Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Tabla cutată: când este recomandată utilizarea acesteia?

Sursă foto: Shutterstock

Tabla cutată reprezintă o alegere practică pentru o mulțime de proiecte, având o gamă largă de utilizări. Este un material care-ți poate aduce multe beneficii datorită avantajelor sale, cum ar fi durata mare de viață, greutatea redusă, aspectul estetic simplu, costurile mici de achiziție și montajul facil. Dacă ești în căutarea unei soluții eficiente pe care să o poți folosi la construirea diverselor structuri, în rândurile de mai jos descoperi mai multe detalii despre modurile în care poți utiliza tabla cutată.

La ce se poate folosi tabla cutată?

Acest tip de tablă este una dintre cele mai bune opțiuni pe care le ai la îndemână pentru acoperirea clădirilor, ridicarea pereților despărțitori, a gardurilor ș.a.m.d., mai ales dacă ești în căutarea unei soluții rentabile. Este destul de greu să găsești un material cu un raport calitate/preț mai bun decât al celui de față, din moment ce pentru cantități mari de tablă cutată, prețul pe care-l plătești poate fi și de două sau trei ori mai mic față de costul altor materiale de construcții.

Tabla cutată este pretabilă pentru următoarele întrebuințări:

Realizarea acoperișurilor și fațadelor

Majoritatea proiectelor care implică punerea în operă a acoperișurilor pentru construcții de tip industrial, comercial și agricol presupun folosirea fâșiilor de tablă cutată.  Pentru aceste clădiri, materialul reprezintă o alegere favorabilă, deoarece, în ciuda grosimii sale cuprinse între 0.25 mm și 0.40 mm, este rezistent, flexibil și ușor. Așadar, poți alege să recondiționezi acoperișul unui depozit, al unui grajd sau unei anexe din grădină, ori să acoperi un complex comercial în întregime.

Mai mult decât atât, o poți folosi inclusiv la finisarea fațadelor clădirilor industriale, comerciale și ale altor tipuri de construcții gospodărești. În acest mod, clădirea poate căpăta o imagine omogenă și o închidere etanșă superioară.

Construirea gardurilor și porților

Un alt mod în care poți folosi tabla cutată este pentru împrejmuirea unui teren sub formă de garduri și porți. Materialul are o durată de viață foarte mare, între 40 și 60 de ani. Astfel, delimitarea pe care o realizezi unei porțiuni de pământ este mai longevivă comparativ cu cea a unui gard de vinil, care rezistă aproximativ 20-30 de ani.

Mai mult decât atât, gardurile și porțile din tablă cutată rezistă bine la temperaturi extreme, ploi, zăpezi și grindină, materialul din care este confecționată fiind, de asemenea, rezistent la rugină și mucegai. Odată montat, acesta nu are nevoie de îngrijiri speciale, cum ar fi în cazul unui gard de lemn, care necesită întreținere permanentă pentru a-i păstra aspectul și funcționalitatea.

Ridicarea pereților despărțitori și a plafoanelor

Tabla cutată mai poate fi utilizată și pentru a compartimenta interiorul unei construcții. Dacă te gândești să ridici un perete despărțitor, poți folosi una sai mai multe fâșii de tablă cutată cu dimensiunea de 910 x 2000 mm. Cu puțină creativitate și alegerea unei fâșii de tablă într-o culoare potrivită amenajării interioare, poți include un astfel de perete în:

  • birouri;
  • hoteluri;
  • centre comerciale;
  • case;
  • fabrici;
  • ateliere etc.

Apoi, o mai poți folosi cu succes și la recondiționarea unui tavan deteriorat. Tabla cutată are capacitatea de a-i reda funcționalitatea si aspectul uniform, iar gama largă de culori îți permite să alegi un model care se poate integra cu ușurință în design.

Este important să reții că tabla cutată nu este inflamabilă și nu poate întreține focul în situația în care izbucnește un incendiu, motiv pentru care poate reprezenta o alegere potrivită în cazul acelor construcții care prezintă astfel de riscuri.

Atunci când alegi tabla cutată, poți lua în considerare materialul folosit la construcția acesteia, modelul și culoarea fâșiilor, grosimea, dimensiunea și tratamentele aplicate suprafeței. De exemplu, poți opta pentru o tablă cutată zincată de culoare maro, cu grosimea de 0,40 mm, dimensiunea de 910 x 2000 mm, acoperită cu un strat de zinc de 100 g/m2. Pentru mai multe recomandări, poți să ceri sfatul unui specialist în domeniu.