Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Stoenești, comuna din Vâlcea, fruntașă la atragerea de fonduri europene

Modernă de la un capăt la altul, localitatea Stoenești din județul Vâlcea se întinde mândră pe o suprafață de câtiva km. E una dintre cele mai frumoase localități din mediul rural românesc, unde tradițiile se păstrează cu sfințenie. Singurul loc din țară unde se mai produce borangic din viermi de mătase este la Stoenești.
În ultimii 8 ani, autoritățile locale au folosit bani europeni pentru a aduce localitate la standarde moderne. Comuna cu peste 3.400 de suflete a accesat fonduri de aproape 8 milioane de euro, grație primarului liberal Gheorghe Dumbravă, care, la alegerile din 2016, a spart toate tiparele, câștigând primăria cu cel mai mare procent din țară, 94%.
Comuna Stoenești din judetul Vâlcea valorează 8 milioane de euro și asta datorită viziunii primarului Dumbravă, care a realizat că fără sprijinul fondurilor europene,localitatea rămânea tot slab dezvoltată, iar locuitorii din cele 13 sate erau în continuare nevoiți să scoată apa de la fântână sau să meargă pe drumuri pline de noroi.
Banii din fonduri europene au fost accesați și investiți în comună în ultimii 8 ani în proiecte de strictă necesitate. Primarul Dumbravă este ”vinovat” pentru străzile asfaltate, școlile modernizate sau podurile reamenajate.
Cei 3.400 de locuitori din Stoenești sunt multumiti de treaba pe care primarul lor o face. pentru ei.
”Am finalizat grădinița din satul Dobriceni pe fonduri europene în valoare de 500.000 de euro si tot pe fonduri europene avem proiectul cu sursa noastră de apă, un proiect foarte necesar pentru localitatea noastră. Lucrarea este realizată în proporție de 70%, urmând ca în luna iulie să finalizăm întreaga investiție în valoare de 2,5 milioane de euro. Pe PNDL avem lucrări de canalizare în mai multe sate și alimentare cu apă în satul Smeurăt, ultimul din cele 13 sate care nu avea alimentare cu apă. Mulțumesc guvernului României pe această cale, chiar dacă era de altă culoare politică. Eu zic că ne-am mișcat bine. De când am venit la primăriei, din 2012, am atras aproape 8 milioane de euro pentru investiții în localitate. Așteptăm cu interes și următorul exercițiu financiar, 2021 – 2027, ca să ne aflăm în fruntea celor care absorb fonduri europene”, susține primarul Gheorghe Dumbravă.

Gazele ajung și la Stoenești

”Am aici pe masă în fața mea o adresă de la Distrigaz pentru introducerea de gaze naturale în toată comuna și ne-a dat ca soluție să ne legăm de la Păușești Măglași. Suntem o asociere de trei comune Bărbătești, Costești și Stoenești. Acum, prioritate pentru mine este introducerea de gaze naturale, având în vedere faptul că și guvernul României are aceleași priorități anunțate în spațiul public. Avem foarte multe solicitări de la cetățeni. Am făcut procedura pe Sicap, așteptăm proiectantul să vină să ne apucăm de treabă. Sper că într-o lună și jumătate să fie studiul de fezabilitate gata pentru a reuși să ne integrăm printre primii la finanțare”.