Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Interviu cu Traian Băsescu, președintele României înainte și După 19 mai 2007: VICTORIA PREȘEDINTELUI

Votați „NU” pentru viitorul țării!

„Dacă vor ca lucrurile să se schimbe mai repede în țara, dacă vor un Președinte puternic, care să-i reprezinte, toți românii trebuie sămeargăsâmbătă19 mai la vot. Sănu rămână indiferenți în fața abuzurilor și săfie încrezători în țara lor. Avem o șansăistorică pe care nu trebuie săo ratăm. Toți cei care măsprijinăși care vor săse termine cu oligarhii tranziției, au ocazia săspunăNU demiterii Președintelui sâmbăta aceasta”, declarăTraian Băsescu, Președintele României

 

„Reporter: Văpare rău că ați fost suspendat de cei 322 de parlamentari?

” Traian Băsescu:  Existăun sentiment de amărăciune, pentru că această decizie a fost luatăde cei 322 în disprețul total al cetățenilor, care i-au trimis în Parlament săfacă legi mai bune pentru români și nu săse lupte cu Președintele țării. Dar pe de altăparte, este o modalitate de a confirma sau infirma public cât de conectați sunt cei 322 la realitățile țării și ale oamenilor pe care pretind că îi reprezintăîn Parlament. Eu am convingerea că oamenii vor vota NU demiterii Președintelui iar acest lucru înseamnă că acești parlamentari au pierdut lupta lor fărărost cu Președintele României. Eu sunt convins că românii își dau seama cât de necesar e ca odatăpentru totdeauna, clasa politică românească săse rupăde oligarhii tranziției, care vor săinfluențeze decizia politică . De aceea sunt convins că oamenii vor spune NU demiterii Președintelui, tocmai pentru a termina odatăpentru totdeauna cu această oligarhie influentă.

” Rep. Inamicii dumneavoastrăspun că nu e nevoie de o implicare prea mare a șefului statului…

” T.B.: Ca Președinte eu trebuie săpun presiune pe instituțiile statului pentru ca acestea săurmeze dorința de reformă a națiunii. De multe ori am spus că în România, națiunea a luat-o de mult înaintea politicienilor în ceea ce privește aspirațiile. Românii vor ca lucrurile săse schimbe în bine mai repede, fie că e vorba de votul uninominal, fie că e vorba de creșterea standardului în școlile românești, fie că e vorba de medicamente. Ori, România e asemeni unui avion care a decolat cu națiunea la bord, iar politicienii, deși aveau bilet, au rămas în aeroport, incapabili săținăritmul cu dorințele și aspirațiile românilor.

” Rep.: Ce părere aveți despre modificarea legii referendumului prin care veți putea fi demis dacă voteazăpentru demitere jumătate plus unu din cei care vin la vot, indiferent de câți participă?

” T.B.: Aceste încercă ri de a schimba regulile în timpul jocului nu fac bine României. Se transmite prin astfel de schimbări de reguli faptul că orice este posibil în România, dacă un număr de parlamentari doresc săse răzbune pe Președintele țării pentru simplul motiv că șeful statului spune lucrurilor pe nume și nu tolereazăcorupția la nivel înalt.

După această schimbare a legii, mie îmi rămâne numai săle spun oamenilor: văplace cum sunt făcute aceste legi? Fiecare din cetățenii acestei țări riscă sădevinăvictima unor astfel de legi făcute pe colțul mesei, dacă nu le spunem celor 322 că au greșit atunci când au hotărât săse concentreze pe lupta cu șeful statului, în loc săfie preocupați săfacă legi mai bune pentru țară .

” Rep.: Descrieți o situație gravă…

” T.B.: Românii văd rezultatele acestei situații. De ce au fost atâția politicieni nemulțumiți când am vorbit de „băieții deștepți” din energie? Pentru că existăun nucleu de politicieni care sunt promotorii intereselor oligarhiei, care vor sănu se schimbe nimic, care nu vor  săse facă reforma justiției, sănu se facă reformă privind votul uninominal. Văaduc aminte că trei miniștri din guvernul Tăriceanu au fost puși sub anchetăpenală. Primul ministru, în loc săle cearăacestora demisia, a preferat săo înlăture din Guvern pe Monica Macovei, cel mai apreciat ministru al Justiției, atât la noi, cât și în Europa. 

” Rep.: Credeți că faptul că ați fost tranșant a dus la suspendarea dumneavoastră?

” T.B.: Sunt convins că lupta împotriva corupției a deranjat foarte mulți politicieni. Cum văputeți explica faptul că Președintele României a fost suspendat de cei 322 deși Curtea Constituționalăa precizat foarte clar faptul că nu a existat nici măcar o singurăîncă lcare a Constituției? Este deci evident că altele au fost motivele. De când au început săfie anchetați miniștri în funcție, foști prim miniștri sau miliardari influenți, nimeni din cei care pe parcursul tranziției și-au asigurat privilegii nu s-a mai simțit, pentru prima datăDupă 1990, în siguranță. Frica a dus la alianțe de conjunctură, între partide care de la urăau ajuns brusc la dragoste reciprocă , precum UDMR și PRM sau PSD, PNL și PC. Spre exemplu, că lin Popescu Tăriceanu, ca prim ministru, a ajuns sădefileze la braț cu Dan Voiculescu, Corneliu Vadim Tudor, Ion Iliescu, Mircea Geoanăși Marko Bela, în loc săse concentreze pe punerea în funcțiune a instalațiilor de irigații, astfel încât seceta săfie evitată.

” Rep.: Unii spun că este vorba de ură, între dumneavoastrăși premier, între partide și Președinte

” T.B.: Nu este vorba de sentimente, ci de viziuni diferite asupra viitorului țării.

În ce măprivește, eu vreau săapăr interesul național, binele public, în fața unora care s-au obișnuit săfolosească instituțiile statului doar pentru a servi interesele economice ale unor grupuri certate cu legea. Suspendarea șefului statului urmărește slăbirea instituțiilor statului român, în primul rând a acelora care pot contribui la lupta anticorupție.

Un alt rezultat este și înrăutățirea imaginii noastre pe plan internațional, mai cu seamăîn Uniunea Europeană , exact în momentul în care aveam o nevoie mai mare de a confirma faptul că aderarea noastrăla 1 ianuarie 2007 a fost o decizie justă. Ce s-a întâmplat în această perioadă a dat apăla moarăcelor care s-au opus aderării noastre la UE la 1 ianuarie 2007.

” Rep.: Au fost și forțe străine, din Est mai exact, interesate de înlăturarea dumneavoastră, așa cum sugerau recent unele ziare?

” T.B.: Nu vreau săcomentez astfel de informații.

” Rep.: Credeți că actuala crizăriscă săse agraveze?

” T.B.: Refuz săcred că întreaga clasăpolitică nu se va întoarce la rațiune, iar rațiunea noastrăeste săfacem ca românii sătrăiască mai bine. România are vocația sădevinăuna din țările prospere ale Europei. Trebuie sădepășim faza în care ne bucurăm de valuta care vine de la cei plecați în străinătate. Avem nevoie ca românii săcreeze bogăție la ei acasă. Îmi doresc ca tânăra generație săse poatăîmplini în țară , alături de părinți și prieteni.

Dar, ca sărevin la întrebarea dumneavoastră, important este că întreaga clasăpolitică trebuie reformată. De aceea susțin ca oamenii să-și voteze prin vot uninominal reprezentanții în Parlament. Săterminăm cu listele de partid. Numai așa vom ajunge ca românii săaibăîncredere în parlamentarul pe care îl trimit în Legislativ. Numai așa vom ajunge ca parlamentarul sălucreze doar pentru comunitate și nu pentru oligarhi sau pentru șeful său de partid.

” Rep.: De ce ați renunțat la demisie?

” T.B.: Mi-am dat seama că , dacă îmi dădeam demisia, coaliția anti-prezidențialăar fi scos o lege prin care sămi se interzică sămai candidez. La referendum am șansa săarăt că întreg procesul a fost inutil și nedrept. Dacă voi fi relegitimat de popor, cei 322 vor trebui sărecunoască un fapt simplu, dar grav: atunci când au votat suspendarea, ei nu au reprezentat dorința poporul român, ci doar interesele lor.

” Rep.: Ce se va întâmpla După referendum, dacă veți fi reconfirmat?

” T.B.: Sunt foarte multe lucruri de făcut. Este evident că , într-un orizont de timp rezonabil, trebuie săurmărim constituirea unei majorități politice coerente și stabile. Dar evident că acest lucru nu se poate face decât în urma unor noi alegeri. Avem trei runde de alegeri pe parcursul a 18 luni: alegeri euro-parlamentare pânăla sfârșitul anului, alegeri locale în primăvara viitoare și apoi alegeri legislative pânăla sfârșitul anului 2008. Cetățenii vor avea ocazia să-și aleagăreprezentanții în forurile locale, naționale și europene și să-i sancționeze pe cei care pânăacum i-au disprețuit. Pânăatunci voi încerca săajung, prin dialog cu societatea civilă, cu sindicatele, cu reprezentanții comunităților locale, la un cât mai mare sprijin național pentru reformă și democrație. Avem nevoie de schimbări majore, dar ele nu se pot face decât împreună. Pânăla urmăscopul reformelor este prosperitatea românilor. Dar prosperitatea nu poate fi asiguratăfărăo însănătoșire a sistemului politic, fărădiminuarea drastică a marii corupții. Sunt foarte îngrijorat de ce se întâmplăîn sistemul de sănătate pentru că este inacceptabil ca bolnavii săprotesteze în fața Ministerului Sănătății ca urmare a faptului că nu au acces la medicamente. E un fapt fărăprecedent!

Un alt domeniu esențial este învățământul, o comisie pe care am înființat-o la Cotroceni lucreazăde anul trecut pe acest subiect, iar eu îmi doresc ca învățământul sădevinăprincipalul motor al creșterii economice din România de mâine, cu condiția ca și Guvernul săfacă din educație o prioritate.

” Rep.: Credeți că veți câștiga pe 19 mai?

” T.B.: Important este sănu piardăRomânia. ªi România va pierde dacă stopăm lupta împotriva corupției. această coaliție vrea săcontroleze tot: Guvernul, Parlamentul, prefecții, ministerul justiției, poliția, serviciile secrete etc. Numai un Președinte puternic și independent va putea fi garantul că această coaliție nu va abuza de puterea pe care a ajuns săo dețină.

” Rep.: În final, ce le transmiteți cititorilor noștri?

” T.B.: Dacă vor ca lucrurile săse schimbe mai repede în țara, dacă vor un Președinte puternic, care să-i reprezinte, sămeargăsâmbătă19 mai la vot. Sănu rămână indiferenți în fața abuzurilor și săfie încrezători în țara lor. România a făcut progrese, este în Uniunea Europeană . Avem o șansăistorică pe care nu trebuie săo ratăm. Am încredere în simțul civic al tuturor românilor cinstiți, care vor săpunăumărul la viitorul mai bun al României. Dacă rămânem uniți, vom reuși.

” Rep.: Prin diverse localități, PSD, PNL și alte partide ale coaliției antiprezidențiale au împrăștiat afișe în care li se spune oamenilor săvoteze DA pentru Băsescu…

” T.B.: E o manipulare. Cei care au făcut-o, au dovedit cât de mult îi respectăpe români. DA ar însemna DA pentru demiterea Președintelui, dar ei nu spun acest lucru oamenilor. De aceea, toți cei care măsprijinăși care vor săse termine cu oligarhii tranziției, au ocazia săspunăNU demiterii Președintelui sâmbăta aceasta.