Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

CNSAS a decis: Frâncu nu a făcut poliție politică

Paradoxal, deși liberalul declarat că a colaborat cu Securitatea

In urmă cu aproape un an, deputatul liberal Emilian Frâncu a recunoscut că a colaborat cu Securitatea, prin intermediul unor note informative ” ulterior, realizând că ar fi fost mai indicat săfie ceva mai cusut la gură, a negat cele declarate, încercând să-și spele imaginea publică „M-a pus dracu săfac acea declarație” – spunea el ” „La întoarcerea dintr-o excursie făcutăîn Bulgaria, am scris câteva note informative despre ceea ce s-a întâmplat acolo. Nu văd nimic rău în asta ” – a precizat liberalul ” nu mai este niciun secret pentru nimeni că pe vremea comuniștilor, doar cei care aveau relații destul de strânse cu Securitatea puteau ajunge ghizi turistici ” existădestule voci care susțin că Emilian Frâncu era unul dintre cei mai fervenți susținători ai sistemului comunist, ocupându-se cu mare plăcere de chestiunile legate de propagandă

 

 

În urmăcu aproape un an, deputatul liberal Emilian Frâncu a recunoscut că a colaborat cu Securitatea, prin intermediul unor note informative, pe care parlamentarul le considerăca fiind absolut „nevinovate”. „S-a întâmplat în perioada în care am lucrat la PTTR (actuala Companie NaționalăPoșta Română), dar și când am fost ghid la BTT (Biroul de Turism pentru Tineret). Îin sămenționez că nu am făcut poliție politică , întrucât acestea erau doar niște rapoarte nevinovate, care nu au făcut rău nimănui. La BTT, ghidul, șoferul și șeful de grup semnau câteva rânduri informative, că , de exemplu, în timpul excursiei nu s-a întâmplat nimic. Am semnat note și în perioada în care am fost șef al Compartimentului Personal de la PTTR, dar această sarcinăera prevăzutăîn fișa postului” -se destăinuia pe atunci Emilian Frâncu presei vâlcene. Afirmația liberalului a fost imediat preluatăde majoritatea agențiilor de știri importante din România. Ulterior, realizând că ar fi fost mai indicat săfie ceva mai cusut la gură, a negat cele declarate, încercând să-și spele imaginea publică . „M-a pus dracu săfac acea declarație” – susținea liberalul într-o emisiune televizată, cu un glas moale.

Adevărul e dincolo de noi

Cu mai mulți ani în urmă, Emilian Frâncu a fost angajat al PTTR și, spune el, colaborarea sa cu Securitatea s-a produs într-o formă mai mult „virtuală”. „N-am avut legăturăniciodatăcu cineva de la Securitate, dar virtual, atât în calitate de lucrător în perioada de stagiaturăde la Direcția județeană de Poștă, eram în centrala automată, și unde semnam alături de colegii mei un raport care erau luat de directorul instituției și mai departe era treaba lui ce făcea. Probabil că pe notele acelea nu se uita nimeni. Era vorba de servicii speciale. Spre exemplu, la un moment dat că dea lumina. Și trebuia săscrii că 3 secunde au că zut serviciile speciale. Nu are legăturăaceste lucru cu vreun echipament al Securității. Atunci când că dea lumina, eram avertizați de un bec că și echipamentele de ascultare dintr-o camerăunde nu avea acces nimeni decât, se opreau”.  – a spus Frâncu făcând eforturi săconvingăcă doar la atât s-a rezumat colaborarea sa cu Securitatea. În plus, tot în timpul regimului comunist, Emilian Frâncu a fost și ghid turistic. „Am fost în două excursii în Bulgaria și, la întoarcere, am prezentat un raport ca și ghid înlocuitor directorului BTT, în care am spus că în excursia respectivănu s-a întâmplat nimic. Totul s-a desfășurat conform instrucțiunilor primite”  – a precizat liberalul. Dar dacă s-ar fi întâmplat ca unul dintre excursioniști sănu mai vrea săse întoarcă în țară , sătul să mănânce gheare de pui și săînghețe în casă, ce făceați domnule Frâncu? Probabil că , cinstit cum văștim și plin de zel, ați fi scris zeci de pagini, nu?

Pe de altăparte, nu mai este niciun secret pentru nimeni că pe vremea comuniștilor, doar cei care aveau relații destul de strânse cu Securitatea puteau ajunge ghizi turistici. Emilian Frâncu infirmă, însă , aceste adevăruri general valabile, crezându-ne pe toți niște naivi. Reamintim că imediat După ce a făcut declarația conform că reia a recunoscut că a avut relații cu cei de la Securitate, liderul liberal vâlcean a remis un comunicat de presăredacțiilor publicaților vâlcene, în care menționa:” ( ) Solicităm verificarea (membrilor liberali – n.r.), din dorința ca această acțiune săcontribuie și în județul nostru la purificarea vieții politice deoarece filiala PNL Vâlcea considerăcă este de datoria sa ca în fața electoratului săprezinte oameni care nu au avut angajamente scrise cu fosta Securitate și nu au fost implicați în sistemul de represiune comunist reprezentat de aceasta”. Politicieni precum Emilian Frâncu care nu mai recunosc că au declarat public că au colaborat cu vechea Securitate nu pot contribui, de niciun fel, la purificarea vieții politice. Cu toate acestea atât el, cât și multe alte figuri politice despre care s-a spus sau scris că au avut legături cu cei de la „Secu”, poartădeja, pe frunte, emblema de „informatori”. Le place sau nu, așa sunt ei percepuți de mai toată opinia publică .

Declarația colaborării

În rândurile de mai jos, republică m integral declarația deputatului Emiliam Frâncu, scrisăîn noiembrie 2000, declarație folosităpentru candidatura la funcția de deputat la alegerile parlamentare din data de 26 noiembrie 2000.

„Subsemnatul Emilian-Valentin Frâncu, cetățean român, fiul lui Cornel și al Valentinei, născut la data de 13 februarie 1956 în municipiul Rm. Vâlcea, județul Vâlcea, cu domiciliul în mun. Rm. Vâlcea, strada Carol I, nr. 4 (fostă stradăMareșal Ion Antonescu), bloc M, scara A, ap. 5, județul Vâlcea, legitimat cu BI seria GX nr. 486166, eliberat de Poliția mun. Rm. Vâlcea la data de 29 mai 1997, de profesie inginer, cunoscând prevederile art. 292 Cod Penal cu privire la falsul în declarații, După luarea la cunoștințăa conținutului Legii nr. 187/1999 privind accesul la propriul dosar și deconspirarea Securității ca poliție politică , declar pe propria răspundere că nu am fost agentul sau colaboratorul organelor de securitate, ca poliție politică , în interesul art. 5 alin. 1 – 5 din lege.

Menționez faptul că am avut relații de serviciu cu organele de securitate, în calitate de angajat al Direcției Județene de poștăși telecomunicații Vâlcea și ghid B.T.T.

Dau prezenta declarație fiindu-mi necesară pentru a candida la funcția de deputat la alegerile parlamentare din data de 26 noiembrie 2006.

Redactatăși dactilografiatăîn cinci exemplare, astăzi data autentifică rii, la Biroul Notarului public, Ion Holohan, cu sediul în municipiul Rm. Vâlcea”.

Frâncu trebuie să-și facă public dosarul

Purificarea politică , în cazul său cel puțin, se va produce destul de greu, poate niciodată. Zilele trecute, liberalul a spus că CNSAS a hotărât, în cele din urmă, că nu a făcut poliție politică . În opinia sa, decizia CNSAS este destul de corectăși îl avantajeazăteribil, în perspectivă, în plan politic. Adevărat. Dar mai sunt lucruri care trebuie reamintite opiniei publice, pentru ca aceasta săaibăo imagine completăasupra modelului politic, pe care Emilian Frâncu dorește să-l transmităcetățenilor. Cu toții l-am auzit, adesea, pe liberal, folosind termenul „fiar-play”, în raport cu acțiunile sale politice (mai puțin însă când presa și cetățenii i-au cerut să-și facă public dosarul de la CNSAS). Mai mult decât atât, existădestule voci care susțin că Emilian Frâncu era unul dintre cei mai fervenți susținători ai sistemului comunist, ocupându-se cu mare plăcere de chestiunile legate de propagandă. Așa se face că parlamentarul, despre care știm bine că pune mare patos în ceea ce face, și-a luat, pe atunci, rolul în serios dând la tot pasul citate din cuvântul „conducă torului iubit”. Nu noi suntem cei care spun că Emilian Frâncu a fost unul dintre propagandiștii de marcă , ci chiar câțiva colegi de-ai săi, de la PTTR, care își aduc perfect aminte cum liberalul deputat îi ducea într-o încă pere, aproape de locul unde lucrau, și le cerea, ca la școală, săvorbească despre congresele PCR. În funcție de răspunsurile pe care le primea, Frâncu îi nota, cu sârg, mustrându-i dacă nu știau pe de rost doctrina comunistă. Aceleași voci spun că Frâncu se comporta ca un adevărat erou al muncii socialiste. 

Când a mințit și când a spus adevărul Emilian Frâncu?

„Menționez faptul că am avut relații de serviciu cu organele de securitate, în calitate de angajat al Direcției Județene de poștăși telecomunicații Vâlcea și ghid B.T.T”. – noiembrie 2000

 

„N-am avut legăturăniciodatăcu cineva de la Securitate, dar virtual, atât în calitate de lucrător în perioada de stagiaturăde la Direcția județeană de Poștă, eram în centrala automată, și semnam alături de colegii mei un raport care erau luat de directorul instituției și mai departe era treaba lui ce făcea”. – 10.05. 2007