Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Proprietarul cel mai agresiv din sportul mondial nu este Donald Sterling, ci Gigi Becali

Un articol recent, care a apărut în ediţia on-line a ziarului american Washington Post, îl desfiinţează pe Gigi Becali, catalogându-l drept cel mai agresiv patron din sportul mondial. Aprecierea vine ca urmare a apariţiei în spaţiul public a unei discuţii dintre patronul echipei din NBA Los Angeles Clippers şi o femeie”, discuţie catalogată de preşedintele Obama drept rasistă şi incredibil de jignitoare. „Mă deranjează foarte tare că vrei să transmiţi tuturor că te asociezi cu negrii. Chiar trebuie să faci chestia asta? Poţi să te culci cu ei (cu negrii). Poţi sa-i aduci aici. Poţi să faci ce vrei tu. Singurul lucru pe care ţi-l cer este să nu promovezi treaba asta … şi să nu-i aduci la meciurile mele, inclusiv pe Magic Johnson”. Numai că jurnaliştii de la WP au găsit un alt proprietar de echipă de fotbal mult mai agresiv decât Sterling în persoana lui Gigi Becali, patronul din puşcărie al echipei de fotbal Steaua Bucureşti.

Iată traducerea articolului din Washington Post:

Comentariile care se presupune că ar fi fost făcute de către Donald Sterling, proprietarul echipei Los Angeles Clippers, au generat, aşa cum era de aşteptat, furori în Statele Unite, mulţi americani, inclusiv preşedintele Obama, fiind înfuriaţi de rasismul vulgar difuzat într-o presupusă înregistrare audio, care a ajuns în spaţiul public, dintre Sterling şi o prietenă.

Chiar şi preşedintele Obama, aflat la mii de kilometri distanţă într-un turneu diplomatic în Asia, a comentat controversa.

Însă, oricât de grotească şi greu de digerat este această întreaga poveste, este foarte clară condamnarea imediată şi aproape universală a lui Sterling, care a făcut ca povestea să crească viral, acesta fiind un semn că în Statele Unite există o intoleranţă fundamentală faţă de acest tip de discurs, în ciuda tuturor nedreptăţilor rasiale care rămân.

În altă ordine de idei, alte părţi ale lumii încă mai au mult de lucru în legătură cu acest aspect. Spre exemplu, România, casa lui George „Gigi” Becali, proprietarul cel mai agresiv din lumea sportului. Începând cu anul 2003, Becali a devenit proprietarul echipei de fotbal Steaua Bucureşti, una dintre cele mai celebre şi istorice echipe de club din Europa de Est.

El este unul dintre cei mai bogaţi oameni din România, un fost cioban devenit mogul imobiliar, care a făcut avere în haosul care a urmat căderii comunismului. A ales în Parlamentul European de la Bruxelles, în perioada 2009-2012 şi apoi în Parlamentul român până în luna mai 2013, când a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru rolul său într-o afacere de terenuri swap-uri dubioase. (Are o istorie ilegală extrem de „colorată” – inclusiv o arestare sub acuzaţia de răpire şi rapoarte de meci de fixare.) Acum se află la închisoare, însă conduce în continuare Steaua Bucureşti.

Dar Becali este controversat pentru un alt set întreg de motive: înclinaţia lui pentru misoginism, retorică homofobă şi rasism.

Este greu de nominalizat fiecare insultă spusă de Becali, un om devenit o adevărată legendă autohtonă, un om care a devenit un soi de răufăcător în presa europeană. Un creştin ortodox fervent, Becali ţine opere de artă în casa lui, care-l prezintă pe sine ca pe Isus, precum şi cu diverşi apostoli şi sfinţi. Această religiozitate a dus la unele comentarii extreme.

În 2012, Becali a reacţionat violent la prezenţa lui Lady Gaga în România, pe care o consideră un „discipol al lui Satan”: „Când apare la televizor, schimb canalele după două secunde şi scuip televizorul”, a spus el.

Cele mai violente sunt ideile sale cu privire la homosexuali. El a interzis melodiile trupei britanice Queen’s pe stadionul Steaua din cauza sexualităţii lui Freddy Mercury. În 2010, Becali a blocat achiziţionarea unui jucător bulgar din cauza zvonurilor că ar fi fost homosexual. Doi ani mai târziu, după ce fanii Stelei s-au auzit cântând versuri homofobe, Becali le-a luat apărarea în mod scandalos:

„Nu există nici o scuză pentru discriminare. Cu toate acestea, desigur, trebuie să înţelegeţi: homosexualii nu au ce căuta în echipe de fotbal. Jucătorii fac duş goi! Îmi plac homosexualii, dar nu aş angaja unul. Dacă ai unul în echipă, nu mai câştigi niciodată”.

Becali, spre deosebire de Italia lui Silvio Berlusconi (deşi mai mult extremă), este un populist charismatic, care şi-a folosit influenţa şi averea pentru a face carieră în politică. Unii critici au comentat că atitudinea lui Becali poate fi asemuită cu cea a liderilor Gărzii de Fier, o mişcare fascistă română din timpul Celui De-al Doilea Război Mondial.

Naţionalismul de extremă dreapta este foarte viu în anumite părţi ale Europei de Est şi bigotismul lui Becali aduce prejudicii. El a făcut comentarii „întunecate” şi despre infiltrarea de evrei în politica românească.

A spus odată despre un antrenor turc că este „prea musulman”. Nici femeile nu au scăpat de gura cea mare a lui Becali, acesta spunând odată că acestea nu mai au „nici o valoare mai mult”, după ce au născut. El a numit un prezentator TV african o „maimuță”.

Becali este cunoscut ca un rasist notoriu făcând remarci despre romi, pe care-i numeşte „ţigani”, dar şi despre etnicii maghiari din România.

Şi în timp ce Becali nu duce lipsă de critici şi adversari, sunt şanse ca acesta să iasă nevătămat din închisoarea, însă proprietarul echipei Steaua Bucureşti, rămâne un personaj cu cel mai respingător discurs din lume.