Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Alegerile din SUA, supervizate de vâlceanca Ana Maria Pătru

Candidatul democrat, Barack Obama, a câștigat președinția SUA în fața contracandidatului său de la republicani, John McCain, cu 338 electori. El ar fi avut nevoie de 270 electori pentru a reuși sădevinăpreședinte

Vâlceanca Ana Maria Pătru, ministru secretar de stat la Autoritatea ElectoralăPermanentă, a fost observator și supervizor al alegerilor din SUA. Acest lucru a fost posibil datorităinvitației nominale pe care a primit-o din partea lui Jean Piere Kingsley, președintele Institutului Federal Electoral (IFES), autoritate electoralăde necontestat în America. Ana Maria Pătru este singura româncă între cei 50 de observatori din toată lumea.

La Washintong DC, vâlceanca noastrăa avut întâlniri cu înalți oficiali americani. Timp de 4 zile cât a stat pe pământ american, Ana Maria Pătru a fost cazatăla hotelul Hilton din Washintong DC.

Ana Maria Pătru este foarte încântatăcă a putut observa pe viu care sunt mecanismele sistemului de vot american: „În ziua de vot am fost în Virginia la niște secții de votare. Am vorbit cu oamenii, cu președinții secțiilor de votare. Îmi place că sunt oameni civilizați, sunt bucuroși că votează, că își exprimădreptul de vot, e un popor civilizat, nu ca la noi. Am avut și câteva întâlniri oficiale. La una dintre ele, a participat și unul din cei 4 comisari electorali, Rosmary Rodriguez, care ne-a explicat mecanismele sistemului electoral american. Cei 4 comisari răspund de alegerile din toate cele 52 de state americane. Practic, ei sunt numiți de președinte, nu sunt aleși prin vot, deci se poate presupune că nu sunt echidistanți. E tot o strategie politică , dar la ei nu contează, lor nu li se pare că votul poate fi influențat așa de ușor. Americanii sunt categorici. Au convingerile lor foarte puternice, cred în ceea ce votează. Au altămentalitate decât noi”.

Pentru că a avut misiunea de a observa alegerile, Ana Maria Pătru a rămas impresionatăde spiritul civic al americanilor. „Mi-a plăcut extraordinar de mult când am văzut că unii americani s-au dus săvoteze la 6 dimineața. În drum spre serviciu și până să-și ducă copii la școală, ei au mers săvoteze. Și au stat la niște cozi foarte mari. Nu a contat că era frig, că plouă, ei erau foarte bucuroși că stau la rând și că vor ajunge acolo săvoteze. Spre deosebire de noi, am observat că în fața secțiilor de votare existăpancarte cu Obama sau MCc Kain. De asemenea, sunt oameni din partea celor doi candidați în fața secțiilor de votare, care-i îndeamnăsăvoteze într-un fel sau altul. Ei își fac datoria în fața secției de votare. Dar nu sunt agresivi, nu sar pe tine „domne să-l votezi pe acesta”, în nici un caz. Oricum, americanii au principii sănătoase. Pe ei nu îi poți schimba și influența” – a mai adăugat ministrul secretar de stat.