Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Vechea Uzinăde Sodă, vândutăla fier vechi

” În atenția ITM, firmele care se ocupă, lucreazăcum le taie capul

După cum s-a încetățenit în România post-decembristă, tot ce este construit din metal (uzină, combinat, fabrică ), indiferent că este rentabil sau nu, trebuie săajungă, prin orice mijloace la fier vechi, asta dacă privatizarea frauduloasănu reprezintăo soluție mult mai avantajoasădin punct de vedere financiar.

Nu discutăm aici motivele pentru care vechea Uzina de Soda Govora va ajunge curând la fier vechi. Aducem la cunoștința celor abilități un alt aspect al întregii activități care se desfășoarăîn scopul fructifică rii colosului devenit morman (vorba unuia fără gât, care a dat startul jafului în economia țării). Concret, este vorba despre nerespectarea unor norme elementare ce se impun prin lege în desfășurarea unor asemenea activități economice. Săle luăm pe rând :

Licitația organizatăpentru dezmembrarea uzinei a fost câștigată de firma SC IND DOR GRUP COM SA. Din motive care nu ne interesează, procedura fiind perfect legală, firma amintităa subcontractat lucrările altor patru firme. Acestea au purces la treabăcum au crezut de cuviință. Iatăpe scurt câteva din neregulile care sunt trecute cu vederea:

” Activitatea lucrătorilor se desfășoarăîn mediu toxic. Acestora nu le este asigurat echipamentul de protecție necesar. Din când în când, se primesc niște salopete și bocanci.

” Printre cei 40 – 50 de lucrători sunt și angajați la negru, adică nu au că rți de muncă , activitatea lor fiind ilegală. În cazul unui control pe această temă, oamenii sunt învățați săse prezinte cu identități false, împrumutând numele unor foști angajați cu carte de muncă și că rora nu li s-a încheiat contractul.

” Nu se respectăorele de program prevăzute în contract (7.00 – 15.00), adesea acesta fiind și de câte 11- 12 ore. S-a întâmplat ca la un control, oamenii săfie trimiși acasămai devreme, de frică ca sănu vorbească cineva.

” Protecția muncii nu este făcutăde că tre toți angajații, în special de că tre sudorii care lucreazăla înălțime.

” Sudorilor nu li se asigurăechipamentul specific lucrului la înălțime (scaune, hamuri, corzi, cordeline, carabine etc) pentru a putea săse asigure și a lucra în siguranță.

” Cazanele și fierul sunt decupate cu butelii încărcate cu GPL și nu cu acetilenăși prețul este principalul motiv. Buteliile la care ne referim sunt cele normale, casnice, riscul unei explozii când folosești asemenea recipiente la debitări metalice fiind crescut. În perioada friguroasă, pentru a mări presiunea gazului, buteliile au fost încă lzite cu flacă rădeschisă.

” Tuburile de oxigen sunt transportate în vehicule gen dubiță, total interzise transportului de materiale explozive. Șoferii acestora nu au autorizațiile speciale care se cer celor care conduc încă rcă turi cu risc mare de explozie.

” Traseul pe care oxigenul îl urmeazăde la stația de încă rcare și până în incinta uzinei este pe lângă Oltchim. Ce se poate întâmpla în cazul unei explozii?

Nu știm dacă firma SC IND DOR GRUP COM SA are atribuțiuni care săvizeze și activitatea firmelor că rora le-a subcontractat lucrări. Nu vrem, pentru moment, săacuzăm pe nimeni de nimic. Ne-am rezumat la un simplu act jurnalistic și am adus la cunoștința opiniei publice și organelor în drept săverifice, o situație de fapt. Cum vor evolua lucrurile, rămâne de văzut și, indiferent de atitudine, văvom ține la curent.

Claudiu Chidu