Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

„Furturile se fac în liniște. Nimeni nu face zgomot când fură”

Traian Băsescu atacă coaliția anti-prezidențială

Curtea Constituționalăa dat o grea loviturăComisiei Voiculescu și PSD După ce a respins acuzațiile de încă lcare a Constituției aduse președintelui Băsescu. În consecință, zilele trecute, președintele a susținut un discurs extrem de dur la adresa Parlamentului și a premierului Tăriceanu în care a afirmat că își va depune demisia în maximum 5 minute de la o eventualăsuspendare. De asemenea,  Băsescu a mai afirmat și că : „Voi chema în fața electoratului și pe cei care au generat un abuz constituțional prin suspendarea Președintelui, fărăca acesta săfi încă lcat Constituția”.

Discursul președintelui

Marți seara,  Traian Băsescu  a ținut un discurs extrem de dur la adresa Parlamentului  și a premierului Tăriceanu. Președintele și-a început discursul afirmând că problema suspendării nu este una personalăși că motivarea prezentatăde Curtea Constituționalăse referăla un președinte care are obligația de a avea un rol activ, și nu la unul care are doar drepturi. Îinta principalăa discursului președintelui au fost parlamentarii care i-au impus fapte de neconstituționalitate și a repetat că , în cazul suspendării din funcție, își va da demisia, provocând astfel alegeri anticipate. „Argumentele Curții Constituționale nu fac decât săconfirme că cei doi ani și jumătate de mandat au fost nu numai în litera, dar și în spiritul Constituției, aratăcă atunci când am criticat, acestea nu au fost atacuri, ci elemente de îndeplinire a mandatului de președinte ales al României” – a mai spus șeful statului.

Avizul Curții Constituționale face din procesul de suspendare doar un act politic, care nu are acoperire constituțională, a subliniat, în context, președintele Traian Băsescu. „Din acest moment, eu am sufletul împăcat în relația mea cu românii și în relația mea cu Constituția. Mai departe, decizia politică , dorința unora de a avea un președinte decorativ, care sătacă , sănu se implice, sănu vorbească de fraude, sănu vorbească de corupție, este un deziderat pe care va trebui săaștepte săși-l vadăîmplinit atunci când România va avea un alt președinte. Dar nu în timpul mandatului meu. Dacă vor liniște, acea magică liniște, le pot spune că liniștea este mediul în care hoții se simt cel mai bine. Furturile se fac în liniște. Nimeni nu face zgomot când fură”, a adaugat Presedintele.

În continuare, șeful statului a subliniat câteva dintre prioritățile României, adăugând că invită”și clasa politică , Parlamentul săreflecteze dacă nu ar fi și prioritățile lor cumva, în perioada imediat următoare”. Prima prioritate a României, a afirmat președintele Băsescu, cea care poate garanta valorificarea șansei de membru al Uniunii Europene, este consolidarea Guvernului. Președintele țării a arătat că , în prezent, Guvernul întrunește o susținere oficialăde 20% în Parlamentul României, „o susținere netrasparentă, pentru că nu se știe întotdeauna de unde, până la 51 de procente”. „Cer Parlamentului săanalizeze posibilitatea ca românii săștie cine exercităputerea executivăîn România în momentul de Față . Și aici responsabilitatea revine, în primul rând, PSD-ului și primului-ministru că lin Popescu Tăriceanu”, a afirmat șeful statului.
Președintele a mai menționat ca priorități Legea Agenției Naționale pentru Integritate, precum și procesul de reformare a clasei politice prin introducerea votului uninominal. În acest sens, șeful statului a menționat că se împlinesc 60 de zile de la data în care a cerut un aviz din partea Parlamentului pentru declanșarea referendumului în vederea introducerii votului uninominal. „până la urmă, putem constata că președintele României nu are drepturile pe care orice român le are, acela de a primi un răspuns în 30 de zile. Iată, sunt 62 de zile, deja, și Parlamentul refuzăsăîși exercite o obligație constituțională, de a da un aviz pozitiv sau negativ referendumului”, a apreciat Traian Băsescu.

Președintele sau Parlamentul?
În timpul discursului, Traian Băsescu  a mai afirmat că îi va chema în fața electoratului pe cei care au făcut un abuz constituțional suspendând un președinte care nu a încă lcat Constituția României. „Mi se pare că este corect ca electoratul săjudece și sădecidăcine trebuie menținut în funcție: președintele României sau, cine știe, Parlamentul. Dar este clar că cineva greșeste.”- a declarat Băsescu.
Amenințările  președintelui alimenteazăunele informații conform că rora  cei mai mulți dintre parlamentari, indiferent de culoarea politică , nu vor vota pentru suspendare  cu toate că toți liderii partidelor parlamentare, excepție făcând PD, UDMR și PNL, au anunțat că vor suspendarea lui Traian Băsescu. PNL nu a venit cu nicio poziție oficialăîn ceea ce privește votul parlamentarilor săi, existând zvonuri că aceștia vor avea libertatea de a vota cum doresc. Liderul UDMR, Marko Bela a anunțat public că   parlamentarii maghiari vor vota După   propria conștiință.


 

Fumigenămarca Geoană

Disperarea președintelui PSD, Mircea Geoană, a atins cote alarmante. De teamăsănu se facă de râs joi în Parlament, când trebuie săse voteze pentru suspendarea președintelui Traian Băsescu, Geoanăiese în fața opiniei publice cu bilețele, care, chipurile, sunt menite să-l compromităpe șeful statului. Într-o conferințăde presă, susținutăla sediul partidului, Geoanăa prezentat două note olografe, despre care susține că ar fi semnate de Florian Coldea, prim-adjunctul directorului SRI. Președintele PSD susține că cele două note ar fi dovada că Basescu a cerut informații compromițătoare despre membrii Curții Constituționale. În biletul arătat de Geoanăsunt scrise numele a trei membri ai Curtii Constitutionale (Ion Predescu, Nicolae Cochinescu si Aspazia Cojocaru), fiecare urmat de detalii legate de presupuse dosare ale judecă torilor. Documentele despre care Geoana susține că sunt scrise de Florian Coldea sunt nesemnate, nedatate și fărăniciun antet. Geoanăa cerut o expertizăgrafologică . Șeful PSD devine aproape penibil și a cerut demisia lui Băsescu și a conducerii SRI, precum și reanalizarea de că tre Curtea Constituționalăa deciziei privind acuzațiile aduse de PSD președintelui Băsescu.

Reacțiile celor două servicii secrete nu au întârziat săapară. Primul care a reacționat a fost Serviciul de Informații Externe, care, printr-un comunicat, dezminte categoric  acuzele lui Geoană. SIE a anunțat că „singura instituție care a solicitat și primit din partea Serviciului de Informatii Externe informații de genul celor menționate în conferința de presăeste Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității”. În comunicatul SIE se mai precizeazăcă „Președintele României nu a solicitat și nu i-au fost transmise astfel de date”.

Fostul pesedist George Maior, ajuns director al Serviciului Român de Informații și-a contrazis fostul șef de partid, afirmând că „Nu a existat în nici un moment o asemenea solicitare din partea lui Traian Băsescu”. Directorul SRI a făcut aceste declarații înainte de a intra la ședința Comisiei parlamentare pentru controlul SRI, ședințăconvocatăimediat După ce Geoanăa acuzat președinția că se foloseste de serviciile secrete pentru a-i șantaja pe membrii Curții Constituționale.

Și membrii Curții Constituționale au răspuns acuzațiilor lui Geoană, precizând că ” asupra nici unuia dintre membrii săi nu s-au exercitat presiuni de că tre autoritățile publice, partide politice, organizații ale societății civile ori reprezentanți ai acestora. Curtea Constituționalănu poate fi influențatăsub nicio formă în soluționarea cauzelor cu care este investităîn virtutea rolului său de „garant al supremației Constituției”.