Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Primarul Sandu: „Domnul Butnaru ne-a încurcat mult”

Primarul Comunei Perişani, Ion Sandu, continuă să fie unul dintre edilii din Vâlcea cu o activitate intensă. Primarul spune că îşi pune mari speranţe în atragerea de bani europeni şi că nu a crezut niciodată că mult discutatul Drum Naţional 7 D o să fie finanţat prin CNADR, aşa cum a promis senatorul Florinel Butnaru.

• Rep.: Domnule primar, cum a început anul 2015 la Perişani?
• Ion Sandu: Recunosc că la începutul activităţii mele la Primăria Perişani îmi era greu în primele luni ale anului. Acum am intrat în rutină, am învăţat cum merg lucrurile şi sunt mulţumit de primele luni ale anului 2015. Avem trei proiecte europene şi trebuie să avem grijă de ele, să depunem documentele necesare, totul trebuie să meargă perfect.

• Rep.: Despre ce proiecte este vorba?
• I.S.: Avem proiectul european derulat pe măsura 3.2.2 D care finanţează drumurile calamitate în urma inundaţiilor din 2010. A picat foarte bine pentru că din banii din România nu cred că ne descurcam. Noi am primit aproape 80 de miliarde de lei pentru finanţarea a două drumuri comunale care vor fi asfaltate pe toată lungimea lor, cu diguri de consolidare, cu parapet de protecţie, cu un pod, cu tot ce trebuie. Al doilea proiect se referă la achiziţionarea de utilaje pentru serviciul public, un buldoescavator, o remorcă basculabilă, două echipamente de stingere a incendiilor pentru Serviciul de Situaţii de Urgenţă. Putem interveni cu ele înainte de a ajunge pompierii din Brezoi. Tot în cadrul acestui proiect vom achiziţiona 40 de costume populare cu motive tradiţionale locale. În plus, vom obţine aparatură de sonorizare şi scaune pentru două cămine culturale. Al treilea proiect european vizează construirea unui centru de informare turistică la care deja suntem pe punctul de a da începerea lucrărilor. Termenul de realizare a acestui obiectiv este august 2015.

• Rep.: Cât de importantă este echipa de la primărie când e vorba de accesarea banilor europeni?
• I.S.: Dacă nu ai echipă nu poţi accesa banii europeni. Sunt multe firme de consultanţă care se ocupă cu aşa ceva dar e important să ai specialiştii tăi care să colaboreze cu aceste societăţi comerciale. Aproape fiecare salariat din primărie a participat cel puţin la un curs de perfecţionare în domeniul achiziţiilor. Şi eu cunosc aproape 80% din procedurile care se fac pentru achiziţiile publice. Am văzut o declaraţie a primarului de la Craiova, Olguţa Vasilescu, care spunea că noi, primarii, suntem într-o grevă, că nu mai semnăm documente pentru că orice se poate interpreta. Nu sunt acord cu dânsa, eu am semnat şi voi semna în continuare. Important e să semnezi cu responsabilitate nu ca primarul cum se mai spune. Dacă nu mi-a fost frică atunci când am început activitatea, cum să îmi fie acum după atâtea mandate?

• Rep.: Una dintre cele mai disputate probleme din ultima perioadă este cea a Drumului Naţional 7 D. Care este, de fapt, situaţia?
• I.S.: E o tragedie ce s-a întâmplat. Nu înţeleg de ce s-a băgat domnul senator Butnaru. A apărut cu o ştire că a găsit atâţia bani a Ministerul Finanţelor Publice, prin domnul Vâlcov şi că anul acesta se face total cu finanţare de acolo. Eu nu am crezut dar tot m-am dus la Bucureşti să mă conving. Am vorbit cu domnul director Neaga de la CNADR care mi-a spus că nu sunt bani pentru aşa ceva. Vă daţi seama că vorbim de aproximativ 800 de miliarde în bani vechi, cum să primim noi atâţia bani când pentru o alimentare cu apă am primit anul trecut, prin ordonanţa 28, 4 miliarde şi probabil vom mai primi în acest an tot 4 miliarde.

• Rep.: E mai bună noua lege care reglementează bugetele primăriilor?
• I.S.: Din punctul meu de vedere nu ne avantajează. Unităţile administrativ teritoriale care au o populaţie medie ca număr şi care îşi colectează taxele şi impozitele nu au primit mulţi bani. Au primit, în schimb, unităţile administrative mici care nu aveau de unde încasa bani.