Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Sărăcia unui ținut mirific

Consilierii județeni au bătut coclaurile din Îara Loviștei

Deși se întind pe 30% din suprafața Vâlcii și dau o producție de energie record, cele zece localități din nordul județului –  Berislăvești, Boișoara, Brezoi, Câineni, Racovița, Perișani, Titești, Voineasa, Malaia și Sălătrucel – rămân vitregite atunci când este vorba de alocațiile de la bugetului județului și de la Guvern

 

Pentru a treia oarăîn decursul existenței sale, Consiliul Județean Vâlcea s-a întrunit, la sfârșitul săptămânii trecute, într-o ședințăextraordinarăîn afara municipiului Râmnicu Vâlcea. De această datăa fost vorba de o localitate din nordul județului Vâlcea, După ce precedentele ședințe au avut loc la Drăgășani și Horezu. însă , spre deosebire de ședințele Consiliului Județean din Drăgășani și Horezu, întrunirea din nordul județului s-a desfășurat fărăo ordine de zi prestabilită, așa cum existăla fiecare ședințăîn plen a Consiliului Județean. Peste 25 de consilieri județeni împreunăcu membrii Forumului Cultural al Râmnicului s-au îmbarcat vineri de dimineațăpentru a ajunge în Îara Loviștei, o zonădeosebit de frumoasăși cu un potențial turistic deosebit. Prima oprire s-a produs în comuna Titești, mai exact la noua salăa Casei de Culturădin localitate. Oficiile de gazdăi-au revenit primarului din localitate, că tălin Daneș, care le-a mulțumit consilierilor județeni că au făcut un efort deosebit săvinăîn această zonăpentru a cunoaște realitățile de la fața locului. Amenajarea sălii a fost suportatădin bugetul Primăriei Titești, însă mobilierul și dotările auxiliare au fost achiziționate pe datorie. Astfel că la propunerea președintelui Consiliului Județean Vâlcea, Dumitru Bușe, consilierii județeni au fost de acord cu alocarea din fondul de rezervăal instituției a sumei de peste 200 milioane lei vechi în vederea plății mobilierului cu care a fost dotatănoua salădin comuna Titești. Coincidențăsau nu, deplasarea consilierilor județeni a avut loc exact în ziua de Sfântul Ilie, „patronul spiritual” al localității.

 

În Perișani, „sport extrem” pe drumurile morții

 

La nici 10 kilometri de Titești, mergând spre nord-est, se aflăcomuna Perișani. până în anul 2003, localitatea Titești cu satele componente era încorporatăîn comuna Perișani, însă datoritădistanțelor mari dintre satele componente, s-a luat decizia „separării” celor două comune. Tot în anul 2003 au avut loc alegeri locale parțiale, primul primar al comunei fiind aleasăVasilica Teleabă, din partea PSD. Ședința propriu-zisăa Consiliului Județean Vâlcea de vineri, 20 iulie 2007, a avut în sala de festivități proaspăt renovatăși modernizatăde la Școala Generalădin localitatea Mlăceni, comuna Perișani. până săse treacă efectiv la discuțiile pe marginea temei propuse, consilierii județeni au votat proiectul de hotărâre privind alocarea sumei de 200 milioane lei vechi pentru Primăria Titești. După ce primarul comunei Perișani, Ion Sandu, le-a urat bun venit consilierilor județeni și tuturor invitaților, președintele Consiliului Județean Vâlcea a dat startul ședinței care a avut o singurătemăde discuții și dezbateri intitulată”Nordul județului Vâlcea – prezent și perspective”. Primul care s-a înscris la cuvânt a fost chiar gazda evenimentului, primarul comunei Perișani, Ion Sandu. În primul rând, edilul a insistat săatragăatenția asupra stării deplorabile în care se aflădrumurile din comuna Perișani, fapt simțit pe pielea lor chiar de că tre consilierii județeni și toți ceilalți invitați care au fot prezenți la ședința Consiliului Județean. Drumul național DN7D este în opinia primarului Sandu drumul cu cele mai multe probleme, având în vedere că leagălocalitatea Perișani de Curtea de Argeș. însă , locuitorii din Argeș s-au arătat întotdeauna „reticenți” în ceea ce privește o colaborare pentru modernizarea acestui drum, considerat în scriptele Ministerului Transporturilor drept drum național. însă , înainte de acestea, președintele Dumitru Bușe a prezentat auditoriului raportul „Nordul județului Vâlcea – prezent și perspective” . 

 

10 localități cu 25.000 de suflete

 

Potrivit raportului, suprafața totalăa celor zece localități din nordul județului (Berislăvești, Boișoara, Brezoi, Câineni, Racovița, Perișani, Titești, Voineasa, Malaia și Sălătrucel) reprezintă30% din suprafața totalăa județului. Localitățile au în componențăun număr 52 sate reprezentând 9,3% din numărul satelor din județ. Populația celor 10 localități este de peste 25.000 de locuitori reprezentând 6% din populația județului Vâlcea. Cele 10 localități fac parte din două   asociații de dezvoltare intercomunitare din județul Vâlcea: Îara Loviștei înființatăîn anul 2006 și din care fac parte Berislăvești, Boișoara, Câineni, Perișani, Racovița, Sălătrucel și Titești, precum și Valea Lotrului, înființatăîn anul 2007 și din care fac parte Brezoi, Voineasa și Malaia. Tot din același raport întocmit de specialiștii Consiliului Județean reiese că beneficiazăde sisteme centralizate de alimentare cu apălocalitățile: Voineasa (parțial), Malaia (parțial), Brezoi, Sălătrucel, Berislăvești, Boișoara și Perișani (parțial). De asemenea, dispun de sisteme centralizate de canalizare Voineasa (parțial), Brezoi și Sălătrucel. Pentru orașul Brezoi, care necesitălucrări de reabilitare și modernizare, se va solicita includerea în cadrul proiectului „Asistențătehnică pentru pregătirea proiectelor – Reabilitare și modernizarea sistemelor de alimentare cu apăși canalizare”, program finanțat de Ministerul Mediului și Dezvoltării Durabile. Recent, în comuna Boișoara a fost finalizat un proiect pe Programul SAPARD în cadrul programul de eliminare a efectelor inundațiilor din 2005. Valoarea proiectului a fost de circa 150.000 de euro. Anul trecut, Guvernul a decis alocarea de la bugetul statului pentru finanțarea a 12 proiecte privind alimentarea cu apăpotabilăîn sistem centralizat în zonele rurale și 16 privind canalizarea în sistem centralizat. Astfel, au primit fonduri pentru documentația tehnico – economică , fazele proiect tehnic și caiete de sarcini, următoarele localități Racovița, Titești, Sălătrucel,  Câineni (apă), Voineasa și Boișoara (canalizare).

 

Drumurile, eterna problemă

 

Infrastructura de transport din zona de nord a județului Vâlcea totalizează335 km de drumuri locale și se compune din: 180 km de drumuri naționale care fac legătura cu județele vecine, din care 116 km sunt modernizați și se aflăîn stare bună; 105 km drumuri județene și 50 km drumuri comunale nemodernizate. Locuințe neelectrificate care necesităextindere de rețea, pentru cele 10 localități din nordul județului, sunt în număr de 69 reprezentând 8,2% din numărul total de locuințe neelectrificate (832 locuințe) din județul Vâlcea.

 

Cultura și educația în nordul județului

 

La Voineasa, că minul cultural funcțional, necesităinvestiții pentru executare instalației de încă lzire și grup sanitar. La Malaia, că minul cultural funcțional, au fost executate recent lucrări de modernizare. La Brezoi, casa de culturăse aflăîn renovare. Valoarea lucrărilor estimatăeste de 1,8 milioane lei noi. Din fonduri proprii a fost alocatăsuma de 500.000 lei noi, urmând săse identifice sursele pentru diferența de bani. La Sălătrucel, că minul cultural aflat în stare bunăde funcționare. La Berislăvești, se aflăîn starea finalăde reabilitare că minele culturale din Robaia și Dângești. că minele culturale din Berislăvești și Rădăcinești necesităreabilitare. La Boișoara, că minul cultural aflat în stare bună, dar necesităinvestiții pentru asigurarea mobilierului. La Găujani se intenționeazăconstruirea unui că min cultural. La Perișani, un că min cultural deteriorat, necesitădemolare. La Mlăceni existăun că min reabilitat. La Câineni, patru că mine culturale aflate în stare bună. La Racovița, două că mine culturale (Racovița și Balota) necesităreabilitare. La Titești, în satul Bratovești un că min cultural aflat în stare bună. Conform unei recent ordonanțe de guvern, Ministerul Culturii și Cultelor a lansat în cadrul programului prioritar național pentru construirea de sedii pentru așezăminte culturale în localitățile unde nu existăasemenea instituții, precum și pentru reabilitarea, modernizarea, dotarea și finalizarea lucrărilor de construcție a așezămintelor culturale de drept public, din mediul rural și mediul urban. În cadrul acestui program, ar putea fi cuprinse localitățile Perișani, Boișoara, Brezoi și Titești. La nivelul celor 10 localități din nordul județului totalul unităților de învățământ este de 67, din care 34 școli generale și licee și 33 grădinițe. În cursul anilor 2006 și 2007 au fost alocate fonduri pentru obiective de investiții, consolidări, reparații capitale, reabilitări și asigurarea cu utilități a unităților de învățământ din județ prin mai multe hotărâri de Guvern, respectiv prin consiliile locale și Inspectoratul Școlar al Județului Vâlcea, în valoare totalăde 47448 mii lei și prin intermediul Consiliului Județean Vâlcea în sumătotalăde 85000 euro, în vederea executării de reparații ca urmare a distrugerilor provocate de calamitățile naturale produse în anul 2005, fonduri asigurate prin programul PHARE. De asemenea, Consiliul Județean Vâlcea a aprobat în anul 2007, fonduri în valoare totalăde 11,2 miliarde lei vechi pentru susținerea programelor de dezvoltare locală, pentru co-finanțarea proiectelor cu finanțare externăcare vizeazăreabilitarea unităților de învățământ.