Acasă Arhiva Asul din maneca al PNL

Asul din maneca al PNL

Nu cu mult timp în urmă, Dinu Patriciu, cel mai proaspăt produs de sintezăal noii economii politice de pradăromânești, s-a exprimat fărăechivoc, privind singura cale de a rămâne PNL la guvernare: colaborarea și alianța cu PSD. După ce a recunoscut că a dat bani în campania electoralăliderilor social democraților, businessmanul liberal  a făcut încă o declarație de dragoste fostului partid de guvernământ. El a pretins că doar o alianțăPNL – PSD poate duce la o guvernare stabilă, lucru afirmat de influentul afacerist și într-o emisiune a unui post de televiziune național. După cum se remarcă , grupul fidel „rețelei” Patriciu e în trena PSD și îl atacă public pe candidatul Alianței DA – Traian Băsescu. Filonul Patriciu încă își mai menține puterea în partid. Astfel, consecințele au devenit inevitabile.

 

PNL a rămas formal membru al Alianței D.A., dar răspunde politic doar comenzilor plasate de „centrul Patriciu”. Cea mai importantădintre ele a fost sabotarea clarifică rii politice, adică evitarea alegerilor anticipate. Tăriceanu și Patriciu au respins, După o faimoasăconsultare secretă, proiectul anticipatelor și, din acel moment, războiul a ajuns o realitate permanentă: Băsescu și grupul Stoica – Stolojan încearcă sămenținăechilibrul, iar guvernul că lin (Patriciu) Tăriceanu s-a rupt practic din Alianța D.A., a lansat mediatic ”anti-Băsescu-mania” și a trecut la eliminarea membrilor grupului Stoica – Stolojan. Deci, nu e nimic nou în apariția Partidului Liberal Democrat. Stoica și Stolojan nu au înființat o mișcare politică în plus, ci au reînființat nucleul liberal fidel Alianței D.A. și ostil expansiunii oligarhice. Este clar acum că politica PNL de insultare și șicanare permanentăa președintelui Băsescu își găsește sorgintea tot grație influenței marelui conducă tor spiritual și financiar al PNL.

Întrebat dacă PNL nu a câștigat puterea tocmai pentru că a combătut corupția din PSD, Patriciu a făcut o apreciere – șoc: „Nu a câștigat nimic, nu a câștigat nimeni, s-a ajuns la o împărțire a spectrului politic care nu permite astăzi o guvernare stabilădecât prin asocierea PNL cu PSD”. Iar un om de afaceri pragmatic nu poate săgândească decât așa. Este limpede că Patriciu nu este doar un simplu membru de partid, când în afacerile sale participătoată floarea cea vestităa conducerii actuale a PNL.

Săenumerăm doar câțiva dintre prietenii care au participat la agapa sărbătorii lui: mai întâi, copiii de suflet ai acestuia, Ludovic Orban, Teodor Atanasiu, Crin Antonescu și că lin Popescu Tăriceanu, apoi Mircea Dinescu, partener de afaceri, Ana-Maria Tinu, acționar la „Adevărul”, Bogdan Olteanu, Teodor Meleșcanu și alți câțiva oameni de curte tolerați pentru a se mări corp-ansamblul împrejmuitor. Este clar acum cum campania și trompetele anti-Băsescu și anti-PD sunt, dacă nu cumpărate, cel puțin inspirate de marele Mao al PNL, sunt cu certitudine. Sigur, bancherul s-a îmbogățit mai ales în perioada conducerii PSD și de aceea este foarte dator, cel puțin moral. Influența sa, însă, a dus la divizarea PNL prin dizidența lui Stolojan și a altor fruntași liberali dar chiar din rândul ceor rămași în PNL s-au auzit voci contestatare. Curajoșii i-au cerut imperios sărenunțe la PNL și săse înscrie în PSD, dacă tot a finanțat acest partid în perioada campaniei electorale. Solicitarea lor este corectă, pentru că , de fapt, poziția lui Patriciu, urmat de cei care conduc în numele său, a dus la înmormântarea ideilor liberale.

Cred că urmare a acestor dezvăluiri a apărut clarămotivația PNL de a exclude din rândurile sale, practic pe toți aceia care se opuneau colaborării cu PSD și aservirii PNL partidului lui Mircea Geoană. Se poate vedea acum și motorul acestei atitudini perdante a liberalilor tradiționali! Rămâne ca viitorul apropiat săconfirme implacabil politica duplicitarăși de trădare a doctrinei liberale, impulsul dat pentru divizarea PNL și, de ce nu?, o uniune prin absorbție a PNL de că tre PSD.    

Romeo Popescu

image_pdfVezi ca PDFimage_printPrintează articolul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.