Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Tot mai mulți pescari reclamă abuzurile AJVPS

NEMULŢUMIRI. În ultima perioadă tot mai mulți pescari vorbesc despre abuzurile la care sunt supuși de lucrătorii de la Asociația județeană pentru Vânătoare și Pescuit Sportiv (AJVPS) Vâlcea. Majoritatea sunt nemulțumiți de faptul că permisele eliberate de alte asociații de pescari din alte județe nu le sunt recunoscute de reprezentații AJVPS Vâlcea, aceștia contestându-le pe motiv că doar cu carnetul de membru vizat la asociația pe care o reprezintăse poate pescui pe raza județului nostru.

S-a încă lzit vremea, perioadele de prohibiție pentru pescuitul anumitor specii de pești s-au încheiat, așa că pescarii ies din ce în ce mai des pe baltă. Cu toate că mulți dintre ei practică acest sport în scop recreativ , plăcerea le este, în ultima vreme, stricatăde reprezentanți ai AJVPS care parcă le cautănod în papurăpentru a le aplica amenzi sau a le confisca undițele. Pescarii spun că aceștia comit abuzuri prin controalele pe care le fac. Prima problemăsemnalatăde aceștia este faptul că cei de la AJVPS contestăvalabilitatea permiselor obținute în alte județe și că nu le acceptădecât pe acelea eliberate de ei, punându-i pe aceia care nu sunt membri ai asociației vâlcene săplătească taxăpentru permis la ei. Mai mult decât atât, cei care vin în control pe baltăconfiscă bețele fără a elibera însă procese verbale. De asemenea, nici când vine vorba de acordarea unei amenzi reprezentanții AJVPS nu elibereazăprocese verbale, numai niște chitanțe, care foarte ușor pot fi cumpărate de la librărie. Cel mai grav lucru semnalat de pescari este faptul că celor care sunt membri în această asociație le este permis săpescuiască chiar în perioadă de prohibiție.

Un pescar nemulțumit de acțiunile celor de la AJVPS este Alin Holcă . „Pescuiam la știucă în zona comunei Ionești când au venit în control cei de la AJVPS Vâlcea împreunăcu jandarmii. Aveam lângă mine o găletușăcu că rășei cu care am venit de acasăși pe care voiam să-i folosesc ca momealăvie. Dar ei nici nu au stat la discuții, mi-au cerut să mălegitimez, După care mi-au întocmit proces verbal în vederea aplică rii unei amenzi în jur de 600 de lei pentru braconaj pentru că aveam acei că rășei, care oricum se vedea că sunt subdezvoltați. De asemenea, au contestat valabilitatea permisului pe care îl am eliberat de o asociație din Alba-Iulia. Ba mai mult au vrut săîmi confiște bețele. Nu am semnat procesul verbal, aștept săîmi vinăacasăprin poștăca săîl contest. E o nedreptate”, a declarat acesta.

Sesizări de acest gen au ajuns chiar la Agenția Naționalăpentru Pescuit și Acvaculturăcare a ținut săfacă următoarele precizări în cadrul unui comunicat de presă : „Odatăcu apariția Legii 317/2009 privind pescuitul și acvacultura, permisele de pescuit sportiv emise de că tre Agenția Naționalăpentru Pescuit și Acvacultură(ANPA) sunt distribuite numai prin asociațiile de pescari sportivi, legal constituite și înscrise în Registrul unic de evidență. Așadar, ANPA nu mai poate săelibereze permise direct că tre pescarii sportivi, cum s-a întâmplat în ultimii doi ani.( ) Asociațiile de pescari sportivi, conform legislației în vigoare, nu pot obține autorizații de pescuit sportiv și deci nu primesc drept de gestionare a pescuitului sportiv pe anumite habitate piscicole naturale, astfel că nu se poate vorbi de drept de exclusivitate al vreunei asociații în astfel de habitate. Așadar, indiferent de la ce asociație și din ce județ obțineți permisul de pescuit sportiv emis de că tre ANPS și eliberat de asociațiile de pescari sportivi, acesta văconferădrept de pescuit sportiv în toate habitatele piscicole naturale din țară , cu excepțiile menționate mai sus”.