Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Bilanț tragic – 79 de morți și 296 de răniți

” Accidente de circulație în 2007

O statistică a Compartimentului de Analizăși Prevenire a Criminalității din cadrul Poliției Rutiere Râmnicu Vâlcea relevăfaptul că accidentele de circulație grave înregistrate la nivelul județului Vâlcea au cunoscut, în anul 2007 o evoluție ascendentăFață de 2006, de la 194 la 303. În funcție de gravitatea consecințelor, accidentele de circulație au înregistrat o creștere a persoanelor decedate: 79 Față de 65 înregistrate în anul 2006. De asemenea, numărul răniților a crescut cu 140 anul trecut (156 răniți în 2006 și 296 răniți în 2007).

În același raport al SPR se poate observa că principalele cauze ale producerii accidentelor rutiere grave, soldate cu morți și răniți grav, în anul 2007, sunt viteza excesivăsau neadaptată, traversarea neregulamentarăși abaterile bicicliștilor. Principalele cauze ale accidentelor rutiere grave, atât în anii 2005 și 2006, cât și în anul 2007, evidențiază,,traversarea neregulamentară” ca fiind cauza reprezentativăpentru ,,indisciplina pietonilor”, în timp ce pentru conducă torii auto reprezentativărămâne „viteza neadaptatăla condițiile de trafic”.

Viteza excesivăși neadaptatăla condițiile de drum a determinat pe parcursul anului 2007 producerea a 62 de accidente grave, soldate cu 15 morți și 75 de răniți grav. Dintre acestea, 76% au avut loc pe drumurile naționale, 16% pe drumuri județene și 8% pe străzi ale orașelor. Dintre drumurile naționale principale pe care s-au produs accidente grave cauzate de viteza excesivăși neregulamentară, cele mai reprezentative sunt DN7 (46%), DN67 (28%) și DN64 (13%). S-a constatat că traversarea neregulamentarăreprezintăcauza care a determinat 46 de accidente rutiere grave, soldate cu 16 morți și 32 de răniți grav. O altăcauzăpentru care anul 2007 a surclasat de departe anii precedenți este abaterea bicicliștilor de la regulile de circulație. La această categorie au avut loc 26 de accidente rutiere grave, soldate cu 9 morți și 17 de răniți grav. Accidentele cauzate de abaterile bicicliștilor sunt înregistrate în proporție de 69,23% în mediul rural, toți autorii având domiciliul în Vâlcea.

Remember – tragedii cutremurătoare

Văprezentăm în rândurile ce urmează, câteva dintre accidentele cele mai grave ce au avut loc în județul nostru în anul care a trecut.

Vineri, 13 aprilie 2007 în comuna vâlceană Frâncești a avut loc un grav accident de circulație în urma că ruia două persoane și-au pierdut viața. Nicolae Burete, de 20 ani, din comuna Frâncești, tocmai își cumpărase o motocicletămarca „YAMAHA”, a că rei putere a vrut săo încerce pe D.J. 646. Bolidul, cu foarte mulți cai putere, a demarat în trombăîn șa cu pilotul, care nu avea nici măcar permis de conducere. După câteva sute de metri parcurse de motociclist în mare vitezăa venit și nenorocirea. În fața acestuia a apărut un bărbat care a vrut sătraverseze strada. Din cauza vitezei foarte mari, pilotul nu a mai putut evita pietonul și a intrat direct în el. Nicolae Sinescu, de 60 ani, din comuna Mihăești, a fost pur și simplu spulberat de motocicletă. Rănile pe care le-a suferit i-au fost fatale, acesta murind pe loc. Bolidul, scă pat de sub control, s-a lovit de un cablu de metal aflat pe marginea drumului aruncându-l pe motociclist câțiva zeci de metri. Din declarațiile polițiștilor reiese că impactul cu solul a fost foarte puternic, că zătura aducându-i moartea și lui Nicolae Burete.

Beat crițăa omorât un om

Un alt eveniment rutier grav care s-a soldat cu victime omenești a avut loc în localitatea Dăești. În ziua de 14 aprilie 2007, orele 23.30, pe DJ 703F, Silviu Bocșeri de 22 ani, din Rm. Vâlcea, l-a accidentat mortal pe Dumitru Codreanu, în vârstăde 40 de ani din Dăești. Din declarațiile polițiștilor reiese că șoferul era într-o avansatăstare de ebrietate și conducea autoturismul Wolksvagen Vento cu vitezăfoarte mare. Dumitru Codreanu se întorcea spre casăcând a fost lovit de autoturism. Impactul foarte puternic i-a adus acestuia moartea. Conducă torul auto a fost testat cu aparatul etilotest, acesta indicând o concentrație de alcool de 0,41mg/l în aerul expirat.

O femeie a murit strivităde un TIR

O femeie din București a murit într-un accident de circulație După ce mașina în care se afla a fost lovităde un TIR. Marți, 22 mai 2007, pe DN 7, în localitatea Budești, un autotractor marca DAF, condus de Gheorghe Catrinescu, din comuna Crivățu, județul Argeș, nu a adaptat viteza la condițiile meteo rutiere și, într-o curbăpericuloasă, a pierdut controlul volanului. Semiremorca pe care o tracta a intrat în derapaj, intrând pe sensul opus de mers unde a lovit autoturismul Daewoo Cielo, condus regulamentar de Victor Perșa, din comuna Vaideeni. În urma impactului, o femeie și-a pierdut viața. Este vorba despre Constantina Constantinescu, din București, pasager în Cielo.

Un șofer a ajuns în comăla spital și un pieton a murit

Petre Grigorescu, de 28 de ani, din Costești a ajuns la spital în comăcu un traumatism cranio-cerebral și traumatism forte toraco-abdominal, în urma unui accident grav produs pe DN 67, vineri, 13 iulie a.c. Acesta conducea o Dacie Supernova, iar la intersecția cu strada Ștrandului nu a acordat prioritate de trecere autoutilitarei marca MAN, condusăregulamentar de Gheorghe Mirulescu, 50 de ani, din comuna Vitomirești, județul Olt intrând în coliziune. În Dacia Supernova, condusăde Petre Grigorescu, se afla și Ioana Costescu, 20 de ani, din Mioveni, județul Argeș, care a fost transportatăde urgențăla Spitalul Floreasca București suferind un traumatism cranio-cerebral. Conducă torul autoutilitarei a fost testat cu aparatul etilotest și i-au fost recoltate probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei. Rezultatul testelor a ieșit negativ. Din cauza stării grave în care se afla șoferul Daciei nu a putut fi testat.

Un Citroen a „agățat” un biciclist

Constatin Cimpoeru, 16 ani, din Băbeni, a murit marți, 17 iulie 2007, la Spitalul Județean Vâlcea, După aproximativ o orăde la producerea accidentului în care a fost implicat. Băiatul se plimba cu bicicleta alături de prietenii săi venind dinspre Șirineasa, îndreptându-se că tre casă. La km 7 a fost lovit de un Citroen C1, condus de Marian Busuioceanu, 27 ani, din Grădiștea care se angaja în depășirea grupului de bicicliști în care se afla și minorul, intrând pe contrasens. Minorul a fost proiectat de pe bicicletăîn partea stângăîn afara părții carosabile. La testul cu aparatul etilotest s-a constatat că șoferul nu băuse.

Șoselele morții

O femeie și-a pierdut viața, alta a fost grav rănită, iar doi copii, de 1 an și 9 luni și 10 ani, au ajuns la spital, în urma a două accidente de circulație, petrecute în data de 23 august. Pe Drumul Național 7, aproape în fiecare zi are loc un accident de circulație. Tragediile se consumăcu o rapiditate uimitoare, iar oamenii mor fie pentru că se grăbesc, fie pentru că nu sunt atenți la trafic sau, pur și simplu, pentru că așa le-a fost soarta. O soartănecruțătoare a avut și Doina Bernea, de 57 ani, din București, care a murit în urma unui accident de circulație. Femeia se afla la volanul unui Volskwagen Passat, iar în localitatea Câineni, la ieșirea dintr-o curbăla stânga, din cauza neatenției, a intrat pe contrasens, lovindu-se frontal de un tir Renault, condus din sens opus de Martin Ziatko, 21 de ani, din Slovacia. În urma accidentului, femeia care conducea Volkswagen-ul a murit, iar pasagerii din Dacie au fost transportați la spital cu răni ușoare. Printre pasagerii Daciei se aflau și doi copii, unul de 10 ani care a fost diagnosticat cu „traumatism cranio-cerebral acut închis, contuzie abdomen” și un copil de 1 an și 9 luni care a suferit un traumatism cranio-cerebral acut închis.

Un tânăr de 21 de ani a murit nevinovat

Un grav accident a avut loc pe DN 7, în data de 14 septembrie 2007, soldat cu un mort și doi răniți. Karel Ycar Rab, de 49 ani, din Cehia, conducea autotractorul marca Iveco înmatriculat în Cehia, cu care tracta și o semiremorcă , din Pitești spre Rm. Vâlcea. Pe lângăfaptul că avea o vitezăexcesivă, acesta era și beat criță, având o îmbibație alcoolică de 2,20 grame alcool în sânge. Într-o curbăla dreapta, bărbatul a intrat pe contrasens și a lovit un Seat, condus regulamentar de Mihaela Toma, de 29 ani, din Mangalia. După ce a lovit mașina femeii, autotractorul a ieșit de pe șosea că tre stânga pe direcția de mers și a intrat într-o casăce aparținea familiei Moldoveanu din Budești. În Seatul condus de Mihaela Toma, se afla și Cristian Vătafu, de 21 de ani din Constanța, pasager pe bancheta din spate a autoturismului. Din păcate, tânărul a murit pe loc din cauza unui șofer iresponsabil. Cehul a fost rănit grav și i s-a stabilit diagnosticul: „traumatism cranio-cerebral, traumatism toracic cu fracturi costale C4- 6”, fiind transportat la Spitalul Craiova. Mihaela Toma a fost rănităușor, diagnosticatăcu un „traumatism facial”.

Un copil de 3 ani a murit din cauza părinților săi

Un copil de trei ani și-a pierdut viața duminică , 16 septembrie 2007, într-un grav accident de circulație petrecut în localitatea Ionești. Marius Dumitru, din Galați, a fugit de lângăpărinții săi traversând strada prin loc nepermis, fiind lovit de un Logan, condus de Alexandru David, din Rm. Vâlcea. Dându-și seama de gravitatea situației, șoferul l-a urcat în mașinăpe copil pentru a-l transporta la spital. În autoturism, s-au urcat și părinții lui, care erau foarte supărați că tânărul le-a accidentat copilul. În drum spre spital, în mașinăs-a iscat o ceartăputernică . După numai doi kilometri de mers, din cauza scandalului provocat de părinți și a neatenției la volan, șoferul a pierdut controlul autoturismului, ieșind de pe șosea și răsturnându-se într-un lan de porumb. În urma impactului, băiețelul a decedat. În mașinăse mai afla și sora sa, Adriana Stoica, în vârstăde șase ani care a fost rănităușor și transportatăla spital. Medicii au diagnosticat-o cu „traumatism abdominal cu plagănepenetrantăabdominală”. Conducă torul auto a fost testat de polițiști cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

„Depășire Interzisă” cu un mort și trei răniți

Marți, 18 septembrie 2007, un bărbat care conducea un Wolkswagen Passat, pe DN 67, în apropierea localității Slătioara, a intrat în coliziune lateral stânga cu o autoutilitară. Victor Pătruți, 46 de ani, din Gorj a depășit un moped, iar când a încercat sărevinăpe sensul de mers a intrat în coliziune cu autoutilitara marca Ford, condusăregulamentar de Florian Diță, 24 de ani, din Gorj. În zona în care bărbatul a intrat în depășire exista un indicator „depășirea interzisăși atenție succesiune de curbe din care prima la dreapta”, de care șoferul nu a ținut cont. În urma coliziunii, autoturismul WV Passat a fost proiectat în șanțul de pe partea dreaptădin direcția sa de mers, șoferul decedând în urma impactului. Autoutilitara s-a răsturnat pe partea lateral dreaptăpe sensul de mers Târgu Jiu – Vâlcea, că zând peste mopedul condus de Daniel Diaconu, la o distanțăde 20 metri de locul impactului. Conducă torul mopedului a fost rănit grav și a fost transportat la Spitalul Județean Vâlcea, unde i-a fost stabilit diagnosticul „fracturăumăr stâng, fracturăcu deplasare femur stâng”. De asemenea, șoferul autoutilitarei, Florian Diță, a fost diagnosticat cu traumatism cranio-facial, precum și Anca Dolan, 24 de ani, din Gorj, pasagerăîn autoutilitara Ford – traumatism cranian cu plăgi multiple punctiforme la nivelul feței. Șoferul autoutilitarei Ford nu purta centura de siguranță, a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ și i-au fost recoltate probe biologice de sânge pentru a stabili alcoolemia. Conducă torul mopedului nu purta cască de protecție și, de asemenea, a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

Uciși de un TIR

Luni, 17 decembrie 2007, Marcela Sălăjan, de 51 ani, din județul Sibiu și soțul acesteia, Stelian Sălăjan se îndreptau spre Rm. Vâlcea dinspre Sibiu. În jurul orei 11.00, ei au ajuns în satul Cornet din localitatea Racovița. Marcela conducea autoutilitara marca Dacia 1307 pe un drum acoperit cu polei și gheață. La un moment dat, într-o curbăpericuloasă, femeia a pierdut controlul volanului, pentru că nu a adaptat viteza la condițiile de drum, iar mașina a derapat pătrunzând pe sensul opus de mers. Din acea direcție venea un TIR marca Renault, condus de Mihai Marinescu, de 41 ani, din comuna Fârtățești, județul Vâlcea, cu care Dacia 1307 a intrat în coliziune frontală. În urma impactului Marcela Sălăjan și soțul său au decedat pe loc. Angajații Inspectoratului pentru Situații de Urgență(ISU) au fost chemați imediat la locul accidentului, ei reușind, După aproximativ 30 de minute, să-l scoată, dintre fiarele contorsionate, pe Stelian Sălăjan.

Mirabela Fânățan