Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Furturile din locuinte au crescut alarmant in anul 2006

Furtul din locuințe a devenit un fenomen din ce în ce mai îngrijorător datorită numărului mare de cazuri semnalate de că tre locuitorii județului Vâlcea. În data de 6 august a.c. IJP Vâlcea a prezentat un raport în ceea ce privește numărul și procentajul  furturilor ce au fost comise în primele cinci luni ale anului 2006.  Astfel, în  primul semestru al acestui an, au fost comise 272 de furturi din locuințe. Dintre aceste furturi, 56 % au fost înregistrate în mediul rural, în timp ce 44% din cazuri s-au înregistrat în mediul urban. În mediul rural, unde se găsesc în majoritate case la curte s-a furat nu numai din locuințe, cât și din anexe sau chiar din curtea casei – în 17% dintre cazuri.  De asemenea, 17% din furturi au fost realizate în gospodării izolate sau nelocuite. De menționat este și fapul că în 23% din cazuri proprietarii nu erau acasă în comparație cu mediul urban, unde furturile au fost comise în totalitate în lipsa proprietarilor. Este surprinzător faptul că majoritatea victimelor tâlhăriilor nu sunt persoanele vârstnice (numai 4% dintre acestea fiind victime ale unor tâlhării).   

În comiterea infracțiunii de furt este foarte important momentul comiterii acesteia. Astfel s-a constat că   mai mult jumătate din furturile  ce se petrec în mediul rural sunt pe timp de noapte, infracțiunile comise în timpul zilei fiind mult mai puține.

această situație nu este valabilă în cazul furturilor comise în mediul urban și mai ales în municipiul Rm. Vâlcea, unde sunt preponderente furturile comise în timpul zilei, într-un interval mic de timp, când proprietarul lipsește de acasă, ceea ce implică ipoteza că locuința era deja „urmărită” de autori, care probabil aveau informații despre ce ar putea găsi în casa respectivă.

Atât în  la sat, dar și la oraș bunurile furate din locuințe sunt variate: bani, telefoane mobile, electronice și electrocasnice, bijuterii. În cazul furturilor din anexe sau din curtea casei autorii furturilor vizează cazane, fierăstraie electrice, precum și alte bunuri din gospodărie care pot avea o valoare materială mai mare.

De asemenea, important este și modul de operare.   S-a constat că majoritatea infracțiunilor  de pe raza județului Vâlcea au fost comise prin efracție, care este diferențiată în funcție de tipul de mediu și implicit de complexitatea sistemului de închidere. Ca pondere efracția este majoritară în mediul urban, iar în  cel rural reprezintă aproximativ 50%. Exceptând efracția, alte moduri de operare întâlnite sunt, în ordine descrescă toare, următoarele: neasigurarea uși de acces, neglijența proprietarilor, escaladarea ferestrelor, chei potrivite, împrietenirea cu victima, respectiv cu copii  din familia proprietarului.

                                                                                               ” Cristina PÎRVU