneşti a îmbrăcat haina de sărbătoare şi a primit vizita şi binecuvântarea de la însuşi chiriarhul locului, IPS Varsanufie Arhiepiscopul Râmnicului.

Sărbătoarea „Izvorul Tămăduirii” se leagă de aceste meleaguri deoarece din străfundul pământului ţâşnesc la Băile Olăneşti 24 de izvoare dătătoare de sănătate trupească. Staţiunea nu avea lăcaş de cult şi pentru tămăduirea sufletească şi în anul 1954 Patriarhul Justinian a adus în Băile Olăneşti biserica de lemn a lui Horea din Albac (în 2016 împlinind 300 de ani de atestare documentară) având hramul Naşterea Maicii Domnului, iar aici a primit şi hramul Sfântului Mare Mucenic Pantelimon doctorul cel fără de arginţi, pentru ajutorarea tuturor ce caută tămăduirea.

Între anii 1993 – 2003 prin strădania enoriaşilor, a celor veniţi la odihnă şi tratament şi a preotului paroh Groşenoiu Emilian a fost ridicată o biserică nouă de zid cu hramurile „Izvorul Tămăduirii” şi „Adormirea Maicii Domnului” ce stă ca o floare în mijlocul acestor izvoare pentru ca toţi cei veniţi la odihnă şi tratament, dar şi localnicii să primească atât tămăduirea trupească prin gustarea apelor minerale, dar şi tămăduire sufletească prin rugăciunile înălţate către Maica Domnului în acest sfânt lăcaş.

În acest an, când se împlinesc 13 ani de la sfinţirea noului lăcaş, la iniţiativa preotului paroh Groşenoiu Emilian şi a celorlalţi doi preoţi slujitori Bacu Nicolae Mircea şi Vişan Nicolae Valentin, IPS Varsanufie a slujit Sfânta Liturghie într-un sobor de preoţi, iar în cuvântul de învăţătură adresat credincioşilor, a relatat minunea descoperirii izvorului cu apă tămăduitoare din vremea împăratului Leon, precum şi cinstirea acordată în cursul istoriei acelui spaţiu binecuvântat de către Dumnezeu.”Din izvorul cu apă s-au vindecat mulţi împăraţi şi dregători imperiali, dar şi oameni simpli care şi-au aşezat nădejdea redobândirii sănătăţii trupeşti în ocrotirea şi mângâierea Maicii Domnului. Minunile la acest izvor au continuat şi în perioada în care cetatea era asediată, însă a continuat până în zilele noastre, întrucât numeroşi creştini aduc mărturii despre puterea tămăduitoare a acelor ape”.

Înaltpreasfinţia Sa a arătat că Dumnezeu a dăruit şi ţinutul Vâlcii cu numeroase izvoare cu apă tămăduitoare, în jurul cărora au trăit oameni cu viaţa sfântă care au devenit modele de asceză şi de trăire creştină. Vieţile lor rămân pilduitoare pentru fiecare creştin în parte, descoperind că vindecarea trupească trebuie să determine şi o schimbare în viaţa duhovnicească, iar minunile săvârşite în apropierea acestor izvoare cu apă tămăduitoare ne încredinţează pe deplin asupra acestui fapt.

La sfârşitul Sfintei Liturghii, Părintele Arhiepiscop a săvârşit slujba de sfinţire a Aghiazmei mici, unde a subliniat că această apă sfinţită are multe feluri de lucrări aşa cum ne încredinţează ectenia şi rugăciunea sfinţirii.

În continuare, alături de preoţi,de autorităţile locale şi de patronatele oraşului, Chiriarhul Râmnicului a mers la toate izvoarele din aceasta staţiune pentru a le binecuvânta şi a le sfinţi. Printre invitaţii acestei mari sărbători s-au aflat doamna Tudor Maria, domnul Grig Chiroiu şi mulţi alţii.

În finalul acestei mari sărbători, parohia Băile Olănesti a organizat o masă frăţească pentru toată lumea prezentă, care s-a servit la poalele bisericuţei lui Horea (aproximativ 400 porţii).

Hristos a înviat!