Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Primăria construiește o groapăde gunoi lângă casele oamenilor

” Cetățenii din Fârtățești se revoltă/Atentat la sănătatea publică

” groapa de gunoi, nu este singurul proiect „măreț” al primarului. În urmăcu câteva luni, acesta a decis construirea, în Giulești, a unei stații de epurare ” până acum, După eforturi „susținute” a fost finalizat doar primul pas al proiectului, adică o groapăadâncă , pe marginea că reia existămunți de gunoaie, ce se descompun în liniște la soare ” mai mult decât atât, în sat, se vorbește că firma care a câștigat licitația pentru construirea gropii de gunoi, DAMILA, este o societate „prietenă” primarului, care i-a băgat în buzunar comisioane grase

Cu mai multăvreme în urmă, VOCEA VÂLCII informa opinia publică că primarul comunei Fârtățești, Nicolae Voicescu, este un individ certat cu bunele moravuri, care nu mai ține cont, de prea multăvreme, de doleanțele celor ce i-au acordat încredere alegându-l în funcția de edil-șef, o demnitate ce presupune multăresponsabilitate și transparențăpublică . Mai mult, semnalam pe atunci, că primarul social-democrat are un comportament de „satrap”, refuzând săstea de vorbăcu cetățenii, pe care-i jignește, ori de câte ori are ocazia, ca la ușa cortului, dând astfel dovadăde un șocant comportament antisocial. Locuitorii Fârtățeștiului au multe să-i reproșeze primarului Voicescu.

Zilele trecute, am primit la redacție o sesizare conform că reia primarul comunei amintite ar fi început construcția unei gropi de gunoi în comună, la foarte mică distanțăde o zonălocuită. Cetățenii semnalau faptul că nu au fost întrebați dacă sunt de acord cu demararea unui asemenea proiect și că primarul nu a inițiat o dezbatere publică în acest sens, așa cum scrie în lege. Pentru a verifica veridicitatea celor sesizate, redactorii publicației VOCEA VÂLCII s-au deplasat la Fârtățești. Ce am aflat? În comună, domnește un haos total. Voicescu face ce îl taie capul, fără să-i pese de opinia nimănui, comportându-se ca un mic „dictator” care crede că primăria este proprietate personală. Motiv pentru care, așa cum era de așteptat, nemulțumirile oamenilor se țin lanț.

Primarul face ce-l taie capul

De curând, în satul Giulești din comuna Fârtățești, a apărut, în imediata vecinătate a câtorva case o groapăimensă, adâncă cât hăul. fără săștie ce se-ntâmplăacolo, locuitorii zonei au mers la primar pentru a-l întreba ce are de gând săconstruiască acolo. Răspunsul lui Voicescu i-a năucit: o groapăde gunoi. Alarmându-se la gândul că vor fi nevoiți săsuporte mirosul insuportabil emanat de deșeurile în putrefacție, cetățenii i-au cerut edilului-șef săschimbe locația depozitului. Voicescu nici nu a vrut săaudă. Încercând să-și facă dreptate, peste 30 de locuitori au semnat un tabel, vizavi de proasta amplasare a gropii, și au trimis mai multe memorii instituțiilor vâlcene, în speranța că cineva va arăta sensibilitate la strigătul lor disperat. Dar cine să-i audă? Nu au primit până acum niciun răspuns. Cât despre primar, acesta refuzăcu ostentație să-i bage-n seamă. Majoritatea celor care au semnat protestul sunt profesori, intelectuali de marcă ai comunei, care nu cer altceva decât ca primarul săschimbe amplasamentul. „Noi nu suntem împotriva acestui lucru. Problema se pune în felul următor: groapa de gunoi trebuia săaibăaltălocație, undeva izolat. Nu înțelegem de ce primarul nostru a acceptat săse facă groapa lângă casele noastre când putea săo mute undeva în pădure unde nu deranja pe nimeni. N-ar mai fi ieșit un asemenea scandal Sunt destule zone în care se putea amplasa această groapăde gunoi. Și, dacă stăm săne gândim, aici este o zonăconstruibilăunde tinerii și-ar putea face case. În loc sădea terenul la tineri să-și facă și ei case l-a dat unei firme care săconstruiască groapăde gunoi. Nu e corect. În primul rând trebuia săne anunțe și pe noi. Săfi făcut un anunț prin care săne spunăce are de gând. Poate, dacă ar fi stat de vorbăcu noi, altfel se rezolva problema” – ne-a spus intrigatăElena Fieroiu. Oamenii se tem că în urma construirii a acestui depozit ecologic, aici, se va crea un adevărat focar de infecție, periculos pentru sănătatea lor. Legea spune foarte clar că asemenea gropi de gunoi trebuie săse construiască în zone izolate, pentru a nu afecta în mod direct locuitorii zonei.” Eu știu că Voicescu a făcut niște afaceri. Din câte am auzit, a folosit în scopuri personale mașinile care că rau pietriș pentru drumuri. Nu se poate așa ceva. Cert este că nu este cinstit și nu ne mai place de el. Ne e teamăcă vor deversa în acest depozit, și alte deșeuri aici nu numai cele din comunăpentru că vor veni cine știe ce firme care vor plăti bine ca săaducă gunoiul aici și vădați seama câtătoxicitate va fi în zonă. Noi la asta ne gândim. Ne deranjeazăcă s-a gândit săpunăgroapa de gunoi lângă casele noastre, foarte aproape de școalăși, așa, la stradă. Ceea ce nu înțelegem noi este de ce nu a pus-o în pădure sau pe un alt teren mai izolat pentru că existăaceastă posibilitate și nu aveam nimic împotrivă, nu ne deranja cu nimic”, ne-a declarat profesorul Angela Popa.

„Primăria AF”

Groapa de gunoi nu este singurul proiect „măreț” al primarului. În urmăcu câteva luni, acesta a decis construirea, în Giulești, a unei stații de epurare. până acum, După eforturi „susținute” a fost finalizat doar primul pas al proiectului, adică o groapăadâncă , pe marginea că reia existămunți de gunoaie, ce se descompun în liniște la soare. Deși cetățenii i-au cerut de mai multe ori săangajeze un paznic pentru a descoperi cine aruncă deșeurile, primarul nu a catadicsit sădea curs doleanțelor acestora, preferând săse ocupe, cu prioritate, de afacerile personale, conform declarațiilor localnicilor. Mai mult decât atât, în sat, se vorbește că firma care a câștigat licitația pentru construirea gropii de gunoi, DAMILA, este o societate „prietenă” primarului, care i-a băgat în buzunar comisioane grase. Un alt lucru pentru care cetățenii îl blameazăeste acela că a transformat primăria într-o asociație familială, angajându-și aici toate rubedeniile. În prezent, instituția condusăde Nicolae Voicescu are peste 20 de angajați, dintre care aproape jumătate se înrudesc cu acesta: Daniela Voicescu, soția primarului este contabil în cadrul primăriei, Georgeta Dinu, secretarul comunei este cumnata acestuia, Dănuț Voicescu, vărul primarului, este referent registru agricol, iar Dumitru că răbineanu, finul lui Nicolae Voicescu, este muncitor (cantonier). Așa cum precizam anterior, cei mai nemulțumiți de activitatea primarului Nicolae Voicescu sunt locuitorii satului Giulești. Aceștia susțin că sunt dispuși săse rupăîn orice moment de comuna Fârtățești și sădevinăo comunitate independentă. „Ar fi bine săne rupem de Fârtățești că și așa, primarul de acolo nu ne reprezintăcâtuși de puțin interesele. Dar nu știu dacă acest lucru este posibil” – ne-a mărturisit un bătrân. Cu toate că foarte mulți locuitori se declarădezamăgiți de activitatea noului primar, este, totuși, uimitor că Nicolae Voicescu este primar de 11 ani și, După cum susțin localnicii, se laudăcă vrea sămai câștige câteva.

Comportament deșănțat

Așa cum cere codul deontologic, am decis săluăm și punctul de vedere al primarului vizavi de nemulțumirile expuse de cetățenii din Giulești, fiind în prealabil avertizați, că Voicescu este o fire conflictuală, pusăîn permanențăpe scandal. Perfect adevărat. De cum am intrat în primărie, edilul-șef a început săne vorbească pe un ton răstit, de parcă am fi venit să-i cerem de pomană. Foarte precipitat, primarul ne-a trântit în Față un dosar cu documentele privind construcția gropii de gunoi, despre care a ținut săprecizeze că este perfect legală. „Oamenii nu au înțeles că nu se lucreazăla o groapăde gunoi, ci la o groapăpentru depozitarea temporarăa deșeurilor. Se numește sistem zonal de colectare temporarăa deșeurilor. Se va construi o platformă betonată. Am făcut și licitația pe care a câștigat-o SC DAMILA SRL. Certificatul de urbanism s-a emis în 26.04.2006, iar avizul sanitar emis în 27.07.2007 pentru platforma betonatăși copertinămetalică cu înălțimea de 8 metri, suprafața desfășurată3500. Programul este prin PHARE 2004 și suntem în colaborare cu Consiliul Județean Vâlcea”, a precizat primarul, plin de emfază, răstindu-se la noi. Întrebat dacă a aflat despre existența unui tabel care conține semnăturile a 30 de persoane, din satul Giulești, ce se revoltăîmpotriva construirii depozitului ecologic, Voicescu a spus că este vorba de o vendetăpolitică dusăîmpotriva lui, o încercare imoralăde a-i denigra imaginea. „Persoanele care au semnat tabelul sunt manipulate pentru mine este clar acest lucru. Nu au venit sădiscute cu mine niciunul care a semnat tabelul. Săvinăla mine la primărie că discut cu ei nu e nicio problemă. Este o campanie murdarăpe care o duce cineva împotriva mea și împotriva acestui proiect. Nu este adevărat că nu stau de vorbăcu ei dar nu a venit nimeni sălămurească vreo problemăcu mine. Am început construcțiile acolo pentru că acolo este terenul primăriei”, a zis el, încercând din răsputeri săne determine să-l credem. Precizăm că dialogul cu primarul Voicescu este de-a dreptul imposibil. Are obiceiul sățipe și săjignească interlocutorul, manifestându-se public ca-n codru. Este inutil săinserăm în paginile ziarului nostru, insultele care ni le-a adus acest edil-șef cu disfuncții comportamentale, din dorința de a nu plictisi cititorul cu detalii inutile la cazul menționat.

Revolta

Au fost foarte multe voci care au spus că , inițial, amplasamentul gropii de gunoi, votat de consilierii locali, s-a hotărât ca aceasta săfie construităla marginea unei păduri, departe de așezămintele umane, așa cum prevede legea. Numai că , acolo, spun oamenii, sunt terenurile unor cetățeni care nu au fost de acord cu amplasarea unui depozit ecologic pe proprietățile lor. Pentru a vedea dacă afirmațiile acestora au suport în realitate, l-am rugat pe Nicoale Voicescu săne arate hotărârea de Consiliu Local cu pricina. Fâstâcindu-se tot, edilul ne-a pus la dispoziție, ce-i drept, o hotărâre, însăuna referitoare la decizia de construire a gropii în satul Giulești, care nu pomenea nimic despre amplasament. Înțelegând că primarul ne ascunde mai multe lucruri, am ales sănu mai batem monedăpe acest subiect, considerând că situația vorbește de la sine. În plus, i-am sugerat șefului comunității săstea de vorbăcu cei nemulțumiți și săle explice pe îndelete și cu mult calm detalii legate de proiectul său, că ci aceștia îl acuzăcă refuzăsădiscute cu ei în acest sens. Negând că nu ar fi stat de vorbăcu oamenii, Voicescu a hotărât, cu inima strânsă, săne însoțească la groapa de gunoi, acolo unde cetățenii se strânseserăîn speranța că primarul lor îi va lămuri vizavi de intențiile sale.

Întâlnirea mult-așteptatăs-a produs. „Se va face o rampăde acces cu o halămetalică , se va colecta deșeul din localitate se va pune în tomberoane ecologice închise ermetic deci nu va fi nici un miros așa cum credeți dumneavoastră. Va fi un flux continuu de mașini deșeul va fi trimis la Craiova unde se va arde deci nu rămâne aici. În acest spațiu se vor lua deșeurile și se vor compacta. 3 autogunoiere vor colecta gunoiul de la fiecare casăși vor intra în hală. Gunoiul va intra într-o zdrobitoare se compacteazăDupă care se sigileazăse pun în autotractor și pleacă la Craiova pentru ardere deci acesta este sistemul”, a explicat el gesticulând larg, urlând de parcă ar fi vorbit surzilor. Cu un calm ieșit din comun, oamenii i-au ascultat pledoaria până la capăt. Apoi, o femeie l-a întrebat cu o voce pierdută: „Domnule primar, de ce nu ați venit și la noi săne explicați aceste lucruri. Niciodatănu ați vrut săvorbiți cu noi. Spuneți-mi, vărog, în lege este specificatădistanța depozitului de prima casă?”. Roșu de furie, primarul i-a aruncat o privire scrutătoare femeii. Vădit luat prin surprindere de întrebare, Voicescu a țipat: „Am uitat ce zice legea, că m-am enervat. Nu mai știu. Și dacă aveați nelămuriri de ce nu ați venit cu toții săvorbiți cu mine?”.

Cu o asemenea atitudine, primarul Fârtățeștiului greșește capital. În primul rând, este de datoria sa ca cetățean ales în fruntea comunității săexplice alegătorilor proiectele pe care intenționeazăsăle demareze și, cel mai important, săle cearăacordul atunci când vine vorba de construcții ce pot afecta liniștea și sănătatea publică . Cetățenii doresc să-l oblige pe primar săschimbe amplasamentul, fiind deciși sămeargăpână -n pânzele albe pentru a-și face dreptate. În acest moment, la groapa de gunoi nu se aflănicio pancartăcare sămenționeze felul și finalitatea construcției, așa cum cere legislația în vigoare. Undeva, departe, se zărește un excavator al firmei DAMILA care sapăde zor, zdrobind pietrele din sol cu un sunet asurzitor.

” Olivia PÎRVU-CÎRCIU, Mirabela FÂNÃÎAN