Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Taximetria la negru, în vizorul SPR Vâlcea

RAZIE. Timp de trei ore, vinerea trecută, SPR Vâlcea a supravegheat orașul încercând sădepisteze taximetriștii la negru. Au fost aplicate 34 sancțiuni contravenționale în valoare totalăde 3.350 lei. Polițiștii s-au confruntat, și de această dată, cu situații neprevăzute: șoferi iresponsabili, mopediști fără acte, cetățeni fără respect Față de oamenii legii și taximetriști recalcitranți.

 

În dimineața zilei de vineri, 29 august a.c., Serviciul Poliției Rutiere (SPR) Vâlcea a organizat o acțiune al că rei scop era combaterea taximetriei ilegale. La această acțiune au participat și reprezentanți ai publicației „Vocea Vâlcii”. La ora 10.00, ne aflam la sediul SPR, unde se formau echipele care plecau în diferite zone ale orașului. Echipajele de poliție s-au deplasat în zona de Nord a orașului, în zona centrală, în cartierul Ostroveni și la ieșire din oraș spre localitatea Budești. Un sfert de orămai târziu, am plecat împreunăcu doi polițiști și doi inspectori ai Direcției Generale a Finanțelor Publice (DGFP) Vâlcea spre Budești. Aici, ne oprim la o stație peco și așteptăm săaparătaxiuri.

 

Amenzi pentru șoferii neglijenți

 

După mai bine de o jumătate de oră, ne-am dat seama că acțiunea noastrăera sortităeșecului pentru că , primisem informații că taximetriștii s-au anunțat prin stații despre razia de la Budești. Deoarece niciun taxi nu trecea prin acea zonă, polițiștii au decis săoprească orice mașinăcare pare suspectăsau care încalcă regulile de circulație. Astfel, a fost oprităo Dacie Logan pentru că nu avea faza de întâlnire aprinsă. Șoferul, un bărbat cam la 40 de ani, a recunoscut că a greșit: „Ce săfac dom’le că am uitat săle aprind? Abia ce am ieșit din oraș și nu mi-am dat seama că nu le-am aprins „, a spus el, mâhnit. În ciuda faptului că și-a recunoscut vina, bărbatul s-a ales cu două puncte penalizare și un avertisment.

La scurt timp, polițiștii au oprit o Dacie Logan de culoare roșie cu însemne de taxi tot pentru că nu avea faza de întâlnire aprinsă. Șoferul, un tânăr taximetrist ce părea foarte emoționat a dat actele la control și a declarat că se duce cu prietena sa la o înmormântare. Polițiștii i-au solicitat acestuia sădea jos firma de taxi de pe mașinăpentru că altfel se poate interpreta că face taximetrie la negru și va fi sancționat aspru. Tânăra a confirmat cele spune de taximetrist și pentru a-i convinge pe polițiști le-au arătat că portbagajul mașinii era plin de lucruri pentru înmormântare. Totuși, pentru încă lcarea legii polițiștii i-au dat taximetristului un avertisment.

 

Identitate falsă

 

Am decis săne mutăm locația în autogara 1 Mai. Conform informațiilor primite de la subcomisarul că tălin Oprescu, șeful Serviciului SiguranțăRutierădin mediul urban Vâlcea, în autogarăse iscase un scandal. În jurul orei 12.00, am ajuns în autogară, unde polițiștii discutau cu un bărbat, care era acuzat de taximetriștii din zonăcă le furăclienții. Pentru a afla care este adevărul, polițiștii au încercat un dialog cu bărbatul, iar acesta le-a răspuns zeflemitor la toate întrebările. El a dezmințit toate acuzațiile care i se aduceau, susținând că nu este taximetrist și că are o Dacie Breack cu care își transportărudele la țară . „Nu fac, dom’le, taximetrie la negru. Dacă îmi duc soția și rudele la țară din când în când, nu înseamnă cu fac taxmietrie. Nu mai are omu’ voie săîși ducă rudele la țară ?”, a ripostat bărbatul vădit indignat de acuzațiile care i se aduc. Polițiștii i-au cerut datele de identificare pentru că nu avea asupra sa niciun act. Acesta a spus că se numește Alexandru Toma, are 53 de ani și că deține o Dacie de culoare albăcu numere de înmatriculare VL-22-UCL. În momentul în care polițiștii au încercat săafle de la baza SPR dacă autoturismul respectiv figura pe numele Toma, au avut o surpriză bărbatul mințise. Întrebat de ce a mințit, acesta a răspuns foarte amuzat: „Păi, de ce m-au luat așa de pe stradăsă măîntrebe cum măcheamă? Nu am vrut săle spun, na! Nu măintereseazădacă îmi dau amendă, că nu e prima oarăcând iau amendă. Așa am vrut eu să mădistrez”. Atitudinea bărbatului ni s-a părut de-a dreptul bizară. Pentru câteva minute am avut senzația că omul consumase băuturi alcoolice sau se afla sub influența medicamentelor.

Stând de vorbăcu el, un alt bărbat ce părea a avea în jur de 40 de ani s-a apropiat de noi și-a lăsat bagajul de mânăpe trotuar și ne-a declarat că este unul din clienții lui „Toma” și că acesta urma să-l ducă acasăcu mașina. De asemenea, bărbatul a fost de acord sădea o declarație polițiștilor în care povestea cum a fost acostat de „Toma” care i-a promis că -l duce acasăși că -l va costa mai puțin decât dacă ar pleca cu taxiul. Ne-am dat seama că taximetriștii erau îndreptățiți săse plângă pentru că „Toma” chiar practica taximetria la negru. Văzându-se încolțit, „Toma” a continuat sănege. „Nu știu cine este omul acesta și de ce zice că e clientul meu, dar eu văspun adevărul”. Într-un final, s-a dovedit adevărata identitate a acestuia și a fost amendat cu 500 lei pentru că a dat date false polițiștilor atât în ceea ce privea persoana sa, cât și mașina pe care susținea că o are.

 

Taximetriști recalcitranți

 

Ne aflam tot în autogara 1 Mai, în jurul orei 12.40 când, s-a format o coloanăde mașini, iar șoferii nerăbdători claxonau încontinuu. Un taximetrist oprise în mijlocul drumului pentru a-și ajuta clienta săprindăautobuzul. Acesta a încurcat circulația și s-a oprit în fața autobuzului care ieșise din autogară. Polițiștii au reacționat imediat și l-au rugat pe taximetrist săparcheze în stația de taxiuri. Întrebat de ce a oprit în mijlocul drumului, acesta a răspuns răstit: „Păi ce era săfac, dacă mi-a sărit clienta din mașinăpentru că pierdea autobuzul? Nu puteam să-mi continui drumul din moment ce ea deschisese portiera”. Polițistul a încercat să-l calmeze pe taximetrist, explicându-i că ceea ce a făcut nu este legal, că va primi amendăpentru staționare ilegalăși că va fi penalizat cu 2 puncte. Așa cum era de așteptat, șoferul s-a simțit neîndreptățit și a amenințat că -l va da în judecatăpe polițist și că refuzăsăsemneze procesul verbal și săplătească amenda de 100 lei. Imediat ce au auzit țipetele taximetristului, alți colegi de-ai săi i-au sărit în ajutor și în câteva secunde, lângă mașina poliției și-au făcut apariția mai mulți taximetriști. Aceștia s-au arătat nemulțumiți de modul în care erau tratați de polițiști și îl sfătuiau pe colegul lor săia măsuri drastice. „Nu este corect săne amendați doar pe noi. Ce aveți cu noi? Sunt și alții care staționeazăneregulamentar și care încalcă legea, dar pe ăia nu îi vedeți. De ce nu dați amenzi celor care-și parcheazămașinile pe străduța asta îngustă, deși se vede clar semnul din capătul străzii că staționarea este interzisă!”, a vociferat unul dintre taximetriști, iar colegii săi îl aprobau.

 

Rezultatele raziei

 

În jurul orei 13.00, acțiunea polițiștilor s-a încheiat. Conform unui raport al SPR Vâlcea, în timpul raziei au fost aplicate 34 sancțiuni contravenționale în valoare totalăde 3.350 lei. 7 sancțiuni pentru nepurtarea centurii, 4 pentru lipsa documentelor, 2 pentru nereguli constatate la mopediști, 8 pentru oprire neregulamentarăși 2 pentru neaprinderea fazei de întâlnire. De asemenea, a mai fost reținut un permis de conducere și 5 certificate de înmatriculare.