Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Ion Bîzîc a înfrăţit Băbeniul cu oraşul Zbuczyn din Polonia

În perioada 9 – 12 noiembrie a.c., primarului oraşului Băbeni, liberalul Ion Bîzîc s-a aflat în vizită de lucru în localitatea Zbuczyn din Polonia. Cu această ocazie primul gospodar al Băbeniului a pus la punct detaliile pentru înfrăţirea localităţii pe care cu pricepere o administrează şi oraşul Zbuczyn. La invitaţia primarului Tomasz Hapunowicz, Ion Bîzîc a luat contact cu administraţia poloneză, vizitând o fermă de vaci, un abator, precum şi alte diverse investiţii.

Investiţii interesante în Zbuczyn

Obiective importante au fost incluse în programul vizitei delegaţiei din Băbeni la Zbuczyn. Primarul Ion Bîzîc şi membrii delegaţiei au vizitat o fermă de vaci a unui localnic, consilier local în Zbuczyn. În prezentarea gazdei şi a primarului Tomasz Hapunowicz, primarul de la Băbeni a luat la cunoştinţă modul computerizat prin care laptele îşi urmează procesul pentru a ajunge la fabrica din oraşul central Siedlece. „A fost de-a dreptul impresionant! Înainte de a merge la mulsoare, fiecare trecea printr-o procedură de masaj, în timp ce mulsul este efectuat computerizat. Practic, cu ajutorul computerului, proprietarul ştia totul despre fiecare animal în parte. Cele 100 de vaci dădeau între 27 şi 50 de litri de lapte zilnic. Apoi, am văzut un lucru uimitor. În maternitate, aşa cum era numită camera în care vacile gestante stăteau la un loc cu viţeluşii cânta, în surdină, muzică clasică.”, a precizat Ion Bîzîc.

Cea de-a doua zi a vizitei lui Ion Bîzîc la Zbucyn a prilejuit o vizită la lucrările de asfaltare a unui drum local pe o distanţă de 10 kilometri, precum şi la lacul artificial creat pentru agrement în apropierea Magistralei Ferate Moscova-Varşovia-Berlin. „Lucrările în Polonia, indiferent de natura lor, beneficiază de o susţinere importantă din partea statului. Cei 10 kilometri de asfalt pe care i-am văzut executaţi au costat undeva la 10 milioane de euro, bani proveniţi în totalitate de la Guvernul polonez şi Uniunea Europeană. Departamentul de atragerea a fondurilor europene este extrem de bine ancorat în activitate la Zbuczyn, iar acest lucru se vede”, a precizat Ion Bîzîc. De altfel, delegaţia din Băbeni a mai efectuat o vizită şi la abatorul Wierzejki de lângă Zbuczyn unde a fost de-a dreptul impresionantă curăţenia şi acurateţea produselor fiind remarcabile. La final, vâlcenii au vizionat un meci de fotbal a echipei locale Wecktra, iar seara au participat la un dineu oferit în cinstea oaspeţilor de Garda de Pompieri Voluntari din Zbuczyn.

Ziua Independenţei Poloniei, celebrată de Ion Bîzîc

Ion Bîzîc a participat la festivitatea de comemorare a eroilor, la inaugurarea unor monumente şi depunerea de jerbe şi coroane de flori, precum şi la inaugurarea unui sediul de pompieri voluntari în satul Dzewule! „A fost de-a dreptul impresionant modul în care se desfăşoară aceste activităţi în Polonia. Cu 5 minute înainte de depunerea coroanelor nu era nimeni prezent la monument, însă, în câteva secunde, cu primarul în frunte, au umplut piaţeta! De asemenea, a fost impresionant modul în care stau polonezi la slujbă, precum şi ordinea şi disciplina. În cele 4 zile cât am stat în Polonia, nu am văzut un coş de gunoi pe stradă, dar totuşi au o curăţenie exemplară. Am rămas profund impresionat şi de modul în care înţeleg să fie voluntari, cele 8 secţii de pompieri din cele 8 sate fiind exemplul elocvent.”, a precizat Ion Bîzîc.

Înfrăţirea celor două oraşe

Primarii Ion Bîzîc şi Tomasz Hapunowicz au semnat, la finalul vizitei, Carta de Înfrăţire, Acordul de Înfrăţire şi Jurământul de Înfrăţire. Cele două consilii locale, român şi polonez, vor ratifica documentele, care vor fi depuse spre aprobare la MDRAP şi Ministerului de Afaceri Externe. „Anul viitor, la finalul lunii iulie vom fi prezenţi la invitaţia omologului meu la Siedlece, unde va avea loc Festivalul Internaţional de Folclor, iar noi vom reprezenta România cu Ansamblul «Dor». De asemenea, la Zbuczyn va fi prezentă şi echipa de fotbal a oraşului nostru. Este un început excelent pentru noi şi cooperarea va fi una de lungă durată, polonezii urmând să vină în România în august”, a precizat primarul oraşului Băbeni, Ion Bîzîc.