Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Acvarim saboteaza constructia rezervorului de apa de la Goranu

” În timp ce Primăria, Hidroconstrucția și proiectantul general au semnat un protocol de continuare a lucrărilor  ” fără să cunoască situația de pe teren și să aibă competențe în materie, unii consilieri locali în frunte cu subinginerul minier Ion Nicolae, au respins o propunere de suplimentare de circa 2,7 miliarde de lei vechi pentru finalizarea lucrărilor la rezervorul de apă din Goranu ” însă specialiștii de la societatea constructoare, cât și experți independenți și proiectantul general au constatat că sunt absolut necesare lucrări suplimentare care constau în executarea unui dren perimetral din pietriș și consolidarea radierului, lucrări evaluate exact la suma de 2,7 miliarde lei vechi ” directorul general Hidroconstrucția Sucursala Olt Superior Râmnicu Vâlcea, Marian Mirea, ne-a declarat la întâlnirea tuturor factorilor de răspundere de marți s-a convenit continuarea în acest an a lucrărilor în limita bugetului alocat de municipalitate de 10,27 miliarde de lei vechi, cu executarea prioritară a celor două lucrări ” „Din păcate, reprezentantul Acvarim, Sorin Zamfirescu, a refuzat să semneze acest protocol de continuare a lucă rilor”, ne-a mai precizat directorul Hidroconstrucția

 

 

        Tot scandalul a început luna trecută, când într-o ședință de Consiliu Local, unii consilieri în frunte cu subinginerul minier Ion Nicolae, au respins prin vot raportul prin care executivul Primăriei Râmnicului cerea o suplimentare de circa 2,7 miliarde de lei vechi pentru finalizarea lucrărilor la rezervorul de apă din Goranu. Banii erau destinați exclusiv pentru executarea celor două lucrări suplimentare apărute pe parcursul lucrărilor, lucrări care nu figurau în contractul inițial de finalizare a construcției rezervorului. Pe fondul neînțelegerilor, între Acvarim și Hidroconstrucția a izbucnit un scandal, alimentat din plin de lipsa informațiilor, a unei consultanțe de specialitate. Un rol important în conflict îl are partenerul Hidroconstrucției în contract, societatea Acvarim, mai precis, directorul Sorin Zamfirescu. Marian Mirea, directorul general al societății Hidroconstrucția Sucursala Olt Superior Râmnicu Vâlcea a găsit o soluție de compromis, care să salveze rezervorul de apă de la Goranu, fără să se angajeze alte cheltuieli suplimentare din bugetul Primăriei în acest an.

 

        Istoria de șase ani a unui rezervor de apă

 

       Lucrările efective de construcție a rezervorului de apă au început încă din anul 2000. După patru ani, primarul Mircea Gutău a decis rezilierea contractului și acționarea în judecată a constructorului pentru recuperarea pagubelor. În timpul procesului dintre primărie și cele două societăți (SC Condor Deva și SC ACCF Râmnicu Vâlcea) conducerea municipalității a obținut prin hotărâre judecă torească sechestrarea asiguratorie a bunurilor mobile și imobile aparținând celor două firme. Lucrările ar fi trebuit finalizate demult de cele două societăți, care au fost plătite ca și cum le-ar fi făcut. Chiar s-a dat decizia de punere a sechestrului, iar suma pentru care acesta a fost solicitat este doar cea restantă din contractul municipalității cu cele două firme, respectiv 1,5 miliarde de lei vechi. Nu s-a finalizat până acum inventarierea pagubelor rezultate în urma construirii defectuoase a sistemului de alimentare cu apă, dar, conform primelor estimări, valoarea acestora este de câteva miliarde de lei. Chiar Mircia Gutău recunoștea de multe ori că rezilierea contractului făcut de fosta conducere a municipalității cu firmele care au început lucrările la Goranu este una dintre principalele sale realizări. Curtea de Apel Pitești a respins recursul celor două societăți și a dispus rezilierea contractului încheiat în 2000 între Primăria Râmnicu Vâlcea și firmele menționate. După preluarea lucrărilor, comisia constituită a făcut o expertiză, pentru că au fost cazuri când nu s-au mai găsit nici conductele în pământ. Scandalul de la Goranu a izbucnit în vara anului 2004, când, După aproape nouă luni de la depășirea termenului inițial de execuție a lucrării, aceasta nu era realizată decât în proporție de 40%. câștigă toarea licitației a fost SC Condor Deva SA, care, ulterior, a predat execuția Antreprizei de Construcții și că i Ferate Râmnicu Vâlcea. De la începutul lucrărilor s-au alocat 21,5 miliarde de lei vechi din banii publici și alte câteva miliarde au fost donate de conducerea Agenției de Protecție a Mediului din Danemarca, sprijin constând în materiale de construcții.

 

        Valoarea contractului este de 10,27 miliarde lei vechi

 

       Întrucât societatea Acvarim nu avea nici utilajele necesare nici forță de muncă calificată pentru realizarea acestui rezervor de apă, conducerea Primăriei Râmnicului a negociat în primăvara acestui an cu SC Hidroconstrucția SA un contract de finalizare a construcției acestui rezervor. Astfel s-a ajuns la momentul 24 mai 2006, când directorul SC Acvarim SA, Sorin Zamfirescu, și directorul SC Hidroconstrucția SA București, Emil Timofti (care ulterior a încheiat un contract de subantrepriză cu Hidroconstrucția Sucursala Olt Superior Râmnicu Vâlcea, reprezentată de Marian Mirea), au semnat contractul de execuție lucrări la rezervorul de apă Goranu, beneficiar fiind Primăria Râmnicului. Pentru executarea acestei lucrări, Hidroconstrucția a negociat cu Primăria un contract de peste 10,27 miliarde de lei vechi. „Aceasta este valoarea înscrisă foarte clar în contract. Nu este reală acea sumă de 6 miliarde de lei vechi, așa cum s-a vehiculat prin unele ziare. Noi am contractat lucrarea de la Acvarim. Inițial, pentru construirea rezervorului de 5000 de metri cubi am cerut 10,72 miliarde de lei vechi, însă în urma negocierilor cu Primăria am ajuns la 10,27 miliarde de lei vechi”, a declarat directorul Hidroconstrucția, Marian Mirea.

 

        Executarea drenului era cerută încă din 2002

 

       Numai că pe parcursul lucrărilor, specialiștii de la societatea constructoare cât și experți independenți și proiectantul general au constatat că sunt necesare lucrări suplimentare: executarea unui dren perimetral din pietriș și consolidarea radierului, lucrări evaluate exact la suma de 2,7 miliarde lei vechi. „Nu am fost informați de necesitatea executării lor nici de Primărie, nici de că tre proiectant. În concluzie nu aveam cum să cerem, atunci, banii pentru executarea lor. Executarea acestui dren, despre care se tot discută, a fost cerută încă din 2002 de că tre dirigintele de șantier de atunci. Lucrarea nu a fost făcută, din motive pe care nu le cunosc și nici nu mă interesează”, a mai precizat directorul Hidroconstrucția.

 

        Socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cea din târg

 

      În anul 2003 a avut loc o alunecare de teren care ar fi putut să compromită întreaga lucrare. În 2004 specialiștii și proiectantul au revenit cu aceeași cerere printr-o adresă trimisă Primăriei, fără succes însă . Executarea drenului este o mică lucrare pentru colectarea apelor care se scurg la rezervor și se duc în afara lui, terenul din zonă este destul de sensibil la apă, alunecă rile de teren sunt inerente. „Am depus un dosar de evaluare a lucrării, la Primărie încă din luna august dar nu am primit nici un răspuns oficial în afara refuzului consilierilor locali care nefiind informați de nimeni despre ce este vorba cu adevărat au considerat că cerem o suplimentare de fonduri pentru lucrările prevăzute în proiect”, a mai spus Mirea. În mod normal, lucrarea trebuia făcută în baza unui studiu geo, mai ales că zona figura ca zonă sensibilă la alunecă rile de teren, însă specialiștii de la Hidroconstrucția au intrat în posesia lui (pe că i ocolite) abia în luna iunie a acestui an, După mai mult de o lună de la semnarea contractului de execuție lucrări.

 

        Balta de 8 metri adâncime din jurul rezervorului

 

      După câteva zile de la semnarea contractului cu Acvarim, muncitorii de la Hidroconstrucția s-au deplasat la Goranu pentru organizarea de șantier în vederea demarării lucrărilor de construcție la rezervorul de apă. Numai că surpriză: în jurul „caricaturii” de rezervor începută de cei de la Condor Deva și ACCF Râmnicu Vâlcea se acumulase o baltă de apă de peste opt metri adâncime provenită de la ploile abundente din anii trecuți. „Nouă nu ni s-a spus nimic despre aceste probleme. Specialiștii și-au spus punctul de vedere dar nimeni nu vrea să-l ia în considerare. Lucrarea s-a împotmolit în Consiliul Local pentru că nu s-a găsit nici un specialist să le explice consilierilor situația reală, au luat cuvântul tot felul de indivizi care nu se pricep, era normal să se voteze cum s-a votat. Nu am renunțat la contract, dar o vom face dacă nu se respectă clauzele contractului, dacă Consiliul Local nu alocă banii pentru executarea celor două lucrări” a mai declarat Marian Mirea.

 

        Reprezentantul Acvarim face din nou notă discordantă

 

       Marți, 17 octombrie, toate părțile implicate (Hidroconstrucția, Primăria Râmnicului, Acavrim, și proiectantul general) s-au întâlnit la „locul crimei”: rezervorul de apă din Goranu. Scopul întâlnirii l-a reprezentat găsirea unei soluții pentru continuarea lucrărilor de construcție având în vedere apropierea iernii. Directorul general Hidroconstrucția Sucursala Olt Superior Râmnicu Vâlcea, Marian Mirea, ne-a declarat la întâlnirea de marți s-a convenit continuarea în acest an a lucrărilor în limita bugetului alocat de municipalitate de 10,2 miliarde de lei vechi, cu executarea prioritară a celor două lucrări (executarea unui dren perimetral din pietriș și consolidarea radierului), în vederea protejării rezervorului de eventualele alunecă ri de teren sau de ploile abundente. „Cu această ocazie s-a încheiat un protocol prin care s-a acceptat executarea cu prioritate a celor două lucrări, urmând ca instalațiile hidraulice și cele electrice să fie executate în cursul anului viitor în funcție de bugetul alocat de Primăria Râmnicului. Din păcate, reprezentantul Acvarim, Sorin Zamfirescu, a refuzat să semneze acest protocol”, ne-a mai precizat directorul Hidroconstrucția.

 

        Sorin Zamfirescu: „Mă tem că este o manevră a constructorului”

 

       În replică , directorul general al Acvarim SA, Sorin Zamfirescu, a declarat că situația rezervorului de apă de la Goranu nu este o problemă care se discută în cadrul unei conferințe de presă. „Totul a fost o tentativă de răspuns la acuzația unor ziariști. Trebuie să vă spun că ceea ce solicită Hidroconstrucția este numai una dintre cele trei probleme de la acest rezervor de apă. Sigur, construcția la acest dren a fost reluat încă din 2001, însă nu discut aici modul cum acesta a fost executat. Nu știu de ce râmnicenii să plătească din nou pentru construcția acestui dren, când banii necesari pot fi recuperați de la fostul constructor? Cât privește realizarea unei expertize tehnice, vreau să vă spun că nu este treaba constructorului, ci a beneficiarului adică Primăria. Mă tem că este o manevră a constructorului, pentru că există încă fonduri neconsumate la această investiție, iar constructorul a depășit deja termenul limită de finalizare prevăzut clar în contract, 30 septembrie 2006. Numai beneficiarul putea stabili dacă trebuiau executate lucrări suplimentare la acel rezervor de apă”, a mai precizat directorul Acvarim, Sorin Zamfirescu.

Andrei Bacalu