Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Județul Vâlcea, repetent la capitolul turism

” Secretarul de stat pentru turism, Lucia Morariu, a decis

atâta timp cât județul Vâlcea nu are nicio strategie de dezvoltare turistică , nu am ce săpromovez. Vreau săfie clar pentru toată lumea că nu vădau niciun leu până nu văfaceți pachete de servicii turistice cu prețuri și tot ce trebuie. Câte produse turistice îmi poate arăta Consiliul Județean Vâlcea în acest moment? Nici măcar unul ” – a spus Lucia Morariu, secretarul de stat pentru turism în cadrul Ministerului pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Comerț, Turism și Profesii Liberale

 

Primăria stațiunii că limănești a fost marți, 7 august a.c., gazda unei întâlniri între autoritățile județene vâlcene și secretarul de stat pentru turism în cadrul Ministerului pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Comerț, Turism și Profesii Liberale, Lucia Morariu. La eveniment au participat președintele Consiliului Județean (CJ) Vâlcea – Dumitru Bușe, vicepreședintele CJ Vâlcea – Cristian Buican, directorul Direcției de Integrare din cadrul CJ Vâlcea – Carmen Alexandrescu, deputatul PNL – Emilian Frâncu, precum și Mihai Mateescu – primarul stațiunii Băile Govora, Gheorghe Niță- primarul Horezului și Ilie Amuzan – primarul stațiunii că limănești. Principalul subiect, ce a fost dezbătut mai bine de două ore, a fost inexistența unor proiecte sau a unei strategii de dezvoltare a turismului în județul Vâlcea. De aceea, până la ora actuală, județul nostru nu a fost inclus în Master Planul pentru Dezvoltarea Turismului din România, proiect care se va aplica în următorii 20 de ani și care are rolul de a exploata zonele turistice din țară . Fondurile din care pot fi realizate planurile pentru strategia de turism sunt 150 de milioane euro destinate relansării brandului în România, promovării destinațiilor turistice și accentelor de informații, precum și fondurile de până la 700 milioane euro destinate proiectelor derulate de Autoritatea Naționalăpentru Turism. „Atâta timp cât județul Vâlcea nu are nicio strategie de dezvoltare turistică , nu am ce săpromovez. Vreau săfie clar pentru toată lumea că nu vădau niciun leu până nu văfaceți pachete de servicii turistice cu prețuri și tot ce trebuie. Câte produse turistice îmi poate arăta Consiliul Județean Vâlcea în acest moment? Nici măcar unul ” – a spus Lucia Morariu, secretarul de stat pentru turism în cadrul Ministerului pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Comerț, Turism și Profesii Liberale. Un rol important în dezvoltarea turismului din județ îl va juca Consiliul Județean Vâlcea, care are responsabilitatea de a organiza câteva structuri specifice pentru promovarea localăa zonelor turistice. Astfel, va lua ființăOrganizația județeană Turistică (OJT) care va autoriza toate unitățile hoteliere, va promova turismul și va înființa centre de informare turistică .

 

Primarii la raport

 

Prezenți la întâlnire, primarii stațiunilor vâlcene au fost întrebați de Lucia Morariu cu ce probleme se confruntă la ora actualăși dacă au obținut reatestarea stațiunilor pe care le conduc. „Una dintre problemele orașului Băile Govora o constituie un drum de legăturăîntre stațiune și localitatea Pietrari. Acest drum este într-o stare jalnică și trebuie refăcut neapărat. Pentru a-l amenaja avem nevoie de aproximativ 20 de miliarde lei vechi. O parte din acești bani îi vom lua din fondul de dezvoltare rurală, însă nu ne ajung. Trebuie sămai găsim o soluție „ – a spus primarul Govorei, Mihai Mateescu. 

Stațiunea Băile Olănești a fost reprezentatăde consilierul primarului, Bogdan Chelaru, care a mărturisit că în urmăcu câteva săptămâni o echipăministerialăa verificat documentația pentru reatestarea stațiunii. „Reprezentanții ministerului ne-au spus că în acest moment corespundem standardelor impuse de UE și că nu o săavem probleme cu reatestarea. Sigura condiție a fost de a mai construi încă două parcuri de joacă . La ora actualăavem trei parcuri amenajate, iar de două ne-am apucat acum” – a zis Bogdan Chelaru.

Primarul orașului Horezu, Gheorghe Niță, s-a dovedit a fi cel mai pregătit edil-șef dintre cei prezenți. El i-a prezentat secretarului de stat, Lucia Morariu, strategia de dezvoltare 2007 – 2013 a stațiunii Horezu. „Horezu este cea mai nouăstațiune turistică a județului. Am depus toată documentația și urmeazăsăprimim reatestarea. Dezvoltarea turismului este pe primul plan. Avem un proiect Phare 2004 – 2006, în valoare de 4,7 milioane euro. Vom reabilita drumurile de legăturăîntre mănăstiri, parcări le lăcașelor de cult, Culele de la Măldărești și Centrul istoric din Horezu. De asemenea, zona expoziționalăunde se desfășoarăan de an Cocoșul de Hurezi va fi reabilitată” – a declarat Gheorghe Niță.

Și primarul orașului că limănești, Ilie Amuzan, a ținut săprezinte proiectele ce au avut menirea de a dezvolta turismul stațiunii. Astfel, Centrul de Expoziții și Convenții Seaca, modernizarea parcurilor din că limănești și că ciulata, modernizarea zonei de agrement și a parcului izvoarelor, dezvoltarea turismului de agrement, reabilitarea stadionului și a terenului de tenis sunt doar câteva dintre realizările edilului – șef al stațiunii vâlcene.