Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Greii liceelor

           • Județul Vâlcea, fabrică de olimpici  • olimpicii au obținut până acum 10 premii I, 21 de premii II și 68 de mențiuni. Șapte elevi au fost deja selectați pentru loturile naționale, în vederea participării la olimpiadele internaționale de chimie, matematică , informatică și limba română

 

           Județul Vâlcea se poate lăuda anul acesta cu un nou record, elevii reușind sădoboare performanțele de până acum din învățământul vâlcean. În anul 2005, județul nostru se situa pe locul opt, cu 176 de puncte, în clasamentul olimpiadelor naționale,  afișat pe site-ul www.olimpiade.ro. Elevii vâlceni au reușit săîntreacă la punctaj județe precum Maramureș, Argeș sau Bacă u, dar au fost depășiți de cei din București, Iași, Dolj sau Cluj. Începutul anului 2006 este promițător pentru olimpicii noștri. Elevii au încercat sădea tot ce era mai bun în ei la limba și literatura română, matematică , fizică , chimie, biologie, istorie, pedagogie – psihologie, informatică , limba engleză, economie, sociologie și filosofie. Aproape toate școlile din județ au trimis peste 150 de elevi să-i reprezinte în concursurile naționale. Astfel, olimpicii au obținut până acum 10 premii I, 21 de premii II și 68 de mențiuni. Șapte elevi au fost deja selectați pentru loturile naționale, în vederea participării la olimpiadele internaționale de chimie, matematică , informatică și limba română. Cele mai multe premii au fost câștigate de elevii din Rm. Vâlcea, ei reușind să-și însușească   57 de diplome.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 

           „Lahovari” și „Matei Basarab” – cele mai tari

           Colegiul Național „Alexandru Lahovari” din Rm. Vâlcea ocupăprimul loc în clasamentul pe județ, dacă ținem cont de numărul de elevi participanți, premiile obținute și punctajul. Elevii colegiului au obținut 19 premii, dintre care două premii I la Limba și Literatura Românăprin Ioana Mustățea, elevăîn clasa a X-a și prin Mădălina Gheorghe, elevăîn clasa a XII-a. De asemenea, cinci elevi au obținut premiul III la engleză, francezăși fizică , iar trei tineri au luat medalii de bronz la concursul de matematică .

Pe locul doi se situeazăLiceul Matei Basarab cu 14 premii câștigate. Liceul, unde merg copiii cu înclinații spre pedagogie, a obținut până acum două locuri I la chimie și pedagogie – psihologie prin Cristiana Vreje, elevăîn clasa a XI-a, respectiv prin Cristina Rădulescu, elevăîn clasa a XI-a. Mai mult decât atât, la olimpiada organizatăchiar la Liceul Matei Basarab Rm. Vâlcea din perioada 13 – 16 aprilie a.c., elevii vâlceni au obținut majoritatea premiilor. „Olimpiada de pedagogie de anul acesta a fost un succes total pentru elevii vâlceni de la Matei Basarab, care au primit lauri”- ne-a declarat inspectorul adjunct șef al Inspectoratului Județean Vâlcea, Gabriela Ene.

           Olimpici pe bandă

           Pe podium se mai claseazăși elevii Grupului Școlar Oltchim, ai Grupului Școlar „Henri Coandă”, Liceului „Tudor Vladimirescu” Drăgășani și cei ai Liceului „Gib Mihăescu” Drăgășani cu câte patru premii de fiecare. Ovidiu Vasilescu, elev al clasei a XI-a la Grupul Școlar Oltchim și Bogdan Dincă , elev în clasa a XI-a la Grupul Școlar „Henri Coandă” au obținut primul loc la concursurile de chimie industrialăși protecția mediului, respectiv la mecanică auto. Elevii mai stau cu burta pe carte și la Liceul Energetic Rm Vâlcea, Liceul de Artăși Liceul Brătianu din Drăgășani. „Fațăde anul trecut, acum stăm mult mai bine atât la capitolul participare, cât și la numărul de premii câștigate. Aproape toți elevii, care au fost trimiși la olimpiadele naționale, au venit cu câte un premiu. Este o mândrie pentru noi și încă nu s-au terminat toate concursurile. Urmeazăo altăserie de olimpiade”- ne-a declarat inspector adjunct șef al Inspectoratului Școlar Vâlcea, Gabriela Ene. 

           Surprizele plăcute și neplăcute

           Și elevii de la Grupul Școlar „P. Buzescu” din Berbești și de la Școala Urși Stoilești, au reușit săaducă câte un premiu pentru școlile lor. Alin Lazăr elev al clasei a XI-a la Grupul Școlar „P. Buzescu” din Berbești a luat locul doi la olimpiada de elecromecanic utilaje și instalații industriale, iar Ionuț Șurlicarea a reușit săocupe tot locul doi la educație fizică , badminton. Surprinzător, Colegiul Național „Mircea Cel Bătrân” a reușit săia decât două premii, un loc doi la informatică și o mențiune la limba engleză.

Top 5 Vâlcea

           1. Colegiul Național „Alexandru Lahovari” Rm. Vâlcea – două premii I, cinci premii III, trei medalii de bronz și 9 mențiuni.

           2. Liceul „Matei Basarab” Rm Vâlcea– două locuri I, un premiu III, o mențiune + medalie de bronz și 10 mențiuni speciale

           3. Grupul Școlar „Henri Coandă” Rm Vâlcea – un premiu I, un premiu special și două mențiuni

           4. Grupul Școlar Oltchim Rm. Vâlcea – un premiu I și trei mențiuni

           5. Școala „Tudor Vladimirescu” Drăgășani – două mențiuni + premiu special, o medalie de bronz și o mențiune

           Gala laureaților

           Inspectoratul Școlar Vâlcea a organizat vineri, 12 mai a.c., în Sala Filarmonicii „Ion Dumitrecu” o festivitate de premiere a olimpicilor vâlceni, care au primit lauri la concursurile naționale și care au dus numele județului peste tot în țară. Invitați au fost primarul Mircea Gutău, viceprimarul Râmnicului Nicolae Dicu și primarul localității că limănești, Ilie Amuzan. Aceștia au acordat, pe rând, diplome și flori olimpicilor și profesorilor vâlceni. „Măbucur enorm că elevii vâlceni sunt printre cei mai buni din țară. Au dovedit asta…Vreau săle spun că nu voi uita școlile din Râmnic și voi continua modernizările în unitățile școlare”- a spus emoționat Mircea Gutău. De emoții nu a scă pat nici inspectorul general al Inspectoratului Școlar Vâlcea, Mihai Moldoveanu, care mai-mai săuite numele președintelui său de partid. Fondul destinat premierii olimpicilor a fost de aproximativ 200 milioane lei vechi, cel mai generos sponsor fiind Primăria Rm. Vâlcea, care a contribuit cu 100 de milioane lei vechi. Câștigătorii premiului I au primit fiecare câte 3 milioane lei vechi, laureații cu premiul II – 2,5 milioane lei vechi, iar cei care au obținut premiul III au fost recompensați cu o sumăde 2 milioane lei vechi. Câștigătorii mențiunilor au fost premiați cu 1,5 milioane lei. Pe lângăpremiile primite, unul dintre olimpici se va mai alege și cu 1.000 euro, premiu oferit de un sponsor. Numele elevului urmeazăsă-l decidăsponsorul, dupăce se va consulta cu reprezentanții Inspectoratului Școlar Vâlcea.

Claudia STANCIU