Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Noua escrocherie care te lasă printr-un apel fără niciun ban în cont! Infractorii se folosesc de inteligența artificială pentru a clona vocea

Folosirea unei clone de voce, generată de inteligența artificială, care se prezintă drept o persoană cunoscută, este noua modă de înșelăciune pusă în practică de infractori.

Escrocii se folosesc de inteligența artificială pentru a reproduce vocile prietenilor, membrilor familiei sau colegilor de muncă. Important de menționat că, inteligența artificială poate clona o voce după ce a auzit-o doar timp de câteva secunde. Experții în securitate cibernetică au avertizat că infractorii se folosesc acest lucru pentru a păcăli victimele să le transfere bani – făcând cereri „urgente”, în timp ce pretind că ar fi persoane cunoscute. Spre exemplu, dacă o persoană apropiată te sună panicată, este foarte probabil să vrei să îi oferi ajutorul. Expertul în securitate cibernetică Curtis Wilson, de la Synopsys Software Integrity Group, a dezvăluit că este important să pui, mai întâi, întrebarea corectă.

„A fi conștient de această posibilitate este jumătate din luptă. Fiți atenți la ceea ce spun ei și încercați să cereți detalii. Dacă copilul tău spune că este cu un prieten, întreabă care prieten. Dacă un coleg vorbește despre „proiectul mare”, fă-l să confirme clientul etc. De obicei, acești escroci vor suna de la numere necunoscute și vor pretinde că și-au pierdut telefonul. Așa că încercați să sunați la numărul corect sau să-i contactați într-un mod diferit pentru a confirma”, a spus el.

Nu intra în panică
Este știut faptul că atunci când cineva te sună cu o solicitare urgentă, poate fi îngrijorător. Acest lucru este valabil mai ales dacă o persoană apropiată pretinde că se află într-o criză, însă cel mai important este să nu te grăbești în a lua o decizie. Trebuie verificată orice cereri de bani, chiar dacă par să provină de la cineva în care cunoști și în care ai încredere.

„Infractorii cibernetici sunt foarte buni în a determina victimele să acționeze rapid și folosesc adesea situații în care există un risc iminent de vătămare”, a continuat Simon, șeful Centrului de Reziliență Cibernetică din Londra și membru al Consiliului Consultativ Internațional Cyber Expo.