Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Şi-a „predat” fiica cu proces verbal bunicilor

INCREDIBIL. Dezvăluiri şocante despre tânăra mamă ce a apărut în faţa presei ca o victimă a fostului ei soţ, susţinând că nu este lăsată să-şi vadă fiica. Realitatea s-a dovedit a fi alta decât spuneau Ana Ristea şi preşedintele T.A.T.A., Bogdan Drăghici, femeia abandonându-şi fiica în urmă cu câţiva ani, lăsând-o la bunicii paterni cu un proces – verbal de „predare fiică” şi suma de 8 milioane lei vechi.

În urmă cu o săptămână, preşedintele Alianţei Antidiscriminare a Tuturor Tăticilor – T.A.T.A., Bogdan Drăghici, a făcut un întreg scandal la Rm. Vâlcea atunci când a prezentat, în faţa presei, cazul unei mame care, spunea ea, a fost împiedicată de fostul soţ să-şi vadă fetiţa în vârstă de 6 ani. Deşi cazul în sine era destul de complicat, iar probe în favoarea mamei, Ana Ristea, nu existau, Drăghici a încercat să facă presiuni asupra autorităţilor locale pentru a-şi îndeplini scopul, respectiv acela de a ieşi în evidenţă şi a-şi face publicitate. Pentru preşedintele T.A.T.A nu a contat că există o hotărâre judecătorească prin care copilul a fost încredinţat tatălui, el consiliind-o pe mamă să intenteze un alt proces cu aceeaşi cauză.

Şi-a lăsat copilul la bunici printr-un proces verbal

Toată povestea a început în anul 2005, atunci când Ana Ristea a luat decizia de a-şi părăsi căminul conjugal, respectiv de a-şi părăsi copilul. De atunci, practic ea nu şi-a mai văzut fetiţa decât de două ori pe an, până când, în anul 2007, fostul său soţ, Ştefan Ristea, a decis să o ducă pe fiica lor Maria în vizită la mama ei, în Bucureşti. El a hotărât să o lase câteva zile pentru ca fetiţa să ia contact cu mama ei şi să simtă dragostea maternă. Numai că, Ana Ristea avea treburi mult mai importante de făcut şi, după doar trei zile, ea şi-a luat fiica de mână şi a dus-o la foştii săi socrii, unde a abandonat-o din nou, lăsând în urma ei un proces – verbal şi suma de 8 milioane lei vechi. Femeia şi-a motivat gestul prin faptul că este extrem de ocupată cu serviciu, ea fiind însoţitor de bord la compania aeriană „Tarom” SA.  „Subsemnata Ristea Ana {…} declar că am lăsat-o pe fiica mea Ristea Maria Yvette spre îngrijire bunicilor paterni cu care am convenit deoarece sunt foarte prinsă cu serviciul. Pentru educaţia şi îngrijirea copilului eu plătesc soacrei mele Ristea Georgeta lunar suma de 8.000.000. Declar că am lăsat copilul de bunăvoie în îngrijirea bunicilor şi pot să vizitez copilul sau să stau cu el oricând sunt liberă şi pot veni” – se arată în procesul – verbal întocmit în data de 3 septembrie 2007. De atunci, Ana Ristea nu s-a mai interesat de soarta fiicei sale şi nu s-a mai sinchisit să o vadă.

Instanţa a decis: copilul a fost încredinţat tatălui

În toamna anului 2009, însă, Ana Ristea s-a decis, în sfârşit, să-şi vadă fiica, ducându-se la Grădiniţa Nr. 2 din Rm. Vâlcea, acolo unde este înscris copilul, şi a încercat să o ia cu forţa din unitatea de învăţământ. Numai că educatoarele nu i-au permis, chemând poliţia. Astfel, Ana Ristea a fost sancţionată contravenţional pentru scandalul de la grădiniţă, dar şi pentru „neprezentarea cu rea-voinţă la solicitarea organului de poliţie”. Mai apoi, în luna februarie 2010, Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti, prin sentinţa civilă nr. 2753 a decis desfacerea căsătoriei dintre Ristea Ştefan şi Ristea Ana, încredinţând copilul tatălui şi obligând-o pe mamă să plătească o pensie alimentară lunară de 758 lei. „Stabileşte program de vizitare a minorei în favoarea pârâtei – reclamante astfel: după primul an de la rămânerea irevocabilă a prezentei hotărâri, în prima şi a treia săptămână din lună, sâmbăta şi duminica între orele 10.00-19.00 cu posibilitatea luării minorei din domiciliu reclamantului, dar în prezenţa reclamantului – pârât” – se arată în hotărârea judecătorească. De atunci, Ana Ristea a început să facă zeci de plângeri penale împotriva fostului său soţ, ba acuzându-l că maltratează copilul, ba că nu e lăsată să-şi vadă fiica. Toate plângerile sale s-au dovedit a fi false, autorităţile abilitate hotărând de fiecare dată să dea neînceperea urmăririi penale împotriva lui Ştefan Ristea.

Presiuni asupra autorităţilor locale din Vâlcea

Văzând că nu are niciun câştig de cauză, Ana Ristea a apelat la serviciile preşedintelui Alianţei Antidiscriminare a Tuturor Tăticilor – T.A.T.A., Bogdan Drăghici, care, avid după publicitate, s-a implicat în caz, încercând prin isterii şi scandal să facă presiuni asupra autorităţilor locale din Vâlcea. Astfel că, aşa cum spuneam într-un număr trecut al publicaţiei noastre, Bogdan Drăghici s-a prezentat la sediul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGSAPC) Vâlcea, unde a făcut un circ de nedescris, sechestrându-l pur şi simplu pe directorul instituţiei în birou deoarece acesta din urmă a refuzat să-i pună la dispoziţie documente confidenţiale din dosar. Mai mult decât atât, sfătuită de preşedintele T.A.T.A., Ana Ristea i-a intentat proces fostului soţ, solicitând Tribunalului Vâlcea reîncredinţarea copilului, deşi pe rolul Curţii de Apel Bucureşti se află un recurs, tot al femeii, cu aceeaşi cauză. Ştefan Ristea susţine că intentarea unui alt proces cu aceeaşi cauză este o ilegalitate, iar Tribunalul Vâlcea nu ar trebui să judece aşa ceva.

Fetiţa o consideră mamă pe bunica ei

Nu putem încheia, însă, ancheta noastră jurnalistică înainte de a dezvălui câteva dintre răspunsurile minorei Ristea Maria Yvette din raportul de evaluare psihologică efectuat de angajaţii DGASPC Vâlcea la data de 2 februarie 2010, răspunsuri care sunt mai mult decât edificatoare în privinţa relaţiei pe care Ana Ristea a avut-o cu fiica ei. Din acest raport reiese cu certitudine că fetiţa este foarte bine crescută şi educată, coeficientul său de inteligenţă fiind de 110, vârsta sa mintală fiind mai mare decât vârsta cronologică de şase ani. De asemenea, este scoasă în evidenţă relaţia sa strânsă cu tatăl, dar şi cu bunicii ei. Când a fost întrebată de mamă, însă, fetiţa a caracterizat-o pe bunica ei, căreia îi spune „mama Geta”, mamei sale reale spunându-i „Ana”. Mai mult, copilul are amintiri traumatizante cu mama ei reală, susţinând că nu vrea să locuiască cu ea. „Copilul povesteşte că a locuit o singură dată cu mama, căreia îi spune Ana, iar atunci a fost arsă la deget, accidental, de către aceasta, cu fierul de călcat şi a fost împinsă, copilul căzând şi spărgându-şi buza. Când în discuţie era adusă mama sa, Maria avea o uşoară stare de disconfort psihic, tristeţe, precizând că «…dacă Ana ar fi acum în cameră nu i-aş spune nimic şi nu aş invita-o la grădiniţă…». Maria precizează faptul că «…nu doreşte să locuiască cu Ana…» şi că vrea să locuiască în continuare cu tati şi bunicii paterni” – scrie în raportul de evaluare psihologică al copilului.

CLAUDIA STANCIU