Acasă Arhiva Peste 1.000 de elevi valceni au participat la marsul anti-tutun

Peste 1.000 de elevi valceni au participat la marsul anti-tutun

      ” „Tutunul letal în orice formă sau conținut” ” „Prin această manifestare am încercat să sensibilizăm oamenii în legătură cu bolile grave pe care le produce tutunul, un drog care dă dependență mai mare decât heroina”- a declarat Georgiana Tarcomnicu

 

      În fiecare an, la data de 31 mai, este sărbătorită „Ziua Mondială fără Tutun”, iar anul acesta sloganul ales de Organizația Mondială a Sănătății a fost „Tutunul letal în orice formă sau conținut”. De câteva secole fumatul a fost și, din păcate, rămâne un dezastru al societății, care face pe zi ce trece tot mai multe victime. De-a lungul timpului, în diferite țări, au fost susținute nenumărate campanii antitabac, iar acestea s-au dovedit a fi prielnice, numărul fumătorilor fiind într-o Continuă reducere. însă , din păcate, concomitent sporește numărul fumătorilor în țările sărace și în cele în curs de dezvoltare. Statisticile străine arată, de asemenea, că cel mai mare număr de fumători se înregistrează în comunitățile cu nivel sanitar-igienic, economic, cultural și financiar redus. De aceea, 31 mai este ziua în care societatea reacționează împotriva acestei probleme, reclamând dreptul la un aer curat pentru o viață mai sănătoasă. Cu această ocazie, Agenția Națională Antidrog prin Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Vâlcea  a organizat un marș la care au fost invitați să participe peste 1.000 de elevi din școlile vâlcene. „Prin această manifestare am încercat să sensibilizăm oamenii în legătură cu bolile grave pe care le produce tutunul, un drog care dă dependență mai mare decât heroina. Să nu uităm că în lume, din cauza fumatului, mor 560 de persoane pe oră și 4,9 milioane de suflete pe an” – a spus Georgiana Tarcomnicu.

      Elevii vâlceni au venit la acțiune înarmați cu banere, fluturașe care conțineau mesaje anti-fumat, precum și cu un coșciug în care era pusă o țigară. Marșul a pornit din fața Casei Tineretului, copiii ghidați de jandarmi pornind pe străzile Râmnicului și oprindu-se în parcul Mircea cel Bătrân. Aici reprezentanții Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Vâlcea au ținut un discurs: „Tutunul este mortal atât pentru cei care fumează, cât și pentru cei din jurul lor. cancerul pulmonar, cea mai gravă boală produsă de tutun, apare și la fumătorii pasivi. Mesajul nostru pentru fumători este de a încerca să renunțe la fumat. Este nevoie doar  de voință”.

Claudia STANCIU

image_pdfVezi ca PDFimage_printPrintează articolul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.