1

Optimismul nu dă în clocot

Întreaga presă naționalărelevăun fapt ce nu mai surprinde pe nimeni acum și anume că omul de afaceri liberal Dinu Patriciu pledeazădin nou pentru o alianțăîntre PSD și PNL, pe care o considerăsingura soluție capabilăsă asigure o guvernare stabilăîn următorii ani. Încă din noiembrie 2004, liberalul petrolist a susținut alianța PNL – PSD. Atunci, deși liberalii erau în alianțăcu PD și susțineau candidatura lui Traian Băsescu pentru Cotroceni, Patriciu a pledat pentru o înțelegere cu social-democrații chiar între cele două tururi de scrutin prezidențial. Propunerea sa a fost însă respinsăde că tre Delegația Permanentăa PNL. Ca urmare, Patriciu a demisionat din forurile de conducere ale partidului și a rămas simplu membru PNL, decizia fiind motivatăprin aceea că nu dorește ca acuzațiile ce i se aduc în procesul Rompetrol săafecteze imaginea formațiunii și asta cu atât mai mult cu cât premierul Tăriceanu a fost atacat pentru că ar fi încercat săintervinăîn justiție în favoarea omului de afaceri.

Un scurt istoric, nu strică pentru rememorare. Petromidia a fost scoasăla privatizare de că tre FPS, la data de 25 ianuarie 1999. Contractul de vânzare-cumpărare dintre FPS și firma Akmaya Sanayi ve Ticaret A.S., din Turcia, a avut valoarea de 238 milioane USD, cuprinzând și alte investiții angajate de cumpărător, de 226,5 milioane USD. Valoarea totalăa tranzacției a fost, deci, de 464 milioane USD. Ulterior, turcii au fost acuzați de fraudă, iar Petromidia a revenit la FPS. Printr-un nou contract, în anul 2000, FPS-ul a vândut Petromidia că tre The Rompetrol Grup BV – firma lui Patriciu, cu suma de 36 milioane USD. Prețul total al tranzacției a fost de doar 50 milioane USD. Într-un raport oficial s-a concluzionat: „Se poate aprecia că încheierea celui de-al doilea contract – cu ROMPETROL – s-a realizat în condiții extrem de dezavantajoase Față de primul, aducându-se un prejudiciu statului de peste 200 milioane de USD.” Apoi, alte datorii de 600 de milioane USD, au fost șterse de Guvernul Năstase, prin OUG nr. 118/24.10.2003.

Mai miră, oare, pe cineva, recenta apropiere dintre grupul Iliescu-Năstase și petro-liberalii lui Patriciu? Dinu Patriciu declarăclar că în 6 ani PNL și PSD pot conduce tare spre o guvernare coerentă. Oare? „Oferta” petrolistului pare a fi greu de digerat, dar eu zic că este bine așa. Este foarte bine că știm pe cine votăm. Încă 6 ani de guvernare PNL și PSD? Cu aceste afirmații, sănu credeți că forțosul liberal nu mai poate de grija românului. El dorește doar protejarea afacerilor sale și temporizare acțiunilor DNA. Din această cauză, cel mai convenabil pentru el, este o alianțăPNL – PSD.

Tot scandalul politic din România a fost declanșat După ce DNA a început anchetarea lui. Tăriceanu, un umil băiat de casăal lui, a încercat, prin toate mijloacele, influențarea procurorilor. Patriciu și susținătorii lui (Voiculescu și compania), vizați și ei de DNA, au întreținut și întrețin zilnic, prin mass-media pe care o controleazăîn mare parte, o campanie deșănțatăde atacuri la adresa procurorilor și a președintelui Traian Băsescu. Mai mult, cu complicitatea parlamentarilor votați pe liste și aflați la cheremul șefilor de partid, se modifică pe bandărulantălegile în favoarea infractorilor.

Patriciu demonstreazăîncă o datăcă nu știe pe ce scaun vrea săstea. Scaunul din funcțiile de conducere ale PNL e înțesat de pioneze care-i înțeapăfundul ăla tăbăcit de nelegiuiri. Scaunul PSD-ist, tapisat în rosul minciunii, îl așteaptăpe Patriciu cu o țeapămult mai ascuțităși mai mare care-i gata să-i intre undeva. Timpul va dovedi și acest lucru. Dar dacă Patriciu scoate punga la electorale, va împărți generos petrodolari atât PNL-ului, cât și cârcotașilor lui Geoană, sănu zic și de oamenii vulpoiului KGB-ist Ivan Iliescu. Foamea-i mare la demnitari de au ajuns săaccepte drept mităcaltaboși și palincă . Câte curve politice a avut România de-a lungul istoriei? Câți fanarioți s-au îmbogățit pe spatele Valahiei Mari? Mulți, foarte mulți! Patriciu e una dintre curve, unul dintre acei maidanezi, care a supt seva României cât timp la conducere au fost ai lui: PNL și PSD. Care-i diferența? Niciuna. Minciună, furt pe Față , conducerea țării la ruină. Credeți că nimeni nu vede asta? Poporul vede tot. Ce se poate face? Multe.

Sămergem la vot și să-i votăm pe cei care fac câte ceva din ce promit, nu pe cei care promit de toate și nu fac nimic pentru electori. Nu știu când se va petrece fenomenul încât și cel de al treilea „partid istoric”, După cum le place actualilor liberali săse autodefinească , va dispărea sau va ajunge un partid de buzunar. Știu, însă , un singur lucru, anume că zilele lui Tăriceanu, în calitate de prim ministru sunt numărate. Spre ghinionul său, mandatul președintelui României este cu un an mai lung decât ciclul electoral parlamentar și indiferent de rezultatul alegerilor și de eventualele alianțe postelectorale ce s-ar crea, Traian Băsescu nu-l va mai desemna pe Tăriceanu drept prim ministru.

Am totuși o speranță, încrederea în inteligența poporului român, care, datoritămijloacelor de informare și comunicare tot mai moderne, a început săse trezească și ne va scoate din mocirla politică în care ne aflăm. Când? Nu știu. Nu sunt analist politic ți nici inventator de scenarii precum cei care tot apar pe sticla televizoarelor, ci doar un simplu elector. Așadar, văzând și simțind toate acestea, înclin să-i plasez pe oamenii politici din preajma lui Patriciu între trădare și prostie. Trădarea se pedepsește cu viața, dar, din păcate, prostia costăîntotdeauna mult mai multe vieți. Cine oare va avea puterea să repare tot ce au stricat acești șobolani înfometați în acești aproape 18 de ani scurși de la Revoluție? Dacă ne uităm atent la actuala clasa politica… ne cuprinde însă disperarea negăsirii niciunui răspuns.