Acasă Arhiva Doi bătrâni au fost bătuți crunt

Doi bătrâni au fost bătuți crunt

În Perișani un sătean face legea / Pentru că au încercat să-l ajute

Un tânăr râmnicean, Constantin Matei, susține că părinții săi – care locuiesc în Perișani – au fost crunt bătuți de un consătean de-al acestora. Acesta mărturisește că cel care i-a maltratat părinții, Vasile Moțoc (35 ani), are un caracter violent și obișnuiește săbea des. Mai grav decât atât, băiatul acuzăPoliția Perișani că nu s-a ocupat de cazul părinților lui, motivând că este un caz care nu prezintăprea mare importanțăpentru ei. Precizăm că toate aceste informații ne-au fost furnizate de Constantin Matei printr-un e-mail trimis, de curând, pe adresa redacției noastre.   „În jurul amiezii în comuna Perișani, sat Băiașu, pe proprietatea părinților mei un cetățean a venit și i-a bătut pe părinții mei. Mama s-a dus la poliție pentru a depune plângere însă a constatat că polițiștii plătiți din banii noștri, nu se implică în rezolvarea cazului și fug de la Perișani spunând că au treabăla Vâlcea” – se aratăîn scrisoarea electronică a lui Matei.

 

Bestia cu chip uman

 

Din dorința de a prezenta cât mai obiectiv posibil situația și de a verifica dacă informațiile primite au un real suport în realitate, redactorii publicației noastre s-au deplasat la Perișani, sat Băiașu, acolo unde locuiesc părinții tânărului. Bătrânii care susțin că au fost bătuți cu bestialitate de un localnic, spun că cel care i-a agresat este cunoscut ca fiind o fire conflictuală. Constantin Matei (64 de ani), tatăl tânărului care ne-a informat cu privire la acest caz, ne-a povestit că a fost lovit în cap cu un par de Moțoc, pentru că , spune el, l-a rugat sănu-și mai lovească fără milăcalul. „Am fost bine intenționat. Nu m-am gândit că va reacționa la acest mod M-am oferit să-l ajut să-și scoată, din râu, că ruța și calul. Se împotmolise acolo și nu mai putea săiasă” – mărturisește bărbatul.

Pe Constantin Matei l-am găsit chiar lângă râul unde susține că a fost bătut, încercând, parcă , săreconstituie, în minte, macabrul eveniment petrecut cu doar câteva zile în urmă. Stătea liniștit și trist lângă apă, mângâind, din când în când, cei doi câini ai săi, despre care ne-a povestit că -i sunt cei mai buni prieteni din lume. „Nu văfie frică că nu mușcă . Îi am de când erau mici. Am văzut mașina și m-am gândit că voi sunteți. Mi-a spus fiul meu că veniți. Haideți în casă!”, ne-a rugat el, cu o voce stinsăde parcă s-ar fi trezit dintr-un coșmar. Pentru a ajunge la locuința bătrânilor, am fost nevoiți săurcă m o pantăabruptăși noroioasă, care părea că duce spre nică ieri.

 

Scandalul

 

Undeva, în depărtare, am zărit o siluetăfemininăcare ne făcea semn din mânăsăne apropiem. Am intrat în casă, iar Ecaterina Matei (53 ani), soția bătrânului, ne-a poftit într-o camerămare și curată. Ne-am așezat pe o canapea, lângă bătrân, care a avut nevoie de câteva minute bune să-și reia firul amintirilor.  Apoi, a început timid: „Eram în grădinăadunând fânul să-l pun în fânar, când am auzit vocea unui bărbat. Mi se părea că se certa cu cineva. Nu mi-am dat seama cu cine până când nu am ieșit din curte. Am coborât dealul acesta pe care ați urcat cu mine acum, până jos la râu de unde se auzea vocea. Când am ajuns, un vecin de-al meu, Vasile Moțoc, încerca sătreacă râul cu că ruța plină de lemne de brad. Calul nu reușea sătragăcă ruța, rămăsese înțepenit acolo din cauza unui bolovan. Moțoc luase un par din gardul meu și bătea calul, înjura și țipa ca din gurăde șarpe. Am încercat să-l ajut săiasădin apăși i-am zis sănu mai batăcalul că nu ajutăla nimic. Moțoc s-a enervat și a zis că face ce vrea cu calul lui”.

Bărbatul ne-a povestit că a fost animat doar de intenții bune. El susține că a făcut tot posibilul să-și ajute vecinul săiasădin încurcă tura în care intrase, însă , nu a fost chip săse înțeleagăcu el. „După ce a ieșit din apăa început săse certe cu mine. A urlat la mine și mi-a spus că e treaba lui ce face cu animalul. Apoi, din senin, mi-a dat cu pumnul în cap. Din cauza loviturii puternice am că zut și a început să-mi dea cu picioarele pe unde a nimerit. Când am reușit să măridic i-am spus: „Nu ți-e măi rușine, să măbați pe proprietatea mea?” Între timp, nevasta mea a auzit de scandalul de la râu și a venit în fugăstrigând  „Ce faci mă, îl omori?” A lovit-o și pe ea în piept cu bâta aia și zicea într-una că ne omoară.  L-am lăsat săplece cu lemnele și ne-am dus în casă”, ne-a relatat bărbatul cu durere în glas. Ne-a spus că , de frică , nu s-a dus să-și scoatăun certificat medico-legal. În schimb, și-a ridicat pantalonii până la genunchi și ne-a arătat loviturile. fără săspunănimic, a dat din cap ca și cum, în fața celor văzute, cuvintele devin de prisos.

 

Indolența oamenilor legii

 

După ce și-a mai revenit din sperietură, Ecaterina Matei, a chemat salvarea și poliția. Femeia ne-a mărturisit că a  primit, de la medicul legist, 17 zile de îngrijiri medicale pentru rănile provocate de bătăușul Moțoc. Matei le-a povestit și el, cu lux de amănunte, toată întâmplarea. Bărbatul susține că din momentul în care a depus plângerea nu s-a mai întâmplat nimic, iar polițiștii au îngropat în uitare cazul său. „După 4 zile de la incident, a venit un polițist cu Moțoc și i-a luat declarație jos la râu. L-a pus să-i povestească cum s-a întâmplat. Dar atât! Pe mine nu m-a întrebat nimic. Au plecat După aceea „, a mai spus Matei.

Din spusele sătenilor, Vasile Moțoc are probleme cu legea, dar nimeni nu poate să-i facă nimic pentru că , După cum declarăvecinii, agresivul bărbat  „are relații peste tot și împarte banii cu polițiștii și cu Ocolul Silvic”. Mai mult, un consătean de-al lui Moțoc care a vrut să rămână sub protecția anonimatului ne-a spus:  „Furălemne și le vinde prin sat, pe la cei care-și fac case. Nouănu ne este frică de el, că nu-l băgăm în seamă, dar ăia ai lui Matei, săracii oameni, să-i batăașa pe pământul lor”

 

Oamenii legii îl cred pe bătăuș

 

Am încercat săstăm de vorbăși cu șeful de post din comună, dar la Poliție nu am găsit decât un adjunct, care ne-a privit suspicios și ne-a spus răspicat că Daniel Rotaru, superiorul său, este pe teren și că -l putem contacta telefonic. Ne-am decis sămergem la primarul comunei, Ion Sandu, săvedem ce știe el despre cazul amintit. „Nu măbag în treburile oamenilor. Asta este treaba poliției! Văduceți și vorbiți cu șeful de post, el văpoate spune mai multe despre acest caz”, a spus el, lipsit de interes. însă , vizita noastrăi s-a părut a fi o ocazie bunăpentru a-și face puținăimagine. „În schimb, dacă vreți, văpot spune câte ceva despre realizările mele ca primar” – a zis el, ceva mai senin în glas.  Într-un final, am reușit să-l găsim, la telefon, și pe șeful de post. Acesta ne-a spus că nu poate fi vorba despre o anchetăatât timp cât Matei nu a depus plângere. Deși bătrânul ne-a dat asigurări că a depus o plângere, polițistul a afirmat sus și tare că bărbatul minte. „Vom face cercetări, doar în momentul în care Matei depune plângere. Despre Moțoc văpot spune că într-adevăr are un dosar pentru tăiere ilegalăde arbori, dar este în curs de cercetare. Am trimis adresăla Ocolul Silvic și așteptăm răspuns ca săștim ce fel de încadrare juridică va primi pentru fapta sa”, a spus Daniel Rotaru, șeful de post al Poliției Perișani. Acesta ne-a mai povestit  că Moțoc susține o altăvariantăa celor întâmplate. „Moțoc a afirmat că Matei a sărit să-l batăpentru că intrase pe proprietatea lui și el a ripostat cu pumnii, apărându-se”, a mai adăugat șeful postului. L-am că utat și pe bătăușul satului, Vasile Moțoc, însă acesta nu a fost de găsit. Câțiva vecini de-ai săi ne-au spus că plecase, cu noaptea-n cap, în pădure, sătaie lemne.   

 

image_pdfVezi ca PDFimage_printPrintează articolul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.