Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Medicii de familie sunt momiţi cu salarii mari

Sistemul mizerabil de sănătate

Într-un comunicat de presă, CNAS a anunțat că are în proiect creșterea sumelor alocate medicinii de familie de la 454 milioane RON (în anul 2006) la 681 milioane RON (în anul 2007). În proiectul de buget a fost prevăzută o majorare cu 50% a fondurilor alocate medicinii de familie. Mesajul a venit ca replică la inițiativa Colegiului Medicilor din România (CMR), care a recomandat medicilor de familie și celor din ambulator să înceteze contractul cu CNAS. Medicii spun, însă ,  că așteaptă să vadă banii, și apoi or să creadă afirmațiile de tip politicianist. În același timp, părerile contribuabililor la sistemul sanitar sunt împărțite. Unii spun că medicii nu merită atâția bani, alții consideră că , totuși, salariul de medic e „cam mic”. Dacă , într-adevăr, se va aplica măsura, 50% în plus la buget nu înseamnă neapărat o creștere a salariilor medicilor de familie cu 50%. Nicidecum. înseamnă , poate o creștere de maxim 15%, pentru că restul vor fi folosiți pentru scopuri mult mai „nobile” decât salariile acestor oameni. Practica arată că medicii de familie sunt de departe cei mai prost plătiți din sistemul sanitar, în comparație cu munca pe care o fac. De câțiva ani încoace (de la înființarea absurdei Case Naționale de Asigurări de Sănătate) medicii de familie au devenit și medici, și contabili și decoratori interiori și ce vor mușchii batjocoritorilor. Absurditatea sistemului depășește cote alarmante. Sunt acuzați că iau bani de la pacienți pentru a mai adăuga ceva la impresionanta lor avere. Care avere? Dintr-un buget de 3000 RON, la 1500 de pacienți, un medic de familie trebuie să plătească impozitele că tre stat, salariile asistentei și femeii de serviciu, eventual și a contabilului (pentru cei care își permit asta), apoi trebuie să plătească chiria, întreținerea, telefonul de la cabinet – și poate într-un final se aleg cu ceva ce nu depășește 1000 RON pe lună. Asta După ce au făcut 6 ani de facultate serioasă, unde cursurile se desfășoară de la 8 dimineața la 8 seara, asta După ce în rezidențiat și imediat După au că lătorit pentru a lucra în văgăune uitate de lume, că ci la oraș nu mai erau locuri. Medicii sunt luați în bătaie de joc de că tre sistem. Băsescu spune că ei sunt unii din marii corupți ai sistemului. Nu contest că există și cazuri de acest gen, dar marea masă a lor sunt oameni cinstiți, oameni care realizează pe la 40-50 de ani că toată munca lor a fost în zadar și că sunt luați în bătaie de joc de foști marinari necalificați, care, din păcate au avut mai multe PCR-uri decât ei (PCR – Pile, Relații, Cunoștiințe).

        Sfârșitului medicinii „gratuite”

        În Ungaria, în rețeaua publică „gratuită” nu mai sunt decât medici în pragul pensionarii, pensionați reactivați și tineri rezidenți în curs de formare. Toți ceilalți au plecat din țară sau lucrează într-un sector privat înfloritor datorită pacienților din vechea UE (în special din Austria și Germania) care s-au săturat de sistemul lor de asigurări sociale „gratuit” dar prost și unde așteaptă o grămadă să le vină rândul (și nu le convine nici sectorul lor privat care este teribil de scump). La noi, dacă nu se suplimentează considerabil fondurile pentru medicii de familie și specialiștii din ambulator ce au contract cu Casa aceștia vor renunța treptat să mai lucreze cu Casa socială CNAS. Procesul de dispariție a medicinii ambulatorii „gratuite” din România (cel puțin din orașele mari unde mulți oameni sunt dispuși să plătească pentru servicii de calitate) se va accelera prin privatizarea spațiilor medicale cf. legii 236/2006. „Gratuitul” va rămâne la spital unde medicul are un salariu fix de 12 milioane pe lună plus gărzile plus celelalte venituri care din nou nu pot dispare altfel vom asista și acolo la reprofilări masive. Știați că din 1000 de anesteziști din România, 200 vor pleca imediat După 1 ianuarie (au deja toate actele făcute)? Sau că 25% din absolvenții facultăților de medicină de la noi au deja date examenele de plecare în alte țări? Sau că deja este criză de asistente medicale cu experiență, vitale mai ales la sălile de operație? În curând se va lucra cu puștoaice ieșite din colegiu – să vedeți atunci „killereală” la operații când greșește doza din seringă sau medicamentul sau nu pregătește tot ce trebuie pentru operație.

        Un început bun

        Promisiunea că se măresc salariile cu 50% pentru medicii de familie, e un început bun. Dacă va continua în ritmul promis, poate se va ajunge ca un medic să poată duce o viață decentă în această țară . Pentru că , de ce să nu recunoaștem, până acum medicii au fost batjocoriți de societate. Nu ne gândim la cei 6 ani în care au făcut facultatea, urmați de minim 3 ani de specializare. Dar dintre toate meseriile calificate mereu au fost cel mai prost plătiți. După cum vedeți, piețele muncii se deschid pentru români. Așa că , dacă nu se face ceva, nu cred că va dura mai mult de 3 ani până când se va ajunge în situația la care s-a ajuns în construcții. Să se plece masiv din România.
De aceea toți cei care cred că medicii de familie nu sunt buni decât ca să dea rețete pe bandă rulantă, gândiți-vă la ce s-ar întâmpla dacă nu ar mai avea cine să vă dea rețeta aceea. Dacă așteptatul de o oră din fiecare lună când aveți programată consultația cu medicul de familie s-ar transforma în așteptat de două săptămâni pentru că singura persoană care are dreptul să vă scrie acea rețetă pe bandă rulantă e prea aglomerată.

        A cui e vina?

        În condițiile în care Casa plătește medicul de familie cu 1 „“ 1,5 RON pe pacient înscris pe listă pe lună, nu poți supraviețui cu cabinetul individual fără să ai cel puțin 2500-3000 de pacienți pe listă din care din fericire nu vin mai mult de 1000 pe lună la consultație. Iar în ambulatoriu, medicul specialist primește sub 10 RON pe consultație. Din acești bani, medicul de familie și specialistul trebuie să plătească și salariul asistentei și utilitățile și alte cheltuieli de funcționare. Dacă CNAS ar plăti mult mai bine fiecare medic s-ar putea ocupa de mai puțini pacienți alocând timp mai mult pe pacient. Așa se câștigă doar din cantitate! Spre deosebire de Occident.