Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Zeci de amenzi neplătite de vâlceni

AMENZI. Numai 15% din amenzile date de Inspectoratul Județean de Poliție (IJP) Vâlcea, au fost încasate până la această dată. Conform afirmațiilor inspectorului șef al IPJ Vâlcea, Florian Marin, infractorii nu pot fi obligați să-și plătească amenzile pentru că nu existăun sistem pentru colectarea amenzilor.

„Ne învârtim în cerc”

În opinia inspectorului șef, Florian Marin vina pentru neplata amenzilor datorate de infractori aparține, în primul rând, cadrului legislativ defavorabil, dar și lipsa unui sistem de colectare a contravențiilor.

„Vorbim aici despre o muncă în zadar pentru că ne învârtim în cerc din cauza cadrului legislativ. Din păcate, nu existăun sistem de colectare a amenzilor. Cetățenii străini care produc evenimente neplăcute în țara noastrăși primesc amendănu pot fi obligați săo plătească . Avem o dimensiune imperfectădin punct de vedere al încasărilor financiare la amenzile date. Din cauza acestor lucruri, o anumităsituație contravenționalăsau infracționalăse perpetueazăîn stradă. Infractorii știu că nu pot fi obligați la plata amenzilor și Continuă săîncalce legea. Cât timp legea este blândănoi nu avem nicio șansăsădiminuăm infracțiunile”, a afirmat inspectorul șef, Florian Marin.

Amenda neplătităduce la somație

Vâlcenii sunt amendați anual cu zeci de milioane de lei, bani pe care poliția nu îi va strânge niciodată. Acești bani, în mod normal ar trebui săajungăla bugetul de stat, lucru care, probabil, nu se va întâmpla niciodată. Oamenii nici măcar nu se gândesc să-și achite amenzile, știind că oricum nu vor putea fi trași la răspundere. Deși existăcale legalăcare îi poate obliga să-și plătească contravențiile, aceste proceduri dureazăcâteva luni până la finalizare. O amendăneplătităîi poate aduce respectivului o somație, iar apoi un titlu executoriu pentru recuperarea banilor, însă sunt slabe șansele ca vreun vâlcean săse trezească cu asemenea somație. De cele mai multe ori, valoarea unei amenzi nu este atât de mare încât sămerite executarea silităa cuiva, numai că neglijarea acestui aspect duce ca aceste amenzi nerecuperate sătotalizeze zeci de milioane de lei.