Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Verzii anonimi

” Aurel Fârtat este veșnicul candidat, care nu a obținut mai mult decât voturile familiei sale sau ale vecinilor de pe scară

O datăla 4 ani, exact la începutul campaniilor electorale, apare pe scena politică și în spațiul public și Partidul Verzilor din România. Nici Vâlcea nu a scă pat de ecologiști, ei scoțând capul din cutie odatăcu campania pentru europarlamentare. Trebuie sărecunoaștem că nașterea acestui partid la Vâlcea e doar o glumăpolitică . Filiala vâlceană s-a vrut vie și puternică , dar, ea și-a dat obștescul sfârșit, la nașterea-i prematură. Așa se întâmplăcând un individ gen Aurel Fârtat, plictisit de udat florile de pe balcon și de făcut reclamații la vecinii gălăgioși de pe scară, își pune în cap să-și facă partid. Acest lider incontestabil al ecologiștilor vâlceni a reușit săstrângăla alegerile pentru Parlamentul European doar o mânăde voturi, partidul său obținând la alegeri procentul zdrobitor de 0,38%. Acum, din câte am înțeles, Aurel Fârtat vrea să-și încerce norocul și alegerile locale și generale, pentru că l-am tot văzut pe posturile locale de televiziune cum își dădea cu părerea despre investițiile din Râmnic, despre starea vremii sau despre treburile județului.

Pentru a ne convinge cât de vizibili sunt „verzii” în Vâlcea, i-am contactat pe câțiva politicieni locali și i-am întrebat dacă știu despre existența acestui partid.

Dumitru Persu: „Ceva, ceva am auzit despre ei, dar sincer săfiu nu știu ce lider au în județ sau ce structuri. Doar în ultimele zile am citit și eu câte ceva despre acest partid în presa locală. Știu că existăPartidul Verzilor la nivel național și probabil că au o strategie politică vizavi de ecologiști. Mai multe nu știu însă . Dar, eu cred că , în acest moment, în Vâlcea, eșicherul politic este mult prea aglomerat”

Cristi Buican: „Da, am auzit. Președintele este Aurel Fârtat, dar mai mult despre acest partid nu știu. M-am întâlnit o datăpe stradăcu domnul Fârtat și m-a rugat să-l ajut să-și găsească un sediu”

Dumitru Bușe: „Da, am auzit. Președinte este un domn care lucreazăpe la CET, un domn solid, înalt. Parcă îl cheamăFârtat Aveți numărul dânsului de telefon? Îmi trebuie și mie numărul lui”

Romeo Rădulescu: „Știu despre ce partid e vorba. Președintele la Vâlcea este unul Fârtat. Oricum, partidul este la fel de zero ca și președintele”

Cine sunt verzii din Parlamentul European?

În România, ecologia a fost o oportunitate politică , nicidecum o mișcare pornitădin rațiuni civice. Într-una din cele mai murdare țări ale Europei, mișcarea ecologistăa rămas strict o afacere politico-Financiară , fără o componentămilitantăși cetățenească , de unde și eșecul tuturor formațiunilor „verzi” înființate cu zecile După 1989. Astăzi, pe scena internă, cel mai vizibil partid ecologist este Partidul Verzilor, o formațiune de sub 1%, fără personalitate și fără personalități, dar cu un mare potențial: blazonul „verzilor” europeni, pe care politicieni sau oameni de afaceri români vor încerca, până la alegerile locale sau generale săși-l prindăla rever.

Ecologismul este la modăîn Europa și în lume, milioane de dolari fiind pompați în proiecte privind, în esență, protecția mediului. Din punct de vedere politic, ecologiștii sunt o forțăîn creștere în Europa și o voce distinctăîn Parlamentul European, acolo unde constituie al cincilea grup ca mărime. Grupul Verzilor/Alianța LiberăEuropeană numără42 de deputați, cei mai mulți (13) fiind germani. România nu are niciun reprezentant în acest grup care este format, în majoritate, din parlamentari din „vechea Europă”, germani, englezi, francezi sau olandezi. Afilierea românilor la „verzi” devine, prin urmare, din nou o chestiune de oportunitate, prin prisma unei ideologii în expansiune, care antreneazăvizibilitate, forțăpolitică și, nu în ultimul rând, bani.

Magda Tolea