Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

VÂLCEA. Lan de grâu, de 5 hectare, ars într-un incendiu

Pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență General Magheru al județului Vâlcea au fost solicitați miercuri, 15 iunie 2022, ora 15.30, pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată, în localitatea Laloșu, sat Mologești. Flăcările s-au declanșat în imediata apropiere a unui lan de grâu. La fața locului s-au deplasat pompierii militari cu o autospecială de stingere cu apă și spumă. Până la stingerea incendiului, a ars vegetația uscată pe circa 2 hectare și cultura de grâu pe aproximativ 5 hectare. După aproximativ o oră de la sosirea pompierilor la locul intervenției, incendiul a fost stins.
Cercetările preliminare arată că flăcările s-ar fi declanșat în urma folosirii focului deschis de către autori neidentificați.
Pentru a se evita producerea unor situații asemănătoare, recomandăm respectarea următoarelor reguli de prevenire:
Arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută numai după obţinerea permisului de lucru cu focul. Emiterea permisului se face prin grija primarului de către şeful serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă sau persoana desemnată în acest sens.
În perioadele de caniculă şi secetă prelungită arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este interzisă.
Arderea miriştii se face cu respectarea următoarelor prevederi generale:
condiţii meteorologice fără vânt;
parcelarea miriştii în suprafeţe de maximum 10 ha, prin fâşii arate;
izolarea zonei de ardere faţă de căi de comunicaţie, construcţii, culturi agricole vecine, instalaţii, fond forestier, prin executarea de fâşii arate;
desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;
asigurarea până la finalizarea arderii a personalului de supraveghere şi stingere a eventualelor incendii;
asigurarea pentru suprafeţe de ardere mai mici de 5 ha a substanţelor şi mijloacelor de stingere necesare;
asigurarea, în cazul suprafeţelor de ardere mai mari de 5 ha, a unui plug, a unei cisterne cu apă, a mijloacelor de tractare şi a personalului de deservire;
Pe terenurile în pantă, arderea miriştii se face pornind din partea de sus a pantei.
Compartiment