1

O bandă de proxeneți terorizează Brezoiul

 Coșmarul unei întregi comunități

SPAIMĂ. Imediat După 1990, Brezoiul și-a că pătat faima de oraș al proxeneților și al tinerelor de năravuri ușoare. Sărăcia, lipsa locurilor de muncă , dar și dezinteresul autorităților, au făcut ca această zonăsăse transforme, de-a lungul anilor, într-un loc unde degradarea moralăeste la ea acasă. S-a dovedit că și raziile oamenilor legii sunt inutile pentru că , odatăeliberate, prostituatele ajung tot în stradăși la mâna proxeneților, practicând cea mai veche meserie din lume. Nici amenzile nu le sperie pe practicantele sexului pe bani, pentru că oricum nu le plătesc. La Brezoi, proxenetismul are o istorie îndelungată, iar „peștii” s-au îmbogățit peste măsură, nu au respect pentru nimeni și nimic și terorizeazăoamenii din localitate. La sfârșitul săptămânii trecute, o bandăde „pești”, care de mai bine de doi ani de zile face legea în Brezoi, au făcut scandal în discotecă și au bătut doi tineri.

 

Olivia PÎRVU-CÎRCIU 

olivia.pirvu@voceavalcii.ro

Magda ÎOLEA

magda.tolea@voceavalcii.ro

 

 

Revolta maselor

 

Marți, 2 septembrie 2008, zeci de oameni s-au adunat în fața Parchetului de pe lângă Judecă toria Brezoi, curioși săafle care va fi decizia oamenilor legii în cazul celor 16 de mafioți locali care, ani de zile, au terorizat populația. Majoritatea celor ce fac parte din această bandăde răufacă tori sunt originari din Orșova, județul Mehedinți, iar cetățenii spun că , de când au venit aici, au făcut numai orori. Mai mult, ei au fost aduși în Brezoi de un localnic, Romeo Grigorescu, care i-a ajutat, spun gurile rele, săintre în fel de fel de afaceri dubioase. Acuzația cea mai gravăcare este adusămembrilor acestei grupări periculoase, este cea de proxenetism, însă , până acum, instanța de judecatănu a emis nicio condamnare în acest sens, pe numele vreunuia dintre acești indivizi.

Brezoienii susțin că au început săse teamăpentru viețile lor, motiv pentru care zilele trecute în oraș a avut loc o adevăratărevoluție. Peste 400 de oameni au ieșit pe străzi, scandând lozinci precum: „Afarăcu proxeneții din oraș, afarăcu prostituatele lor!”. fără sămai aștepte intervenția forțelor de ordine, cetățenii au decis să-și facă singuri dreptate și au înconjurat blocul în care locuiau cu chirie proxeneții.

Oamenii ne-au mărturisit că au decis săia atitudine, în momentul în care doi tineri nevinovați au fost bătuți crunt de câțiva dintre indivizii care au distrus liniștea Brezoiului.

În data de 31 august 2008, Dumitru Nichescu, Mihai Nichescu și Iulian Grigorescu, împreunăcu alți tineri din municipiul Orșova, județul Mehedinți, au băut bine la discoteca „Crama”, unde li s-a deschis teribil „apetitul” pentru scandal. Pentru că nu au găsit niciun „client” de care săse ia, tinerii au pornit-o spre spitalul din Brezoi, unde au întâlnit câteva fete și un tânăr de 22 de ani care le însoțea, Cristian Străuț. Cei care-l cunosc pe Cristian spun că acesta se întorsese de la muncă din Anglia și nu cunoștea pe nimeni din banda de infractori care terorizeazăorașul. fără ca acesta săle adreseze nici măcar un cuvânt, tinerii au început să-i care pumni și picioare lui Cristian, dislocându-i umărul stâng.

Imediat După acest incident, brezoianul a depus plângere la poliție și și-a scos un certificat medico-legal, care atestăfaptul că acesta a fost victima unor agresiuni fizice. Temându-se pentru viața și siguranța lor, sute de cetățeni din Brezoi s-au revoltat și au hotărât săscape orașul de violenții infractori. Simțind că și-au atras oprobiul public cei trei tineri care l-au bătut pe Cristian s-au ascuns, speriați de furia colectivă.

 

Proxeneții au terorizat Brezoiul

 

Seria atrocităților comise de gașca de „pești” nu s-a oprit aici. A doua zi După ce l-au agresat fizic pe tânărul de 22 de ani, proxeneții au bătut un alt tânăr, pe motiv că acesta a fost, în dimineața zilei de 31 august, martor la bătaia pe care i-au administrat-o lui Cristian. După îndelungi că utări, agresivii indivizi l-au găsit și l-au lovit cu putere cu un lanț peste Față , mutilându-l. Apoi, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat, proxeneții și-au văzut de drum, lăsându-l pe tânăr într-o baltăde sânge. De parcă nenorocirile făcute nu ar fi fost și așa îndeajuns, „peștii”, au distrus și un bar din Brezoi, Romcil. Ospătarii care au fost de serviciu în seara zilei de 1 septembrie, povestesc că în fața localului s-au strâns vreo 30 de indivizi, care urlau cât îi țineau puterile că vor să-i facă felul unui angajat al barului, pentru că i-a văzut, credeau ei, în momentul în care au dat câteva palme unor tineri din discoteca „Crama”. De frică , angajatul „Romcil”, Lucian Dănilă, s-a ascuns După niște cutii, conștient că dacă va fi descoperit va lua o bătaie sorăcu moartea. „Eram acasăcând au venit în bar. Lucrul acesta se întâmpla pe la 2-3 dimineața. Când am venit, am găsit scaunele răsturnate, ușile de la WC-uri îndoite și casa de bani dărâmată. Din câte am auzit, au fost în jur de 30 de persoane. Unii dintre ei, au stat afarăși îi instigau pe cei care erau înăuntru la violență. Din câte știu eu, au fost aduși în Brezoi de Romeo Grigorescu, care le-a găsit și apartamente săstea în chirie. Băieții de la bar mi-au spus că au venit După unul dintre ei, care i-a văzut când că rau pumni și picioare unor tineri în discotecă . Veniserăcroiți să-l bată”, ne-a spus patronul barului „Romcil”.

Conform unui comunicat de presă al Inspectoratului Județean de Poliție Vâlcea, remis în data de 31 august 2008, Poliția Brezoi a constituit o patrulăde siguranțăpublică , formatădin jandarmi montani și cei din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi, pentru a preîntâmpina izbucnirea unor noi scandaluri. De asemenea, se aratăîn comunicat, a fost solicitat și sprijinul Detașamentului Poliției de Intervenție Rapidă(DEPIR) din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vâlcea, care împreunăcu polițiștii din localitate și jandarmii, au decis trimiterea infractorilor în localitățile din domiciliu, deoarece aceștia nu dețineau formele legale pentru a locui în Brezoi. Trebuie menționat că proxeneților le-au fost întocmite dosare penale pentru: ultraj contra bunelor moravuri, amenințare și lovire. Tot din comunicatul de presă al poliției, aflăm și numele celor 16 infractori reținuți de forțele de ordine, ca urmare a ororilor făcute în zilele de 1 septembrie și 2 septembrie a.c. Este vorba de Cristian Culeci, de 20 ani, din comuna Stoilești, județul Vâlcea, Ciprian Parfene, 19 ani, din Rm. Vâlcea, Cosmin Lădescu, de 19 ani, din comuna Mihăești, județul Vâlcea, că tălin Iordache, de 28 ani, din Râmnic, Flavius Orgulescu, de 25 ani, din municipiul Orșova, județul Mehedinți, că tălin Gherghescu, de 32 ani, din Câmpulung, județul Argeș, Romeo Grigorescu, de 32 ani, că tălin Grigorescu, de 31 ani, Iulian Grigorescu, de 21 ani (cei trei sunt frați), Adrian Pîrvu, de 22 ani, toți din municipiul Orșova, județul Mehedinți, Constantin Dimofte, de 22 ani, și Constantin Sârvu, de 28 ani, ambii din orașul că limănești, județul Vâlcea, Nicolae Tudorașcu, de 21 ani, din orașul Brezoi, județul Vâlcea, Adrian Băncilă, de 21 ani, din orașul Brezoi, Adrain Ganea, de 19 ani, din municipiul Rm. Vâlcea și Daniel Cârstea, de 30 ani, din municipiul Orșova, județul Mehedinți.

Între 2007 – 2008, pentru majoritatea persoanelor reținute au fost efectuate cercetări sub aspectul comiterii infracțiunilor de lovire, ultraj contra bunelor moravuri, distrugere, amenințare și furt, în prezent aflându-se în lucru 28 dosare penale.

Pentru faptele comise în noaptea de 1/2 septembrie a.c. se efectueazăcercetări sub aspectul comiterii infracțiunilor de „asociere pentru săvârșirea de infracțiuni”, „amenințare”, „loviri și alte violențe”, „distrugere” și „furt”.

 

„Curvele săplece din oraș!”, scandau oamenii

 

Este pentru prima datăîn istoria României postdecembriste, când avem de-a face cu o astfel de solidaritate pentru a alunga din orașul lor o bandăde infractori care le-a făcut viața un infern. După ce tânărul de 22 de ani a fost bătut cu bestialitate de proxeneți, oamenii au considerat că cea mai bunămodalitate pentru a da o lecție tinerilor violenți este să-i supunăunei acțiuni de linșaj public. Așadar, peste 400 de suflete s-au strâns în fața blocului unde proxeneții locuiau în chirie, somându-i în permanențăsăiasă. Speriați, „peștii” s-au refugiat în scara unui alt bloc, au intrat cu forța în apartamentul unor cetățeni, pe care i-au sechestrat, amenințându-i că dacă suflăvreun cuvânt cu privire la locul unde se află, îi vor omorî. În cele din urmă, a fost nevoie de intervenția forțelor de ordine pentru a restabili ordinea. fără a se lăsa înduplecați de rugămințile jandarmilor și polițiștilor de a părăsi zona, „revoluționarii” au continuat să-i amenințe pe proxeneți. „O săle rupem mâinile și picioarele când îi vom prinde!”, strigau cetățenii. A doua zi, zeci de oameni s-au strâns, din nou, în fața Parchetului de pe lângă Judecă toria Brezoi, pentru a-i vedea pe proxeneți deferiți justiției. La un moment dat, la audieri au apărut și câteva prostituate, care au fost aduse, la Parchet, în calitate de martori. „Curvele săplece din oraș! Ne-au făcut de râs!”, urlau oamenii.

Cea mai mare dorințăa locuitorilor orașului Brezoi este sălocuiască într-un oraș sigur. În sprijinul doleanței exprimate de cetățeni, vin și câteva inițiative ale primarului Robert Schell, care ne-a mărturisit că dorește înființarea unui post de jandarmi, precum și al unuia de Poliție Comunitară.

 

Proxeneții taximetriști

 

Gheorghe Ploscaru, unul din jandarmii care face parte din detașamentul de la că limănești, le știe bine pe fetele care-și fac veacul pe Valea Oltului și pe proxeneții lor. El a participat la zeci de razii, acțiuni, le-a amendat pe prostituate, însă toate acestea nu au dus la nimic bun, pentru că în fiecare seară, fetele sunt gata de „treabă”. Jandarmul susține că oricât de mult încearcă oamenii legii săeradicheze fenomenul, metodele proxeneților se diversifică și devin mai greu de combătut. Gheorghe Ploscaru povestește că , de cele mai multe ori, nu le pot reține sau amenda pe prostituate pentru că apar „peștii” care susțin că sunt că sătoriți, ba, mai mult, scot și certificatul de că sătorie. „De multe ori, ne-am confruntat cu asemenea situații. Mi-au arătat certificatul și nu am mai putut lua nicio măsură. Ei susțin că au ieșit în oraș, la un suc, și nu ai ce săle faci. Singura soluție este săle prinzi asupra faptului și abia atunci poți săle acuzi de prostituție” – ne-a declarat jandarmul Gheorghe Ploscaru.

Mai mult decât atât, de curând, în Brezoi au apărut și taxiurile. De fapt, taximetrele aparțin proxeneților. ªi asta este tot o acoperire, pentru că dacă sunt opriți de oamenii legii, „peștii” argumenteazăcă practică o activitate legalăde taximetrie. De altfel, cu taxiurile se plimbădoar fetele care ies la produs, iar o cursăregulatăare prețul fix de 40 euro. Exact cât costăo partidăde amor. Fetele fac plata la sfârșitul lunii, iar proxeneții țin socoteala „pe caiet”.

 

Mafioții din Brezoi, liberi ca pasărea cerului

 

După ce polițiștii coordonați de prim procurorul Parchetului de pe lângă Judecă toria Brezoi, Daniela Pop, au lucrat 24 de ore, au audiat martori și inculpați, și au întocmit capetele de acuzare, în ziua de miercuri, 3 septembrie a.c., la primele ore ale dimineții, judecă torul Vasile Miron a hotărât că proxeneții nu reprezintăpericol public și nu a emis mandate de arestare preventivăpe numele lor. Îinând cont de faptul că acest caz are importante implicații sociale, sănu uităm că peste 400 de brezoieni au ieșit în stradă, manifestându-se împotriva proxeneților, am contactat-o pe președinta judecă toriei Brezoi, Elena Cristian Lungu, care a subliniat ideea că motivarea unei hotărâri aparține doar judecă torului implicat în cauză. „Deja făcut încheierea, parchetul a declarat recurs și urmeazăca în cursul zilei de astăzi (miercuri, 3 septembrie a.c.) dosarul săplece la Tribunalul Vâlcea și săse judece recursul împotriva acestei încheieri” – ne-a precizat magistratul. În continuare, redăm dialogul telefonic dintre redactorul Vocea Vâlcii și judecă torul Elena Cristina Lungu.

 

 Rep: În condițiile în care cei 13 sunt liberi, este posibil ca în Brezoi sămai aibăloc alte scandaluri ?

 E.C.L: Asta nu e treaba instanței. Pentru că instanța nu este polițistul orașului, nu e nici moașa comunală, nici jandarm. Instanța judecă și soluționeazăDupă dosar, După probele care sunt dosar. Nu are voie instanța săse lase influențatăde nimic. Nici dacă vine în instanțăjumătate din populația orașului și spune linșați-i că ne deranjează, nu are voie instanța săse lase influențatăde așa ceva, nici de cei care vin în instanța și amenințăcă vor veni cu televiziunea, acestea sunt chestiuni subiective. Noi nu avem voie săne lăsăm influențați de nimic. Nu avem voie săjudecă m pe baza unor împrejurări pe care le cunoaștem în mod personal din alte surse. De exemplu, eu am văzut la televizor ce s-a întâmplat. Nu am voie săjudec pe baza a ceea ce am văzut la televizor sau ce am auzit de la oamenii După stradă. Eu trebuie săjudec numai pe ce este în dosar și pe lege.

 Rep.: Săînțelegem că polițiștii și procurorii care au instrumentat dosarul nu au găsit suficiente probe pentru ca persoanele care au făcut scandal săajungăDupă gratii?

 E.C.L.: Nu pot săvăspun lucrul acesta. Eu văspun doar că soluția se dăși s-a dat pe ceea ce este în dosar. Dacă judecă torul de aici a greșit, va îndrepta lucrul acesta Tribunalul Vâlcea. Parchetul a făcut recurs și dacă au dreptate se va admite recursul.

 Rep: Când se va judeca recursul la Vâlcea?

 E.C.L.: Trebuie săse judece în 48 de ore. ªi dacă astăzi pleacă dosarul de la mine, mâine trebuie săse judece recursul sau tot în cursul zilei de astăzi, depinde. ªi dacă tribunalul considerăcă pe este în dosar, pe probele din dosar, pe acte, trebuiau arestați, eu nu am nimic împotrivă, înseamnăcă a greșit judecă torul meu. Nu are nicio responsabilitate în sensul la care văgândiți dumneavoastră. Pentru că toate chestiunile acestea sunt practic de interpretare și de apreciere. Când e vorba de măsura arestării preventive nu este nimic strict, bătut în cuie. Judecă torul este ținut săaprecieze în anumite limite date de lege, dacă se impune sau nu luarea măsurii preventive.

 Rep.: Deci oamenii ăștia nu reprezintănici un pericol public? Au ieșit 400 de oameni în stradă, manifestând împotriva lor și nu reprezintăpericol public?

 E.C.L.: Acesta este numai unul dintre indicatori, pericolul public.

 Rep.: ªi nu era suficient?

 E.C.L.: Sunt limitele de pedeapsăprevăzute pentru fapta în sine, sunt mulți alți indicatori pe care judecă torul trebuie să-i ia în calcul. Nu numai pericolul public.

 

Parchetul face recurs

 

Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecă toria Brezoi, Daniela Pop, ne-a spus că a emis ordonanțe de a nu părăsi localitățile de domiciliu pentru grupurile din Mehedinți și Vâlcea. De asemenea, Daniela Pop a mai precizat că doar 13 din cei 16 au apărut în fața instanței de judecată. „Aceștia au calități diferite: învinuiți sau inculpați în funcție de faptele comise. Sunt cercetați în principal pentru săvârșirea infracțiunii de asociere pentru comiterea de infracțiuni. până în acest moment am confirmarea că ambele grupuri au părăsit orașul. Urmeazăca dispozițiile mele săse conformeze prin ordonanță. În afarăde faptul că am dispus măsura ca aceștia sănu părăsească domiciliul, ei au obligația sănu comunice în nici un fel cu părțile vătămate, cu martorii, cu restul persoanelor cercetate. Încă lcarea acestei dispoziții atrage După sine măsura arestării” – ne-a declarat prim-procurorul de la Brezoi. Daniela Pop a mai precizat că Parchetul a făcut recurs la sentința datăde judecă torul Vasile Miron, și că , în cel mai scurt timp, acesta se va judeca la Tribunalul Vâlcea.