” primele cercetări au scos la ivealăfaptul că telefonul a fost dat din zona localității Grădinari, din județul Olt, de o persoanăce rămâne, încă , necunoscută” nu mai puțin de 130 de preșcolari au fost evacuați din clădire de jandarmii vâlceni ” „amenințările cu dispozitive explozive intrăsub incidența legii penale, sunt încadrate la terorism și se pedepsesc cu închisoare de la 3 la 10 ani” – ne-a declarat inspectorul șef al Inspectoratului de Jandarmi Vâlcea, colonelul Ion Idu
Vineri, 7 martie a.c., activitatea Grădiniței I.C. Brătianu din Drăgășani a fost paralizatăîn urma unui telefon de amenințare cu bombă. Amenintarea a venit printr-un telefon anonim, dat Secției Județene de Informații Vâlcea a S.R.I., la ora 9.10, care pretindea ca în incinta grădiniței a fost plasat un dispozitiv exploziv. În acel moment, în clădire se aflau nu mai puțin de 130 de preșcolari, plus cadrele didactice și personalul auxiliar. Echipele de intervenției ale Jandarmeriei Vâlcea și specialiștii Serviciului de Arme, Explozivi și Substanțe Toxice din cadrul IPJ Vâlcea s-au deplasat la fața locului în cel mai scurt timp, iar în maximum 10 minute clădirea a fost evacuatăcomplet. „Jandarmii au avut misiunea clarăde a evacua persoanele la 500 de metri de grădinițăși de a izola clădirea. Din fericire, în urma verifică rilor, s-a constatat că în clădire nu au fost amplasate niciun fel de dispozitive explozive” – ne-a declarat colonelul Ion Idu, inspectorul șef al Inspectoratului de Jandarmi Vâlcea. Directorul Grădiniței I.C. Brătianu din Drăgășani, Ioana Dumitrescu, crede că cei care au pus la cale gluma proastăs-au bazat pe faptul că unitatea de învățământ pe care o conduce este una dintre cele mai moderne din municipiu și are cei mai mulți copii. Primele cercetări efectuate au scos la ivealăfaptul că telefonul a fost dat din zona localității Grădinari, din județul Olt, de o persoanăce rămâne, încă , necunoscută.
Amenzi usturătoare pentru glumeți
Conform ultimelor statistici, procentul de apeluri false în județul Vâlcea este de peste 80%. Astfel că , dintr-o medie de 2.000 apeluri pe zi, numai aproximativ 300 se dovedesc a fi adevărate. Puțini dintre cei care fac glume proaste știu că riscă săprimească amenzi usturătoare sau chiar săfacă închisoare. „Apelurile efectuate în sistemul 112 sunt înregistrate și se păstrează10 ani de acum înainte. Apelarea abuzivăsau falsăa Numărului Unic de Urgență- 112 – este contravenție și se sancționeazăcu amenda de la 100 la 500 de lei. Amenințările cu dispozitive explozive intrăsub incidența legii penale, sunt încadrate la terorism și se pedepsesc cu închisoare de la 3 la 10 ani” – a adăugat inspectorul șef al Inspectoratului de Jandarmi Vâlcea, colonelul Ion Idu.
Claudia Stanciu
Lasă un comentariu