Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Meci de ping-pong intre Tribunalul Valcea si
Curtea de Apel Pitesti

” În ceea ce privește soluționarea cererilor de eliberare a lui Mircea Gutău și Nicolae Dicu ” „domnule judecă tor, în spatele acestor fraze lungi este multăsuferință, iar în spatele suferinței sunt oameni”, a declarat avocatul Octavian Fieroiu

 

        Vineri, 13 octombrie a.c., la Curtea de Apel Pitești a avut loc recursul formulat de cei doi edili râmniceni, Mircia Gutău și Nicolae Dicu împotriva deciziei Tribunalului Vâlcea. Ei au fost puși sub acuzare de procurorii DNA, în urmăcu aproximativ trei luni de zile, pentru infracțiunea de luare de mită, respectiv complicitate la luare de mită. Recursul a avut drept scop casarea încheierii date de Tribunalul Vâlcea în data de 11 octombrie a.c. Reamintim că Tribunalul Vâlcea, prin judecă torul Adriana Mărăcinescu, a hotărât neluarea în discuție a cererilor formulate de cei doi edili privind revocarea măsurii arestării sau înlocuirea acesteia cu eliberarea sub control judiciar ori eliberarea pe cauțiune.

 

        Doi judecă tori au fost incompatibili

 

        Așadar, la primele ore ale dimineții familia, prietenii și câțiva dintre susținătorii edilului șef Mircia Gutău au pornit spre Pitești. Procesul propriu-zis era programat la ora 10.00, însă , din nu se știe ce motive, judecă torii au mai întârziat aproximativ o oră. Astfel, în jurul orei 11.00, trei judecă tori ai Curții de Apel Pitești Secția Penalăau intrat în sala de judecată. toată lumea a rămas surprinsă, în momentul în care a văzut că doi dintre magistrați au făcut parte din completele de judecatăanterioare. Octavian Fieroiu avocatul lui Mircia Gutău, a ținut sămenționeze, înainte de a se declara ședința deschisă, faptul că doi judecă tori sunt incompatibili și ei trebuiau recuzați. „Nu vreau săformulez nici o cerere de recuzare, dar aș vrea săse ținăcont de faptul că doi dintre judecă tori fac parte din completele trecute și astfel, sunt în stare de incompatibilitate. Aș vrea săse ținăcont de asta în încheiere”– a precizat Octavian Fieroiu. Președintele completului de judecatăși-a tras vina asupra lui menționând că a admis doar cererea de recuzare a judecă torului Dumitru Diaconu. „Este culpa mea și bineînțeles că se va ține cont de acest lucru. Nu am admis decât cererea de abținere a magistratului Dumitru Diaconu care se știe bine că a refuzat sămai judece din cauza celor apărute în presă” a spus magistratul. De menționat că fostul viceprimar Nicolae Dicu a fost apărat și de această datăde un avocat din oficiu, Daniela Neagoe.

 

        Pledoaria avocatului Octavian Fieroiu

 

        Avocatul Octavian Fieroiu a condamnat, în pledoaria sa, nelegalitatea încheierii date de Tribunalul Vâlcea în data de 11 octombrie a.c. Acesta a prezentat completului de judecatăo situație ipotetică , prin care cerea săi se spunăcare este de fapt instanța investităsăjudece legalitatea măsurii arestării. „Tribunalul Vâlcea nu s-a pronunțat asupra unor cereri esențiale privind drepturile omului. Soluția pe care a dat-o este de fapt o non-soluție. De fapt, este un refuz de a lua în calcul o cerere. Este o nelegalitate crasăpe care noi o numim delegare de dreptate. Nu se poate, legal, ca judecă torul investit cu o cerere săspună”nu o iau în examinare”. El este obligat săo rezolve într-un fel sau altul. Ceea ce s-a întâmplat la Vâlcea, nu-mi aduc aminte sămai fi văzut în atâția ani de când profesez. Domnule judecă tor, onoratăinstanță, s-a zis de că tre Tribunalul Vâlcea că nu se poate lua în discuție legalitatea măsurii arestării din cauza suspendării procesului pe fond de că tre Înalta Curte de Casație și Justiție. Nu este corect acest raționament. În cazul ipotetic în care mâine ar expira cele 60 de zile ce instanțăeste investităsăverifice legalitatea arestării preventive? Când e vorba de libertate omului cum procedăm? Care este cheia în această situație ipotetică ? Legea nu este o rețetă. Noi putem, pe calea unei judecă ți, săcompletăm eventualele lacune ale ei. Textul de lege în această situație nu spune nimic. însă , dumneavoastrăsunteți obligat sădați o rezolvare” a spus maestrul Octavian Fieroiu.

 

        Procurorul DNA pus la punct de avocatul primarului 

   

        Procurorul DNA, Mihaela Focică , a cerut respingerea recursului formulat de cei doi edili ai Râmnicului invocând același motiv ca și la Tribunalul Vâlcea, suspendarea procesului de că tre Înalta Curte de Casație și Justiție. Aceasta a menționat în pledoaria ei despre o respingere a cererii de că tre instanța vâlceană. „Încheierea instanței de la Vâlcea nu este singulară. Dumneavoastrăaveți douăposibilități, sărespingeți recursurile formulate de cei doi inculpași sau săcasați încheierea și sătrimiteți spre judecatăla Tribunalul Vâlcea” a spus procurorul DNA. În replică , Octavian Fieroiu a menționat că nu trebuie săse facă confuzie între refuzul judecă torului vâlcean de a lua în discuție legalitatea măsurii arestării și respingerea cererii. Atunci, președintele completului de judecatăi-a transmis avocatului vâlcean un reproș voalat: „Domnule avocat, dar fraze lungi mai formulați”¦!”. Moment în care maestrul Octavian Fieroiu a spus: „Da, domnule judecă tor. însă , în spatele acestor fraze lungi este multăsuferință, iar în spatele suferinței sunt oameni”.

 

        „Nu pot sănu observ dorința DNA-ului de a măține 6 luni la închisoare” Mircia Gutău

 

        Dupăaceste cuvinte, președintele completului de judecatăle-a dat dreptul primarului Mircia Gutău și lui Nicolae Dicu să-și exprime punctul de vedere. Dacă Nicolae Dicu s-a rezumat la câteva cuvinte în care a spus că are încredere în justiție, Mircia Gutău le-a reproșat, încă o dată,  procurorilor DNA că -l țin la închisoare pentru că nu vrea să-și dea demisia. „Domnule judecă tor, nu pot sănu observ dorința DNA-ului de a măține la închisoare șase luni de zile. În nenumărate rânduri, DNA-ul, prin diferite persoane, mi-a cerut să-mi dau demisia. Iar, data trecută, în momentul judecă rii procesului la Curtea de Apel Pitești, pe banda, jos, la postul de televiziune Realitatea TV, scria că Nicolae Dicu și-a schimbat declarația. Nimic adevărat, pentru că viceprimarul nu și-a schimbat niciodatămărturia. Când s-a sunat acolo, li s-a spus că cei de la DNA le-au dat informația asta. Sunt convins că dumneavoastră, astăzi, veți judeca dupăprobele din dosar” a spus primarul Râmnicului, Mircia Gutău.

 

        Speranța moare ultima

 

        Dupămai bine de o oră, președintele completului de judecatăa făcut cunoscutăhotărârea: „Curtea de Apel Pitești Secția Penalăadmite recursurile declarate de inculpații Gutău Mircia și Dicu Nicolae, împotriva încheierii din 11 octombrie 2006, pronunțatăde Tribunalul Vâlcea în dosarul nr.4510/90/2006. Caseazăîn parte încheierea, iar pe fond respinge ca inadmisibile cererile inculpaților privind revocarea sau înlocuirea măsurii arestului preventiv ori liberarea provizorie sub control judiciar sau liberarea provizorie pe cauțiune. Menține restul dispozițiilor încheierii. Cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia, iar onorariu pentru apărător din oficiu desemnat inculpatului Dicu Nicolae în cuantum de 100 lei se va avansa din fondurile M.J. Definitivă. Pronunțatăîn ședințăpublică , azi , 13 octombrie 2006″. Așadar, dosarul „Gutău Dicu” revine pe masa magistraților vâlceni, care vor fi nevoiți sădea un nou termen de judecatăși săi-a o decizie privind legalitatea măsurii arestării preventive. 

Claudia Stanciu