Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

DREPT LA REPLICĂ

Ca urmare a articolului ” Dependenții de dializă, bătaia de joc a sistemului sanitar” apărut în ziarul dumneavoastrăpe 25 august 2008, colectivul de salariați ai Centrului de Dializăal Spitalului Județean de Urgență Vâlcea este profund indignat de lipsa de profesionalism jurnalistic al celui care a scris articolul arătând următoarele lucruri ce vin în afirmarea adevărului, lucruri care pot fi controlate la fața locului:

Salariații centrului de dializăprin toată activitatea lor nu urmăresc decât confortul bolnavilor, atât fizic cât și psihic.

Firma care asigurătransportul bolnavilor a câștigat licitația pentru transport nemedicalizat așa cum se face în toată lumea asigurând în același timp, După părerea noastră, un plus de confort bolnavilor, care înainte erau aduși cu cele mai vechi ambulanțe lipsite total de confort, acum fiind aduși cu mașini stil microbuz, fiecare bolnav având locul lui. Specifică m că mașinile cu care transportăbolnavii la Centrul de Dializăși ulterior la domiciliu, nu trebuie dotate cu aparatele din dotarea salvărilor de urgență.

Referitor la medicamente specifică m faptul că prin programul de dializăbolnavii au monitorizate anemia și hiperparatiroidismul și medicamentele se administreazăîn funcție de analizele pe care le efectuăm lunar. Nimeni nu furămedicamentele, deoarece acestea se administreazăstrict bolnavilor, având un regim special fiind specificate în protocolul de dializă.

Specifică m că medicamentele din programe se administreazăstrict supravegheat, iar cele de urgențe se administreazăde la aparatul de urgențăal centrului.

Dacă bolnavul Nițu Gheorghe a văzut o femeie de serviciu care a dat o plasăde medicamente unuia care nu era din spital specifică m că îi cerem imperios numele persoanei și în al doilea rând toate medicamentele pe care le administrăm bolnavilor pe turăsunt mai puține decât o plasă.

D-na doctor Georgescu Ivona nu mai lucreazăîn dializăde aproximativ 3 ani și nu credem că domnia sa posedăun număr de pastile pe care săi le administreze bolnavului Nițu fără foaie de observație și condica de medicamente. Mai specifică m că fiecare bolnav primește doar medicamentele pe care le recomandăanalizele din luna respectivă.

În legăturăcu mâncarea, Centrul de Hemodializănu servește bolnavilor „zeama chioară, care sămiroasăde îți mutănasul”, ci servește un regim proteic format din: carne, ouă, brânză, pâine, pregătite în ziua respectivă, separat pentru fiecare tură.

Dezinfecția și dezinsecția se face zilnic de 3 sau 4 ori între ture, iar duminica se face curățenie generalăurmatăde dezinfecție. Lenjeria se schimbăDupă fiecare 4 ore când bolnavul iese din dializă. Specifică m că nu avem gândaci în Centrul de Hemodializăși tot ce se folosește este de unică folosință.

Recunoaștem că au existat zile cu discordanțăîntre aducerea la dializăa bolnavilor și intrarea lor pe aparate, probleme care sperăm săfi fost rezolvate pentru totdeauna în urma discuțiilor cu conducerea unității Uman Serv, unitate agreatăși acreditatăde Ministerul Sănătății și Casa Naționalăde Asigurări de Sănătate.

Nu se pot înființa centre de dializăîn fiecare localitate deoarece investiția presupune o sumăenormăde bani precum și personal ultra specializat, atât medical, cât și de îngrijire.

Având în vedere că s-au atins toate punctele reclamate în articol recomandăm autorului ca altădatăsăse informeze corect asupra realității din teren conform deontologiei ziaristului modern.