Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

EXPLOZIE LA OLTCHIM

Un mort și 4 răniți în urma deflagrației de la secția de propenoxid a combinatului chimic ” „Cauza exploziei poate fi explicată, deocamdată, prin creșterea presiunii pe reactorul de prepolieter” – susține directorul general Constantin Roibu ” Primele concluzii ale accidentului tehnologic: eroare umană” La Oltchim au mai avut loc accidente grave în 1987, la secția Oxo 2, și în 1989 „

Marți, 14 august, la orele 11.45, pe platforma chimică Oltchim s-a dezlănțuit Iadul. O explozie puternică la secția de propenoxid a Oltchimului a zguduit combinatul, în urma că reia o femeie a murit, iar alți 4 angajați se aflăîn stare gravăla Spitalul de Arși din București. Deasupra secției s-a ridicat un nor de fum care avea câțiva metri. Imediat, a izbucnit și un incendiu, care risca săse întindă, dacă nu se intervenea rapid. Opt autospeciale, trei de la Oltchim, una de la USG și alta de la CET Govora, precum și 3 de la ISU au încercat săoprească incendiul. De asemenea, circulația pe platformă a fost întreruptă, iar jandarmii și polițiștii au securizat zona.Directorul general al OLTCHIM, Constantin Roibu, a venit de urgențăla secția unde a avut loc explozia. La fața locului s-au deplasat imediat prefectul județului, reprezentanți ai Poliției, ISU, Procuraturii, ITM pentru stabilizarea situației și pentru a se lua primele măsuri. Prioritatea nr. 1 a celor care se aflau în zonăa fost scoaterea răniților și transportarea lor la spital, precum și stingerea incendiului.Toate ambulanțele din județ au fost chemate la Oltchim pentru a transporta cei 5 răniți cu arsuri pe aproape tot corpul la spital. Alți trei angajați ai Oltchimului au suferit doar atacuri de panică . La fața locului, directorul Ambulanței, dr. Alexandru Maiorescu a constatat că starea răniților este foarte gravă. Timp de mai bine de o jumătate de oră, pompierii s-au luptat cu flăcă rile ce cuprinseserăsecția propenoxid pentru ca incendiul sănu se extindă.

Panică și disperare

Unii angajați ai combinatului povestesc cu disperare că în momentul exploziei au auzit o bubuiturăputernică , iar apoi au văzut fumul negru care se ridica spre cer: „Instantaneu, am început săplâng. Mi-am dat seama că este foarte grav și că e posibil săfie și morți. Mărugam la Dumnezeu săfie doar atât, sănu sărim cu toții în aer” – ne-a povestit o femeie. Georgeta Gherghe, unul din supraviețuitorii deflagrației își amintește cu groazăcă vroia doar săfugăși săscape cu viață: „Am auzit bubuitura, iar apoi m-a lovit un suflu puternic din spate”.

„Situația se află sub control” – Constantin Roibu

Managerul OLTCHIM SA, Constantin Roibu, a fost unul din primii oameni care au ajuns la fața locului. „A fost o explozie în instalația de poliester la un reactor. Sunt trei răniți grav, nu sunt pagube majore. Incendiul a fost localizat și stins cam într-un interval de o jumătate de oră. Celelalte instalații ale combinatului nu sunt afectate, iar restul combinatului funcționeazăîn condiții normale. La momentul exploziei, în secție se aflau 2 persoane și încă una la tabloul de comandă. Cauza exploziei poate fi explicată, deocamdată, prin creșterea presiunii pe reactorul de prepolieter, și cel puțin până în momentul de Față , până vom putea lua diagramele cu parametrii, nu ne putem pronunța” – a precizat Constantin Roibu. „Vreau și eu săștiu de ce nu s-a pornit pompa de rezervă. Nu am putut sălămurim deocamdatăacest aspect. Instalația este semi-deschisă, are trei laturi închise cu zid, iar o laturăera spre exterior deschisă. Instalația nu este veche deoarece noi am construit-o în ultimii 4 ani, iar ultima revizie s-a făcut în luna mai anul acesta” – a precizat directorul OLTCHIM. 

În ceea ce privește pierderile materiale, Constantin Roibu a mai adăugat: „Pagubele materiale nu sunt majore. Au fost distruse cablurile electrice, legăturile între echipamentele de automatizare, panourile termoizolante din care este construităclădirea. Probabil că producția va fi opritătrei sau 4 zile”. 

Anuța Handolescu, impresionatăde tragedia de la OLTCHIM

” Din ceea ce am înțeles de la dl. director Roibu, flăcă rile au fost stinse și nu mai sunt alte surse de incendiu. Zona a fost securizatăși se acționeazăcu apăpe toate sistemele, pentru a nu mai exista alte pericole. Au fost prezenți atât brigada de pompieri a Oltchimului, cât și pompierii de la ISU Vâlcea”, a precizat prefectul Handolescu. Dincolo de această situație aparent liniștitoare, Anuța Handolescu a recunoscut că i-au dat lacrimile când a văzut dezastrul: „Un morman de fiare vechi, de oameni arși, pe care nu am avut puterea să-i văd, că mi-au dat lacrimile și am plâns.”

Anchete peste anchete

Din dispoziția primului-ministrul că lin Popescu Tăriceanu, o echipăguvernamentalăs-a deplasat marți După amiaza la combinatul chimic pentru evalua la fața locului situația creatăîn urma exploziei produse la secția de propenoxid. Ancheta echipei ministeriale va fi dublatăde o alta a parchetului, care va că uta, la rândul său, săstabilească în ce măsurăexistăvinovați pentru accident. Echipa guvernamentalăa fost formatădin reprezentanți ai Ministerului Economiei, Ministerului Muncii și Autorității pentru Valorificarea Activelor Statului, s-au deplasat în județul Vâlcea, pentru a evalua situația creatăîn urma accidentului de la Oltchim. Delegația este condusăde ministrul Economiei și Finanțelor, Varujan Vosganian, și de ministrul Muncii, Paul Păcuraru. 

Garda de mediu, din nou în control la OLTCHIM

În urma exploziei de marți, comisarii Gărzii de Mediu vor verifica din nou societatea OLTCHIM, din punct de vedere al problemelor legate de mediu. Comisarul șef al Gărzii de Mediu Vâlcea, Tiberiu Berbece, a precizat: „Comisia trimisă la Oltchim va verifica automonitorizarea pe partea de emisie de ieri si de astăzi. Măsurătorile realizate de Agenția pentru protecția mediului cu laboratorul propriu la solicitarea noastrănu a găsit nicio depășire a indicatorilor realizați. Este o problemăcare necesităși un pic de timp ca săverifică m și înregistrările Oltchimului. Oltchimul are tot felul de planuri de intervenții și de automonitorizare, este obligația unui astfel de obiectiv. Comisarii noștri verifică toate analizele efectuate de Oltchim care nu se fac manual și nu se poate interveni asupra sistemului de monitorizare”.

Miercuri, 15 august, la Vâlcea s-a aflat și comisarul general al Gărzii Naționale de Mediu, Octavian Marius Popa. El a precizat că din primele constatări se poate trage concluzia că a fost a greșealăumană: „Presupun că varianta unei erori umane este corectă. Vom avea posibilitatea săverifică m doar în ce măsurălucruri legate strict de protecția muncii au fost respectate sau ar mai trebui introduse. În rest, este vorba despre o treabăa celor de la protecția muncii. Este o treabăinternăa societății și a procuraturii pentru că cu toatăpărerea de rău cineva va trebui sărăspundăde acest accident. În acest caz, instalația a cedat datorităfaptului că s-au făcut niște manevre într-un mod necorespunzător și aceste manevre au dus la creșterea presiunii și la explozia care a urmat”. Din discuțiile avute cu mai toți factorii implicați, comisarul Octavian Popa crede că nu s-a pus în aplicare o procedurăstandard în situații de criză: „În momentul în care situația s-a agravat, s-a constat că cele 2 pompe nu funcționau, s-a mai comis încă o eroare legatăde o măsurăprivind  agentul de răcire care, în loc sărezolve situația mai mult a agravat-o. Am ridicat problema deoarece societatea respectivăcare este acreditatăși ISO 2001și 14001 ar trebui săaibăși cred că are  o procedurăstandard mai ales în situații de crizăși am întrebat directorul de ce nu s-a respectat această procedurăși nu am primit un răspuns. În momentul acesta, ancheta este în curs de derulare, existăun semn de întrebare privind protecția muncii”.

Mortul e de vină?

Comisarul Octavian Popa a explicat că este prematur acum săse stabilească cine poartăvina pentru explozia de la Oltchim, dar că poate fi vorba despre o greșealăumană. „Nu este mortul de vină. Mortul este cel care a efectuat o operație riscantă, dar nu mortul este de vină. Principalul vinovat este și cel care îi comandăcum săprocedeze, dar nu operatorul este de vină. N-aș vrea săse creadăcă cineva vrea săpaseze în sarcina unei victime accidentul. Nu ar fi bine. Inspectoratul de protecție a muncii este principala instituție care trebuie sădesfășoare o anchetăpentru că este vorba în primul rând despre cum s-a făcut acest instructaj de Protecție a Muncii, de metodologie. În al doilea rând, procuratura desfășoarăo anchetă”.