Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

MALPRAXIS: Doctora care se plânge de sistem, acuzată de UCIDERE DIN CULPĂ

„Mă numesc Radu Adelina, am 47 de ani şi sunt medic primar medicină internă, şef secţie medicală la Spitalul Judeţean Rm. Vâlcea. În 1992 când am terminat Medicina Generală la Craiova, am avut viză şi trebuia să mă duc în SUA – New York, la unchiul meu, pentru a profesa acolo. Am trimis înapoi biletul de avion şi am decis să rămân în România decisă că va fi bine şi cu convingerea că nu trebuie să regret alegerea făcută. Au trecut 22 de ani de atunci şi deşi din afară ar trebui să fiu mândră de traseul meu profesional, sunt medic primar, şef secţie, am pacienţi foarte mulţi, chiar prea mulţi, care mă caută şi insistă să se interneze la mine, lucrurile nu stau aşa ci chiar diametral opus. De câţiva ani buni, am început să regret decizia luată atunci şi asta nu din motive financiare” îşi începe manifestul doctorul Adelina Magdalena Radu.

„Da, am diabet pe stres, pe descărcări de hormoni de contrareglare. Mi-a debutat acum 6 ani, înainte de examenul de primariat, când am avut gărzi până la sfârşitul lunii mai şi mai trebuia să merg şi la poliţie să dau declaraţii cu privire la un pacient care murise cu un an înainte la Bucureşti operat de fasceită necrozantă complicată cu MSOF. Cu o săptămână înainte a fost internat la mine pentru discopatie cu sciatia dr, iar vina care mi se aduce este că a făcut injecţii cu refenim (diclofenac) şi de aici putea lua stafilococul auriu care nici măcar nu cred că era intraspitalicesc pentru că era sensibil la foarte multe antibiotice (oxa, augmentin, etc). Vestea a căzut ca un trăsnet asupra mea mai ales că nu mi-aş fi imaginat că acel pacient care trebuia să revină la neurochirurgie pentru trimitere laR MN va dezvolta aşa ceva. Atunci am avut glicemie 460 mg, trigliceride 1200! Da domnilor doctori suntem vinovaţi de ucidere din culpă şi pentru că pacienţilor li se administrează medicamentele injectabil, deşi ei, de fapt, pentru asta vin la spital. Ştiaţi că în Italia şi cred că şi în alte ţări responsabile pacienţii semnează la internare consimţământ prin care acceptă că există riscuri de contactare de infecţii nosocomiale, riscuri ale manevrelor invazive, că-şi donează organele în caz de deces etc. PE NOI CINE NE APĂRĂ? Noi avem numai dreptul la muncă, condiţiile în care lucrăm ne expun riscurilor şi pentru toate numai MEDICUL este VINOVAT. Ştiaţi că asigurările de malpraxis pe care suntem obligaţi să le plătim anual nu ne ajută cu nimic? Ştiaţi că nu conţin despăgubiri morale şi oricum daunele morale care se cer se ridică „la cer” ca şi noi tot aşa suntem plătiţi în sute de mii de euro! Este normal să stai 24 de ore în gardă, să consulţi zeci de pacienţi şi apoi să continui cu program normal de lucru? Suntem oameni, nu maşini, dar văd că nu se sesizează nimeni de acest aspect! Câte drepturi la replică aţi văzut după cazurile care apar zilnic la TV? Dreptul la replică nu ar face senzaţie şi nu aduce scoruri de raiting!” mai spune doamna doctor în scrisoarea deschisă, care a fost preluată de mai multe publicaţii.

De 7 ani, fiul pacientul caută să afle cine i-a omorât tatăl

Medicul face referire la Alexandru Dumitru, de 57 de ani, care a murit în data de 1 februarie 2008, după atenta supraveghere a doamnei doctor şi a altor colegi de-ai domniei sale. Scopul acestui articol nu este de a o înfiera pe doamna doctor, care, în mare parte, spune mari adevăruri despre neajunsurile din spitale, despre lipsa regulilor, despre lipsa protecţiei medicilor etc., ci acela de a arăta că acest medic, din păcate, a greşit, iar cazul se tergiversează de mai bine de 7 ani. După ce a citit manifestul doamnei doctor, fiul pacientului care a murit a decis să vorbească despre ce s-a întâmplat atunci şi despre cum se luptă el să dovedească că tatăl său a murit cu zile şi că nu se face vinovată providenţa de acest lucru.
„I-am făcut tatălui meu pomană de 7 ani şi nu am reuşit să aduc acest dosar în faţa instanţei de judecată. De-a lungul timpul, am cheltuit aproape 30.000 de euro cu expertize, drumuri şi alte cheltuieli inerente. Am ales să le plătesc toate expertizele medico-legale deoarece mi s-a spus că dacă aştept să le plătească poliţia, vor trece ani de zile până să primesc rezultatele”, ne-a spus fiul pacientului care a decedat, Bogdan Neagu.

Medicii din Vâlcea nu au fost în stare să stabilească un diagnostic

Trista poveste începe în data de 16 ianuarie 2008, când Dumitru Neagu se internează la Spitalul judeţean Vâlcea, la secţia Medicală, chiar la doamna doctor Adelina Radu, cu diagnosticul de dureri lombare cu iradiere pe piciorul drept. Pe parcursul internării, în data de 17 ianuarie 2008, pacientului i se face un set de analize, care ies în parametrii normali, recomandându-se examen ORL şi o verificare la secţia de chirurgie cardio vasculară. În data de 20 ianuarie, pacientul a început să se simtă rău, având o stare febrilă, dar şi dureri ale membrului inferior stâng.
Între 20 şi 28 ianuarie, starea lui Dumitru Neagu s-a agravat, degradându-se vizibil, timp în care nu i s-a modificat tratamentul şi nu a fost trimis către alte controale de specialitate.
În data de 28 ianuarie, acesta a fost externat, în mod abuziv, pe motivul că nu mai există locuri în spital, spunându-i-se să revină în data de 1 februarie la aceeaşi secţie a spitalului judeţean.
După numai o zi, pacientul revine la spital, deoarece acasă starea de sănătate i s-a agravat foarte tare, iar familia a sunat la Ambulanţă. În jurul orelor 19.00, Dumitru Neagu se afla la secţia UPU a Spitalului Judeţean. „De la această oră şi până pe la unu şi jumătate noaptea, am fost plimbaţi la toate secţiile Spitalului Judeţean Vâlcea, inclusiv la secţia de infecto-contagioase la spitalul nr. 2. În această perioadă, i s-au pus mai multe diagnostice eronate, cum ar fi eripizel, o afecţiune a pielii, dermatită de contact, celulită coapsă stângă şi artrită genunchi stâng. În sfârşit, pe la ora unu şi jumătate noaptea, tatăl meu a fost internat la secţia de Ortopedie, unde i s-a pus o atelă gipsată pe membrul inferior stâng, dar şi gheaţă pe genunchi”, povesteşte, răsfoind un dosar plin de documente, fiul care nu vrea să se lase învins de sistem.

Trimis să moară la Bucureşti

În zilele de 30 şi 31 ianuarie a.c., pacientului nu i s-au administrat antibiotice de spectru larg. În ziua de 31 ianuarie, în jurul orelor 10.00, Dumitru Neagu a fost transferat la secţia ATI deoarece îi scăzuseră foarte tare funcţiile vitale. I se administrează antibiotice de spectru larg. „La ora 12.00, văzând că starea de sănătate a tatălui meu nu se îmbunătăţeşte, eu am luat decizia, împreună cu familia, să cerem transferul către o clinică de specialitate şi anume către Spitalul de urgenţă Floreasca. Până la urmă, am fost trimişi, pe foaia de observaţie a tatălui meu fiind trecute următoarele diagnostice: suspiciune leucemie granulocitară, fasceită necrozantă coapsă bilateral şi hepatită cronică”, spune fiul lui Dumitru Neagu.

Operaţia de la Floreasca

În data de 31 ianuarie la orele 19.45, Dumitru Neagu a ajuns la Bucureşti, la Floreasca, diagnosticul de la internare fiind celulită ambe coapse veche de 6 zile, internat şi tratat la Spitalul Judeţean Vâlcea, stare septică, hepatită cronică, hipertensiune arterială, stadiul 2-3 în tratament. La Floreasca, după ce i-au făcut o ecografie la internare, medicii au decis operarea pacientului de urgenţă.
„Este transportat de urgenţă în sala de operaţii. Preoperator pacientul este conştient, cooperant, intens febril 39 -40 grade C, tahicardic, polipneic. (…) După incizia tegumentelor coapselor se exteriorizează cca 2l de puroi din coapsa stângă şi 1 l puroi coapsa dreaptă”, se arată în epicriza medicului de gardă ATI Cucereanu Bădică Ioana.
Din păcate, Dumitru Neagu, în ciuda eforturilor medicilor, s-a stins la câteva ore după operaţie, cauzele morţii fiind stop cardiac prin DEM sub ventilaţie mecanică, şoc toxicoseptic, celulită ambe coapse veche de 6 zile tratată la spitalul judeţean Vâlcea, complicată cu fasciomiozită şi hepatită cronică.

Colegiul Medicilor Vâlcea: Este tardiv!

Ulterior, familiei i s-a spus că nu vor putea lua corpul neînsufleţit acasă la Vâlcea, deoarece moartea este considerată suspectă şi că va trebui să i se facă necropsia la INML. Abia după trei zile, familia a putut să-l ia acasă pe cel care fusese Dumitru Neagu. Fiul său, Bogdan Neagu, în acea perioadă era stabilit în Austria, însă a decis să se întoarcă în România pentru a-i face dreptate tatălui său şi pentru a afla practic de ce a murit acesta. În perioada februarie – septembrie 2008, Bogdan Neagu a făcut nenumărate plângeri la INML pentru a i se elibera raportul de necropsie al tatălui său. În sfârşit, primeşte răspunsul INML concluzionând că moartea s-a datorat „insuficienţei cardio-circulatorii acute de tip central şi periferic survenită în evoluţia unei fasceite necrozante coapsă bilateral cu stafilococ auriu, la un organism cu tare organice (scleroză interstiţială sechelară post TBC, scleroemfizem pulmonar, miocardoscleroză difuză, arterioscleroză coronariană, hepatită cronică agresivă, nefrită cronică interstiţială, scleroză renală interstiţială, sclerolipomatoză pancreatică).
„În urma acestei concluzii, am făcut plângere la Colegiul Medicilor Vâlcea, unde, spre stupoarea mea, am dat de doctorul Pătrulescu, unul dintre medicii care l-au văzut la Vâlcea pe tatăl meu, şi mi s-a răspuns sec că plângerea mea este tardivă deoarece termenul de a face o plângere este de 6 luni de la producerea faptei, eu făcând plângere la 8 luni, după ce am primit concluzia de la INML”, mai spune fiul pacientului mort.
„Dându-mi seama că cu comisiile sanitare nu voi face nimic, tot atunci, în 2008, am făcut plângere la IPJ Vâlcea şi unde, de-a lungul timpului, s-au făcut mai multe cercetări şi expertize. Dosarul meu s-a plimbat la 4 poliţişti şi 3 procurori”, aminteşte Bogdan Neagu.

Dosarul este dat din nou la Parchet

În acest moment, ianuarie 2015, încă se fac cercetări la procuratură. Iniţial, cadrele medicale obţinuseră de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea clasarea cauzei, însă Bogdan Neagu a făcut o nouă plângere împotriva soluţiei procurorului la Judecătoria Râmnicu Vâlcea.
Trebuie precizat că Radu Adelina Magdalena, medic la secţia medicală din cadrul Spitalului Judeţean Vâlcea şi Radu Bogdan Cătălin, medic secţia Ortopedie, sunt cercetaţi pentru ucidere din culpă, iar asistenţii Maria Simona Tănase, Elena Tiţa, Nicoleta Imoşeanu, Maria Băluţă şi Nicolae Stănculescu sunt cercetaţi sub acuzaţia de abuz în serviciu contra intereselor persoanei.
Magistratul Rosita Baciu a decis să admită plângerea formulată de Bogdan Neagu împotriva soluţiei procurorului în dosarul nr. 1173/PĂ/2013 al Parchetului de pe lângă Tribunalului Vâlcea pe care o desfiinţează şi trimite cauza la procuror în vederea completării urmăririi penale.
Bogdan Neagu este conştient că se luptă cu un sistem bolnav şi că vinovaţii pentru moartea tatălui său nu vor plăti deoarece va interveni prescripţia specială, însă este sigur că va exista un proces. Este hotărât să facă plângere la forurile europene şi să continue lupta până la final, indiferent de consecinţe. „Din păcate, aceşti oameni profesează în continuare şi omoară oameni” a încheiat Bogdan Neagu.