Acasă Arhiva Ziua cea mare

Ziua cea mare

     Astăzi, 2 august 2006, în cartea de istorie a Râmnicului se va consemna punerea în libertate a primului primar al locului arestat fărăca împotriva sa săexiste vreo probăa comiterii vreunei infracțiuni. La denunțul unui contestat și ocolit om de afaceri din municipiu, Parchetul General, prin Secția Anticorupție a DNA, a pus la cale un flagrant de luare de mităîmpotriva primarilor râmniceni. Scenariul conceput de două doamne procuror se prezintăa fi unul diletant. „Cauza Dicu Gutău” a bulversat lumea județului și a ridicat multe semne de întrebare în lumea oamenilor de afaceri din România. Temerea că și acestora li se poate înscena un pseudo-flagrant de dare de mităsau luare de mită(mai știi?) îi va ține, mult timp, pe investitori, departe de frumosul nostru oraș. După chipul și asemănarea denunță torului „Crinu” Popescu, vor fi considerați drept provocatori toți oamenii de afaceri vâlceni. Scandalul a început printr-un flagrant ce i-a avut drept protagoniști pe vice-primarul Nicolae Dicu și pe denunță torul patron al firmei ROVIMET. Mita compusădin 40 de bancnote a câte 500 de Euro, inscripționate chimic, a reprezentat o probăîmpotriva vice-primarului și nicidecum a primarului nostru. Dar interese neconturate bine, încă ! îl doreau în că tușe pe singurul primar care a schimbat în procent de 80% fața frumoasei capitale a județului Vâlcea. Îl doreau învins pe acela care le intrase la suflet râmnicenilor, deși nu era de pe aceste meleaguri.

     Îl doreau compromis pe acela care a creat super-market-uri occidentale, nenumărate locuri de parcare, parcuri moderne, locuri de joacă pentru copii, a asfaltat străzi și a pus umărul serios la transformarea burgului nostru de provincie, în oraș european. Succesul lui i-a înnebunit pe adversarii politici, ba chiar și pe aceia aflați, alături de el, în Alianța pentru guvernare. că , în spatele cortinei de unde s-au mânuit marionetele procuror, stăpoliticul, invidia, răutatea, prostia și incultura multor concetățeni de-ai noștri, nu mai trebuie gândit. Un complex nefavorabil administrației publice locale și imaginii locurilor noastre natale a făcut ca „gunoaiele” săse creadăluptători pe frontul anti-corupției. Jocul de-a arestarea și punerea în libertate a edililor va lua sfârșit, chiar în orașul condus de ei. Astăzi, un complet intransigent de judecată, îl va pune în libertate pe primar. această siguranțăne este datăde faptul că având întregul dosar al cauzei și-l dăm publicității acum, am ajuns la concluzia că nimic nu justifică reținerea acestuia în arest, cum nici rearestarea lui nu poate fi înțeleasăde o minte sănătoasă. Nu se știe ce a justificat rearestarea.

     Instanța Curții de Apel București nu are depusă(la dosarul cauzei) încheierea de ședințădin data de 7 iulie 2006, pentru a se putea cunoaște care au fost motivele rearestării și care contrazic concluziile instanței anterioare de la Tribunalul București, când s-a dispus revocarea mandatului reținerii lui Mircea Gutău. Jocul arestării, punerii în libertate și rearestării va înceta. Aici, la noi, în Râmnic, un complet de judecată, având-o în frunte pe apreciata judecă toare Lucia Bărăscu va pune capăt scenariului doamnelor procuror din București, care, în opinia mea, ori au făcut facultatea la fărăfrecvență, ori sunt mediocre absolvente a unei facultăți particulare post-decembriste. După un început zgomotos, scandalul arestării tinde săse estompeze. În afara unui grup de indivizi interesați ca Mircea Gutău săfie scos în decor, prin orice mijloc, râmnicenii își iubesc primarul. Nimic din probele aflate la dosar nu spune că ar fi vinovat de vreo nemernicie. Nimic din bălmăjelile considerate drept „probe” de inculturăprofesionalăa doamnelor procuror de dosar, nu spune că oficialul nostru și-ar fi pătat onoarea, demnitatea sau cinstea. Făcă tura se vede și din avion.

     Iar cetățenii municipiului Rm. Vâlcea au început săînțeleagăasta, urându-i pe „scenariști” și pe cei ce le sunt cozi de topor pe aici, pe la noi. Tot mai mulți sunt aceia care au prins curaj și îi înjurăpe complotiști. Cât despre doamnele procuror, nu mai vorbim. Le-au mutat pe centura capitalei. Nemulțumirea lor se înalțăprecum valurile Tsunami și va copleși nemernicia detractorului și a slugilor lui preaplecate de prin presăsau din politicul opozant. Efectele valurilor se vor vedea, preponderent, la vot. Asimilarea calității politice social-democrate a denunță torului Constantin Popescu cu organizația vâlceanăa PSD, nu va fi întâmplătoare. Acum, câțiva derbedei politici au și început să-și facă gânduri și calcule de cum săfacă și ce săfacă pentru ca săse urce electoral pe scaunul vacant al primarului.

     Dar, de mâine, orașul va avea primar. Bătălia, însă , nu se va astâmpăra. Greul se va da, începând cu data de 13 septembrie, când se va judeca fondul procesului. Atunci, în fața unor judecă tori onești, rezistenți la presiunile politice și la un anumit șantaj prefigurat, se va face dreptate. Doi oameni, oficialități de prim rang, au sufletul zdrobit de ordinara provocare la care au fost supuși. Doi oameni, prieteni ai râmnicenilor, se roagăla Dumnezeu săse înfăptuiască Dreptatea. SăînvingăDreptatea! La judecata de Apoi se vor afla și „inculpații” și doamnele procuror și judecă torii din instanțele ce se vor consuma. Făcă tura scandalului va fi obiectul unei analize Divine, în fața Mântuitorului. Și atunci, fiecare, primari, procurori, judecă tori, denunță tori, cozile de topor și megieșii clevetitori vor primi ceea ce merită. Acum, să-i lăsăm în liniște, pe judecă torii pământeni, săcântărească probele, actele și faptele.

     Nimic din ceea ce-i împotriva Legii, nu trebuie săscape nepedepsit. Dar nici nevinovații nu trebuiesc pedepsiți. Completul de judecatăvâlcean trebuie lăsat săgândească în liniște. Ecourile ziselor ministrului Monica Macovei de manifestarea neîncrederii în justiția care se face acum, mai stăruie încă . În acest caz, de o notorietate VIP, judecă torii vâlceni au ocazia să-și determine ministrul săreformuleze sau săretracteze afirmația neîncrederii. Justiția este organizatăca un filtru. Ceea ce a greșit o instanță, se corijeazăla instanța superioară. Din treaptăîn treaptă, cu probe de necontestat, DREPTATEA triumfă.

     Instanța vâlceanăare acum ocazia săintre în istorie, iar primarii noștri sărevinăîn mijlocul celor ce-i iubesc și a celor care le recunosc meritele în europenizarea frumosului nostru oraș. Săne lăsăm judecă torii săfacă , în liniște, dreptate. Circului de proastăfactură”heirupistă”, i se va pune capăt. Soluțiile opuse, privind arestarea și eliberarea primarului Râmnicului trebuie săînceteze. Oricine poate greși, dar nu atunci când este vorba de libertatea omului. „Sănu-i iei omului ceea ce nu-i poți da” spune Scriptura. Zile și Libertate, nu poate da decât Dumnezeu. Cei care se substituie Lui, vor avea mult de pătimit. Cineva, undeva, acolo Sus, iubește Adevărul și Dreptatea! Și, ca și noi, crede în oameni!

Romeo Popescu

image_pdfVezi ca PDFimage_printPrintează articolul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.