Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Doi bărbați au prădat zeci de magazine din Vâlcea

 Pagubă de sute de milioane de lei vechi

JAF. Doi bărbați – unul din Hudedoara iar celălalt din Gorj au furat mărfuri alimentare din mai multe comune vâlcene, cu intenția de a le vinde pentru a face rost de bani. Modul de operare al hoților era unul extrem de ingenios: bărbații purtau cagule pe Față pentru a nu fi identificați, iar în momentul furturilor își puneau mănuși de teamăsănu lase amprente. Prejudiciul creat de infractori se ridică la peste 250 milioane lei vechi, prejudiciu ce a rămas aproape în totalitate nerecuperat.

Hoți de meserie

În perioada decembrie 2008 – ianuarie 2009 organele de poliție din mai multe comune vâlcene dar și din orașul Berbesti s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că din magazinele aparținând mai multor societăți comerciale au fost sustrase țigări, cafea, băuturi alcoolice, precum și importante sume de bani. Din probatoriul administrat, a rezultat că autorii furturilor sunt Victor Romică Dolcu și Ionel Rotaru. Primul dintre ei are domiciliul în județul Hunedoara, orașul Vulcan, iar celălalt în județul Dolj, comuna Vladimir.

Potrivit declarațiilor oamenilor legii, în noaptea de 23 spre 24 decembrie 2008, hoții au plecat din orașul Vulcan cu un autoturism marca Renault Laguna – proprietatea lui Ionel Rotaru – spre Berbești, având asupra lor mai mulți saci de rafie și câteva leviere metalice pe care și-au propus săle folosească pentru a forța ușile de acces și lacă tele cu care acestea erau asigurate.

Ajunși în Berbești, infractorii s-au hotărât săfure câteva bunuri din magazinul aparținând SC Panitrans SRL Berbești, iar colegul său de „misiune”, Ionel Rotaru a rămas afară, lângă autoturism, să-l păzească . Echipat complet pentru „marea lovitură” Victor Romică Dolcu a pătruns prin efracție în societatea comercialăamintită, forțând ușa cu levierul. De aici, a furat o cantitate mare de țigări, bani și pachete întregi cu gumăde mestecat, iar” marfa” sustrasăa fost pusăîn sacii de rafie deja pregătiți. Apoi, au plecat în trombăspre casă, în orașul Vulcan, unde au vândut bunurile unui cetățean, Cristian Stoica, care, din câte se pare, nu știa că marfa fusese furată. Paguba produsăde cei doi hoți la societății Panitrans SRL este de 4.597 lei.

Bunurile preferate: cafea și țigări

Șirul furturilor nu s-a oprit, însă , aici. La doar o zi diferențăDupă „lovitura” datăfirmei Panitrans SRL cei doi s-au pus din nou pe furat. De data aceasta, spargerea a fost datăla magazinul mixt Bârzești aparținând Consumcoop Bărbătești. Spargerea nu s-a diferențiat prea mult de cealaltă, în sensul că , și aici, Victor Romică Dolcu a pătruns în interiorul societății comerciale tot prin efracție, de unde a furat țigări, ciocolatăși cafea pe care le-a pus în saci de rafie, care ulterior au fost că rați la mașina. În tot acest timp, prietenul său Ionel Rotaru a stat lângă mașină, de pază. Prejudiciul creat se ridică la suma de 2.744 lei, nerecuperat până în prezent. În aceiași noapte, în drum spre casăcei doi hoți, au trecut și prin comuna Sinești, iar „ținta” aleasăa fost magazinul aparținând Consumcoop Sinești. Și aici, cei doi inculpați au folosit aceeași modalitate de operare, furând mai multe bunuri de consum, în valoare de 810 lei.

A făcut cadou iubitei telefonul furat

Mai mult, s-a dovedit că în noaptea de 25 spre 26 ianuarie 2009, hoții au mai furat și alte bunuri din trei magazine din Mateești. Societățile „că lcate” de hoți au fost SC Olimpic SRL – de unde s-au sustras diferite tipuri de țigări, cafea și un telefon mobil – SC Tărâia 94 SRL, de unde au fost furate țigări, sticle cu băutura și bani.

Trebuie menționat faptul că în cursul lunii ianuarie 2009, Ionel Rotaru a avut un accident, în urma că ruia a avariat autoturismul Renault Laguna, proprietate personală. Rămași fără mijloc de transport, infractorii au închiriat de la un cetățean din orașul Vulcan, Tiberiu Hadnagy, un autoturism marca Dacia Logan, de culoare albastră, pe care l-au folosit la toate furturile comise ulterior. Printre mărfurile ridicate de la Cristian Stoica au fost identificate mai multe pachete de țigări, cafea și ciocolata pe care s-au găsit aplicate etichete cu prețuri care purtau denumirea societățolor din care au fost furate. Valoarea pagubei produsăfirmei SC Olimpic SRL a fost de 2.573 lei, din care au rămas nerecuperați 2.304 lei. De asemenea, a fost recuperat și telefonul mobil marca Siemens A 70, care a fost găsit asupra Andreei Bianca Caracioni, concubina lui Dolcu, aceasta declarând ca a fost convinsăsăcelularul fusese cumpărat. Prejudiciul creat de cei doi societății Tarâia SRL a fost de 8.086 lei, din care au fost recuperați doar 2.513 lei. În noaptea de 26 spre 27 ianuarie 2009, au mai dat o spargere și la un magazin aflat la parterul unui bloc din Bălcești. Pentru ca mașina sănu fie ușor reperată, aceștia au parcat-o în vecinătatea Casei de Cultura, de unde inculpatul Ionel Rotaru putea supraveghea ușor zona. Ușa magazinului a fost spartăcu un levier. Intrați în incinta societății comerciale, au furat mai multe bunuri. În plus, hoții au mai furat și din magazinul și barul aparținând SC Bulborea SRL din comuna Măldărești. După ce au comis fapta, au plecat cu autoturismul pe ruta Berbești – Zătreni. Pe drum, au mai observat un magazin din care s-au hotărât săfure. Au parcat autoturismul pe partea dreapta a drumului și, ca de obicei, Ionel Rotaru a rămas de pază. Aici, Dolcu a forțat ușa cu levierul, a deschis-o, a intrat a pus repede bunurile furate într-un sac. Ajunși afară, cei doi și-au tras cagulele pe Față pentru a nu putea fi recunoscuți. Din fericire, patronul firmei Bulborea a reușit să-și recupereze bunurile.

Unul dintre hoți este recidivist

Deși aveau în plan săfure și din incinta firmei SC Ramalia SRL, din Milostea, hoții s-au văzut nevoiți să-și abandoneze misiunea, pentru că firma era dotatăcu sistem de alarmă. Menționăm că prejudiciul total creat de infractori se ridică la suma de 25.763 lei. După o muncă susținută, oamenii legi au reușit să-i dea pe mâna justiției pe cei doi hoți. În prezent, bărbații sunt cercetați pentru infracțiunea de furt calificat. Din fișa de cazier a prădătorilor a rezultat că Ionel Rotaru nu are antecedente penale. Anchetatorii au stabilit că pericolul social al faptelor comise de acest infractor este unul ridicat, având în vedere numărul mare de furturi săvârșite. Din fișa de cazier a lui Victor Romică Dolcu a reieșit că acesta a mai fost condamnat tot pentru săvârșirea unor infracțiuni de furt calificat, pentru care a primit o pedeapsăde 4 ani închisoare.