Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

FOTO: HRAM la mânăstirea Antim din RÂMNICU VÂLCEA! IPS Varsanufie a oficiat slujba

Înaltpreasfinţitul Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a participat Sfânta Liturghie împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi la Mănăstirea Antim din Râmnicu-Vâlcea, ocazionată de sărbătorirea hramului care a avut loc în data de 6 ani, de sărbătoarea religioasă Izvorul Tămăduirii.

Sărbătoarea a început sâmbătă seara cu slujba de priveghere, iar a doua zi a continuat cu Acatistul Învierii Domnului Iisus Hristos şi cu Sfânta Liturghie.

Cu ocazia prăznuirii hramului a fost sfinţită şi racla cu moaştele Sfântului Efrem cel Nou, care va deveni ocrotitorul acestei Sfinte Mănăstiri.

Mănăstirea Antim, care poartă numele Sfântului Martir Antim Ivireanul, ocrotitorul Râmnicului, va primi şi o copie după icoana făcătoare de minuni de la Mănăstirea Troianu din Bulgaria, pentru că acestă mănăstire se află în cartierul Troianu şi a purtat acest nume.

„După Sfânta Evanghelie, Părintele Arhiepiscop a rostit un cuvânt de învăţătură în care a evidenţiat semnificaţia praznicului de astăzi închinat Maicii Domnului: Biserica Ortodoxă sărbătoreşte astăzi praznicul Izvorul Tămăduirii, sărbătoare legată de o minune petrecută în secolul al V-lea. La acea vreme, un orb şi-a recăpătat vederea spălându-se cu apa unui izvor spre care l-a trimis vocea Maicii Domnului. De asemenea, această sărbătoare este legată şi de sfinţirea Bisericii Preasfintei Născătoare de Dumnezeu de lângă Constantinopol, ridicată pe locul acestui izvor vindecător de către împăratul bizantin Leon cel Mare.

În ziua de 28 septembrie 2016, biserica Mănătirii Antim va fi sfinţită de doi patriarhi, Patriarhul României şi Patriarhul Antiohiei, care are reşedinţă în Siria, acolo unde se întâmplă atătea atrocităţi, un genocid, unde vedem că sunt creştini care sunt decapitaţi, omorâţi şi devin sfinţi ca primii mucenici ai primelor veacuri, pentru credinţa lor, şi de foarte mulţi membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Cu acest prilej se va face şi proclamarea canonizării a patru noi sfinţi. Îi numim noi pentru că vor fi trecuţi în calendar acum, dar ei sunt sfinţi înaintea lui Dumnezeu încă din timpul vieţii lor: Sfinţii Daniil şi Misail de la Mănăstirea Turnu prăznuiţi în ziua de 5 octombrie şi Sfinţii Neofit şi Meletie de la Mănăstirea Stânşoara prăznuiţi în ziua de 3 septembrie, a mai spus Înaltpreasfinţia Sa.

După Sfânta Liturghie, în faţa bisericii, Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie, alături de soborul de slujitori şi în prezenţa a sute de credincioşi râmniceni, a săvârşit slujba de sfinţire a Aghesmei Mici prevăzută în rânduiala tipiconală a acestei sărbători.

La final, Părintele Arhimandrit Sava Pleşa, Stareţul Mănăstirii Antim, a mulţumit Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop Varsanufie, pentru vizita, binecuvântarea şi slujirea arhierească oferită obştei, dar şi credincioşilor prezenţi la acest festin duhovnicesc.

La această mare sărbătoare a creştinătăţii ortodoxe prăznuită la Mănăstirea Antim au participat, oficialităţi locale, ieromonahi şi numeroşi credincioşi din municipiu, dar şi din eparhie”, se arată într-un comunicat de presă al Arhiepiscopiei Râmnicului.