Data de 31 ianuarie are o mare semnificație istorică pentru că se împlinesc 591 de ani de la moartea marelui domnitor român, Mircea cel Bătrân. An de an, la Mănăstirea Cozia are loc o înălțătoare slujbăreligioasăde pomenire a domnitorului Mircea cel Bătrân, ale că rui rămășițe pământești se odihnesc în pronaosul Mănăstirii.
Mircea cel Bătrân (n. 1355 – 31 ianuarie 1418), voievod al Îării Românești (între 23 septembrie 1386 – noiembrie 1394 sau mai 1395; ianuarie 1397 – 31ianuarie 1418), a fost unul dintre cei mai importanți conducă tori ai Ungrovlahiei. Fiul lui Radu I și fratele lui Dan I pe numele de botez Dimitrie din familia Basarabilor, apare în actele oficiale ca „În Hristos Dumnezeu, binecredinciosul și de Hristos iubitorul și singur stăpânitorul, Io, Mircea mare voievod și domn …”, dar și ca „Mircea cel Mare” în istoriografia română. El este recunoscut ca și ctitor a numeroase biserici și mânăstirii în țară , dar și la Muntele Athos. Mircea cel Bătrân a dorit ca După moarte, rămășițele lui pământești săfie îngropate în biserica mare de la Cozia – ctitoria sa cea mai de seamă.
La ceremonia de sâmbătă, 31 ianuarie 2009, de la Mănăstirea Cozia au participat și Dumitru Persu – vicepreședintele Consiliului Județean Vâlcea, Ilie Amuzan – primarul stațiunii că limănești și Dumitru Tărășenie care au ascultat cu smerenie slujba oficiatăde un sobor de preoți conduși de Părintele Arhim. Dr. Vartolomeu Androne. De la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” din București au fost prezenți istoricii: Ovidiu Cristea – directorul Institutului, Georgeta Filitti, Ștefan Andreescu, Viorel Achim și Nagy Pienaru. După slujbă, participanții au mers în sala de festivități a mănăstirii, acolo unde invitații au ținut mici discursuri. Rând pe rând, Ilie Amuzan, Dumitru Persu și reprezentanții Institutului de Istorie au vorbit despre activitatea politică , diplomatică , militarăși religioasăa lui Mircea cel Bătrân, dar și despre prima atestare a localității Cozia descoperităîntr-un hrisov din 20 mai 1388. Istoricul Ovidiu Cristea a vorbit despre” Cruciada de la Nicopole”, iar profesorul Ștefan Andreescu a istorisit despre „Lupta de la Rovine și Frontul Ortodox al lui Mircea cel Mare”. Mai mult, istoricul Viorel Achim le-a vorbit participanților despre „Banatul de Severin și realitățile interne din Îara Românească în timpul lui Mircea”, profesorul iar despre Nagy Pienaru a descris „Diplomația orientalăa lui Mircea cel Bătrân și Cazul Mușat”. „Mircea cel Bătrân este simbol pentru românii de pretutindeni prin lupta dusăca toți creștinii din timpul lui sănu fie robiți de jug străin, politic și religios, și privați de tradiția strămoșească . El este întemeietor de țară și argument pentru noi cei de astăzi și pentru cei de mâine, că avem dreptul la existențăliberă, politică și religioasă. Ne-a arătat că avem capacitatea săne apărăm credința și neamul, lucruri esențiale în afirmarea unui popor de sine stătător” – a spus Părintele Arhimandrit Vartolomeu Androne, Exarh Eparhial și Stareț al Mânăstirii Cozia. Tot cu această ocazie, directorul Direcției de CulturăVâlcea, Florin Epure, a prezentat apariția editorialăa două noi volume: „Istoria că rții Vâlcene. Școala de la Râmnic 1705 – 1830″ – de Costea Marinoiu și” Mănăstirile și Schiturile din Județul Vâlcea” – de Eugen Petrescu. În final, grupul coral „Strana Mânăstirii Cozia” condus de profesorul Iustin Androne, a susținut un concert de muzică bizantină, printre melodiile din program enumerându-se: „Troparul Ortodoxiei”, „FecioarăCurată”, „Apărătoare Doamnă” și multe altele.
Lasă un comentariu