Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

MOHOSZ

Indicatii pretzioase:

1. Titlul ramane scris cu litere mari, deoarece reprezinta initiale
2. Stema organizatiei MOHOSZ intra „artistic” in mijlocul articolului
3. poza cu pescarul intra la finalul articolului si trebuie scris pe ea ” pescar – membru al asociatiei MOHOSZ „, iar cea cu ligheanul cu pesti intra prima, cu scris pe ea ” angajati MOHOSZ – repopulare „

 

         Sunt de părere că pentru a înțelege cât mai bine lucrurile în ce privește pescuitul sportiv/recreativ și pentru a ne da seama dacă cei ce ne percep taxe piperate speculând până la nesimțite dragostea pescarului Față de acest hobby își fac temeinic datoria, trebuie să analizăm prin comparație o stare de fapt cu alta. Voi evita să fac un istoric al pescuitului actual din România, deoarece cunoaștem cu toții rezultatele dezastruoase ale gestionării resurselor acvatice vii de că tre instituțiile statului.

         Am aflat de la un prieten italian ce practică turismul piscicol despre o asociație de pescuit sportiv/recreativ din Ungaria ce se numește MOHOSZ. Curios, am că utat pe internet (www.mohosz.hu) detalii despre această asociație și m-am hotărât să vă impărtășesc și dumneavoastră informațiile pe care le-am găsit, informații confirmate în totalitate de că tre prietenul meu de care am amintit mai sus.

         MOHOSZ a luat ființă în anul 1945 și este o asociație-federație națională a pescarilor maghiari ce numără peste 330.000 de membri, având în administrare resurse acvatice vii din 30.000 ha concesionate de la stat, plus apele proprii. Pentru a avea dreptul de a pescui în scop recreativ în apele asociațiilor afiliate la MOHOSZ, pescarul maghiar trebuie să plătească suma de 4 Eu/an (aprox. 140.000 lei vechi) în schimbul unui timbru eliberat de Direcția Agricolă județeană , prin Federația județeană de Pescuit. până la plata sumei de 4 Eu, pescarul din Ungaria membru al unei asociații afiliate la MOHOSZ dă un examen, arată că nu are sancțiuni în permisul din anul precedent și face dovada predării carnetului de capturi pe anul care a trecut. MOHOSZ este finanțată din sponsorizări, amenzi aplicate pescarilor ce nu respectă normele existente, taxa de timbru și taxa examenului de pescuit. Pentru populări și repopulări sunt alocate fonduri reprezentând 60% din încasări. În anul 2005, MOHOSZ și-a populat apele pe care le are în administrare cu 3.500 de tone de pește pentru care a plătit cca 11 milioane de euro. Carnetele de capturi ale pescarilor din țara vecină indică faptul că în anul 2005 s-au prins 5.100 de tone de pește, de bază fiind speciile de crap. În fiecare localitate ce are o asociație afiliată la MOHOSZ, autoritățile locale se implică în fenomenul numit pescuit, unii dintre conducă tori activând ca voluntari în astfel de asociații. Ca o consecință a interesului manifestat de autorități, apele sunt curate, braconajul este ținut sub control, legile sunt respectate cu strictețe, iar pescarii sunt multumiți cu capturile impresionante pe care le prind. Să nu uităm nici faptul că Ungaria este Campioana Mondială la pescuit staționar.

         În Ungaria legislația pescuitului sportiv/recreativ obligă pescarii să rețină numai speciile de pește cu următoarele dimensiuni minime: păstrav 22 cm, știucă 40 cm, crap 30 cm, mreană 40 cm, somn 50 cm. Există și specii al că ror pescuit este interzis în totalitate. Prohibiția respectă în aceste cazuri următoarele perioade: păstrav 10 octombrie până la 31 decembrie, știuca 15 februarie până la 31 martie, crap 2 mai până la 15 iunie și somn (numai exemplarele peste 10 kg) 2 mai până la 15 iunie. Ca un mic amănunt, copiii pescari au restricții în coparație cu pescarii adulți. Aceștia nu pot reține pe unele ape decât un exemplar din speciile protejate și 5 kg de pește din cele neprotejate, iar pe alte ape, doar 3 exemplare din speciile protejate și de la 5 kg până la 10 kg din speciile neprotejate, funcție de densitatea speciilor respective în zonele indicate. MOHOSZ justifică restricțiile pentru copii ca având scop pur educativ.