Acasă Arhiva 60 de incendii au pârjolit Vâlcea

60 de incendii au pârjolit Vâlcea

În numai zece zile,

Amenzile pentru persoanele fizice care provoacă incendii sunt cuprinse între 2.000 și 4.000 lei, iar cele pentru persoane juridice au o valoare cuprinsă între 25.000 și 30.000 lei

Canicula și seceta ce au pus stăpânire pe județul Vâlcea în ultimele luni le-au dat, zi de zi, bătăi de cap angajaților Inspectoratului pentru Situații de Urgență(ISU) „General Magheru” Vâlcea. Astfel, pompierii militari au avut foarte multe solicitări pentru stingerea vegetației uscate ce a fost cuprinsăde flăcă ri. În cele mai multe cazuri, focul amenința săse extindăși la gospodăriile oamenilor.

224 de incendii în șase luni

O ultimăstatistică a Inspectoratului pentru Situații de UrgențăVâlcea relevăfaptul că în primele șase luni ale anului 2007, pompierii au fost nevoiți săstingănu mai puțin de 224 de incendii. Cele mai multe au fost cauzate de că ldura excesivă- 91, fumătorii neglijenți – 32, instalații electrice defecte – 30, acțiuni intenționate – 27 etc. „Numărul incendiilor a crescut foarte mult în 2007. Dacă în anul trecut, în primele șase luni, am avut doar 71 de intervenții pentru incendii, anul acesta numărul lor s-a triplat” – ne-a spus purtătorul de cuvânt al ISU Vâlcea, că tălin Popescu. Numai în luna iulie a acestui an s-a constatat o creștere îngrijorătoare a numărului incendiilor la pajiști și vegetație uscată, pompierii intervenind la 65 de solicitări. Focul a reprezentat un real pericol pentru locuințele populației, că ile de comunicație naționale și județene. Mai mult, în câteva cazuri, a existat și riscul producerii de incendii de mari proporții la păduri și plantații.

Incendii la Parcul Național Cozia

Săptămâna trecutăa fost una dintre cele mai dificile pentru pompierii din cadrul Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență”General Magheru”. Astfel, vineri, 27 iulie a.c., pompierii au fost anunțați că vegetația din Parcul Național Cozia a luat foc. „În apropierea releului,  vegetația uscatăavea chiar și un metru înălțime. Am avut de înfruntat un pericol mare deoarece focul ardea și în subteran. Din acest motiv, focul izbucnea dintr-o parte în alta. Aici, au ars 2000 de metri pătrați de vegetație” – ne-a spus că pitanul că tălin Popescu. De asemenea, purtătorul de cuvânt al ISU Vâlcea ne-a mai spus că incendiul a fost cauzat de caniculăprin așa numitul „efect de lupă”(sticlăsau cioburi de sticlăcare reflectărazele de soare aprinzând vegetația). Un alt incendiu care a afectat Parcul Național Cozia, în zona vârfului Narețu, a izbucnit vineri, 27 iulie a.c. „Am avut o intervenție mai dificilăîn această zonădeoarece stratul de vegetație era destul de gros, iar incendiul era în apropierea unei păduri de conifere. Pentru a ajunge până la incendiu a trebuit săalegem între două trasee cu o înclinație destul de mare. A trebuit săurcă m 15 kilometri, iar apa am că rat-o în bidoane” – ne-a spus purtătorul de cuvânt al ISU Vâlcea. Pentru stingerea incendiului a fost nevoie de intervenția a trei echipaje  ajutați de 9 angajați ai Ocoalelor Silvice și ai Parcului Național Cozia. Aici, incendiul  care a ars peste 1.000 de metri de vegetație a fost provocat de o țigarăaruncatăla întâmplare de un turist.

Incendii la gropile de gunoi din județ

Vineri,  27 iulie, depozitul de deșeuri din zona Râureni a luat foc. Pompierii au intervenit cu o autospecială, iar incendiul, care a ars 100 de metri pătrați de gunoaie, a fost stins imediat. Un alt incendiu a avut loc la groapa de gunoi de la Drăgășani care a luat foc de două ori în două zile. În  ambele cazuri a fost vorba de o țigarăaprinsăaruncatăla întâmplare. Aici, au ars peste 1500 de metri pătrați de gunoaie, pagubele aduse mediului fiind ireparabile.

Garda de Mediu va lua măsuri

Comisarul șef al Gărzii Naționale de Mediu Vâlcea, Ion Molea, ne-a spus că va lua măsuri drastice împotriva celor care provoacă incendii.„În ultimele 10 zile, cei de la ISU ne-au informat despre 59 de incendii care au avut loc în județ. În ceea ce privește depozitul de deșeuri de la Drăgășani vom lua măsuri drastice”– a afirmat acesta. Amenzile pentru persoanele fizice care provoacă incendii sunt cuprinse între 2.000 și 4.000 lei, iar cele pentru persoane juridice au o valoare cuprinsăîntre 25.000 și 30.000 lei. De menționat este și că Garda de Mediu Vâlcea și Inspectoratul pentru Situații de Urgență”General Magheru” colaboreazăpentru a preveni incendiile. „Am făcut mai multe controale cu cei de la ISU la primăriile din județ și am vorbit cu oamenii pentru a preveni producerea incendiilor” – ne-a spus Ion Molea, comisarul șef al Gărzii de Mediu.

 

image_pdfVezi ca PDFimage_printPrintează articolul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.