Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

„Nu vreau să candidez la vreo funcţie în administraţie”

IMPLICARE. În cadrul unui interviu, prim-vicepreşedintele PSD Rm. Vâlcea, Constantin Vlăduţu, ne-a dezvăluit câteva dintre planurile sale de viitor. Pe lângă acţiunile caritabile pe care le face de ani de zile alături de colegii săi din Clubul Lyon Rm. Vâlcea, social-democratul se implică activ în dezvoltarea turismului din staţiunea Călimăneşti – Căciulata, acolo unde deţine unul dintre cele mai importante hoteluri, Hotel Orizont. Pe plan politic, Constantin Vlăduţu nu-şi doreşte să acceadă la vreo funcţie administrativă.

• Rep: Domnule Constantin Vlăduţu, spuneţi-ne de cât timp sunteţi membru al Clubului Lyon din Rm. Vâlcea?

• Constantin Vlăduţu: Clubul a luat fiinţă în luna decembrie a anului 2003, inaugurarea oficială făcându-se în iulie 2004. Sunt unul dintre preşedinţii fondatori ai Clubului şi îmi aduc aminte că prima dată am pornit la drum 22 de membri. Doi dintre membrii fondatori nu mai sunt printre noi din păcate, fiind vorba de Rodica Tapiu şi Nicu Mesea. Vreau să spun că atmosfera în cadrul clubului este una foarte bună, toţi membrii fiind oameni deosebiţi, care nu ţin cont de coloratura politică şi fac totul pentru a-i servi pe cei din jur. Acţiunile noastre sunt de amploare, implică mulţi bani, şi sunt acţiuni pe care un singur membru nu ar putea să le realizeze. Trebuie să recunoaştem că acest club nu este opera noastră, el este înfiinţat de peste 100 de ani în America şi la ora actuală sunt peste 40.000 de cluburi în toată lumea şi peste 2 milioane de membri ai clubului în întreaga lume. Anual, la nivel mondial, guvernatorii din fiecare ţară, cu staff-ul de conducere şi cu membrii, fac întâlniri la care participă foarte multe persoane, de ordinul miilor. De exemplu, în Taiwan sau America unde au ajuns să participe 2.000 de membri.

• Rep: Spuneţi-ne câteva dintre acţiunile caritabile de amploare pe care le-au făcut membrii Clubului Lyon în ultimi ani?

• C.V.: În ultima perioadă am avut câteva acţiuni ce au devenit deja tradiţionale. Una dintre acestea este tabăra de vioară interpretativă care a ajuns la a cincea ediţie.  În această tabără strângem 10-15 copii la nivel naţional, un profesor de muzică de la noi din ţară sau din alte ţări, profesori de la Filarmonica Bucureşti, profesori de la Fundaţia „George Enescu”, pe care îi ducem într-o tabără pe o perioada de 10 zile. Finalul taberei se sărbătoreşte de obicei cu un spectacol la Filarmonica „Ion Dumitrescu” din Rm. Vâlcea şi cu o cină festivă la care participă toţi membrii Clubului Lyon. O altă acţiune de amploare tradiţională este cea din luna decembrie a fiecărui an, ocazie cu care ne ducem la căminele de bătrâni de la Lungești şi Zătreni şi ducem ajutoare oamenilor nevoiaşi. Ajutoarele constau în alimente şi haine. Pe lângă aceasta însă, noi suntem conştienţi că oamenii aceştia fără familii au nevoie şi de un sprijin moral şi afectiv şi de aceea de fiecare dată noi stăm de vorbă cu ei şi încercăm să le mai alinăm durerea sufletească cu o vorbă frumoasă.   Majoritatea ne cunosc deja şi ne aşteaptă an de an, stabilindu-se chiar relaţii apropiate între persoane din aceste cămine şi unii membri ai clubului. De asemenea, o acţiune care nouă ne este dragă este oferirea unei mese de Sfintele Paşti, masă ce o organizăm pe terasa din Rm. Vâlcea, lângă Hotel Alutus, la Biserica Toţi Sfinţii, o masă în care oferim mâncare şi alte produse oamenilor nevoiaşi. Membrii clubului sunt cei care servesc şi cei care prepară produsele în casă. Aşadar, ne implicăm total şi în servirea şi în pregătirea mâncărurilor. Este o acţiune în care fiecare se implică, ajungând deja la un mod de viaţă al nostru. Ţin să precizez că nu vizăm ca membrii clubului nostru să fie oameni deosebit de înstăriţi material, ci să fie oameni care au o astfel de viziune şi o inimă deschisă faţă de semenii din urbea noastră. O să căutam să ne implicăm şi în proiectele municipalităţii, dar vremurile sunt grele pentru toată lumea.

• Rep: La ce proiecte ale municipalităţii vă referiţi?

• C.V.: La amenajarea unor parcuri pentru că Rm. Vâlcea, trebuie să recunoaştem, are nevoie de mai multă verdeaţă. Noi ne-am mai implicat şi în dotarea Spitalului Judeţean de Urgenţă Vâlcea cu mobilier. Am mobilat mai multe saloane de la Secţia de Pediatrie şi acum putem spune că arată foarte bine. Nu am dorit să mediatizăm toate acţiunile noastre pentru că pe noi ne interesează mai mult să ajutăm oamenii, nu să fim lăudaţi.

• Rep: Care sunt proiectele Clubului Lyon din Rm. Vâlcea pentru viitor?

• C.V.: Proiectele noastre trebuie să fie în general umanitare. Ne implicăm foarte mult şi în cazurile de calamităţi naturale. De exemplu, acum vreo 4 ani, pe Valea Olteţului, au fost nişte inundaţii în localitatea Grădiştea şi am mers acolo cu pachete la nişte familii, indicate de primari. Mai mult, ne dorim să ajutăm mai mult valorile tinere care cresc şi nu au ajutorul material să ajungă ce vor în viaţă. Acum clubul este într-o reorganizare, începând cu toamna aceasta vom face acţiuni cu noul preşedinte Gigi Matei, un om care conduce o organizaţie politică importantă în municipiu şi care se implică total în acţiuni. De aceea, eu cred că vom avea rezultate foarte bune cu el.

„Staţiunea Călimăneşti va deveni un punct turistic de interes cel puţin European” • Rep: Trecând la alt domeniu de activitate, ştim că dvs. sunteţi unul dintre cei mai importanţi operatori turistici din staţiune Călimăneşti – Căciulata. Care este reţeta succesului dumneavoastră? • C.V.: Nicio afacere nu are o reţetă care să-i asigure succesul. Eu pot spune că am succes pentru că mă implic personal în toate activităţile şi muncesc foarte mult alături de echipa mea. Pentru noi, clientul este cu adevărat stăpânul nostru. Pot să vă spun că nu mai departe de zilele trecute am avut cazat la hotel un grup de 200 de persoane, care au organizat conferinţe în două săli pline. De fiecare dată, eu am ţinut să fiu prezent printre ei şi să mă asigur că totul merge bine şi ei sunt satisfăcuţi de serviciile pe care le prestăm. Ţin să spun că şi eu, la rândul meu, încerc să învăţ de la cei mai buni din domeniul turismului. Mă duc şi mă cazez la anumite hoteluri mari şi copiez tot ce este mai bun. Nu mă sfiesc să recunosc că vreau să învăţ de la alţii mai buni şi să pun în practică în hotelul meu. Pe unde m-am plimbat am copiat. Şi dovada că am văzut la alţii şi noi, începând cu sfârşitul lunii ianuarie 2012, sper să dăm drumul la o bază de tratament modernă şi, dacă lucrurile vor merge bine, să ne facem şi un centru SPA cu piscină acoperită. • Rep: Cum vedeţi viitorul turismului călimăneştean?

• C.V.: Chiar dacă nu stau în Călimăneşti trebuie să fiu optimist şi cred că toate aceste investiţii care se iniţiază în această perioadă pot face din această staţiune un adevărat punct turistic de interes cel puţin European. Natura ne-a oferit multe, iar acum este rândul nostru să ne facem viaţa mai uşoară. În ultimii 20 de ani s-au făcut puţine lucruri, dar dacă toate aceste proiecte ce sunt în derulare, cel cu Mirajul Oltului, cu modernizarea parcurilor, cu navigaţia pe Olt, cu telecabina se vor finaliza, cred că avem o şansă mare să dezvoltăm turismul.

• Rep: Haideţi să vorbim puţin şi de Centrul Expoziţional Seaca, centru care a atras atâtea critici în ultima perioadă. Credeţi că va avea succes într-un final?

• C.V.: Centrul Expoziţional Seaca a apărut într-un moment nefericit şi cred că dacă apărea acum cinci ani de zile altfel stăteau treburile. Toate marile firme trec acum printr-o criză economică, iar banii pentru promovare şi publicitate sunt din ce în ce mai puţini. Cu toate acestea, eu cred că deja se fac simţite micile acţiuni şi, din câte ştiu, anul viitor vor fi proiecte de anvergură la acest centru care vor aduce un plus pentru agenţii economici de turism din zonă. Pentru că oamenii vin şi expun marfa, dar în acelaşi timp stau şi mănâncă, se distrează şi pleacă mai departe cu informaţii despre zonă şi cu impresiile bune. Cred că orice afacere nouă este greu să o demarezi, dar eu cred în necesitatea acestui Centru Expoziţional şi cred că începând cu anul viitor o să înceapă să aducă clienţi pe segmente, dar trebuie să avem înţelegere şi toleranţă. Cred că ţările care cresc economic în ziua de azi, precum China sau India, vor fi printre primii noştri clienţi pentru că au interes să intre pe piaţa europeană. Dar nu depinde totul numai de autorităţile din Călimăneşti sau din judeţ, ci depinde foarte mult de conjunctura mondială, europeană şi chiar şi de politica noastră naţională care va trebui să vizeze aspecte concrete.

„Voi lupta pentru ca Ion Cîlea să câştige preşedinţia CJ” • Rep: Trecând puţin în vedere şi evenimentele de pe scena politică din Vâlcea, spuneţi-ne, vă rugăm, ce părere aveţi despre nominalizarea liberalului Emilian Frâncu pentru a candida din partea USL la funcţia de primar al Râmnicului? • C.V.: Îl cunosc pe domnul Emilia Frâncu de foarte mult timp şi pot să vă spun că nu am nimic să-i reproşez. Trebuie să menţionăm totuşi că noi, pesediştii râmniceni, nu am avut nicio influenţă în cadrul USL, postul de primar de municipiu revenind de drept PNL-ului. Trebuie să recunoaştem acest lucru şi să respectăm decizia liderilor noştri centrali de la USL. Iar, dacă în cadrul PNL, domnul Frâncu a fost nominalizat ca şi candidat la Primăria Râmnicului, noi îl vom susţine în campania electorală şi sperăm să câştigăm. • Rep: Credeţi că are şanse reale în faţa actualului primar, pedelistul Romeo Rădulescu? • C.V.: Eu zic că orice concurent are şanse, dar cu atât mai mult cu cât domnul Frâncu este un politician cu experienţă şi cu notorietate în întreg judeţul. Cred că Emilian Frâncu este o alegere bună a PNL-ului şi candidatul ideal pentru Primăria Râmnicului. Cred că avem şanse să câştigăm, iar dacă nu am crede nu ne-am implica. Evident că interesul adversarilor noştri politici este să nu ne înţelegem şi să avem certuri în cadrul USL. Ei bine, noi nu le vom da satisfacţie. • Rep: Totuşi, la nivelul judeţului sunt câteva probleme în cadrul USL, în special în mai multe localităţi din Vâlcea? • C.V.: Da, este adevărat că mai sunt câteva localităţi, dar am speranţa că se vor rezolva. Totuşi este bine că sunt în 2 din 90 de localităţi. Cert este că pe toţi ne leagă un singur scop, acela de a prelua puterea şi de a schimba guvernarea ţării care ne duce la sapă de lemn. De aceea, chiar dacă uniunea dintre PSD şi PNL pare necompatibilă, scopul este comun şi ne luptăm pentru el. • Rep: Care sunt obiectivele dumneavoastră politice în 2012, pentru alegerile locale sau parlamentare? • C.V.: Obiectivele personale sunt legate de câştigarea preşedinţiei Consiliului Judeţean Vâlcea a domnului Ion Cîlea şi de a pune umărul în a lua majoritatea consilierilor în Consiliu. Nu vreau să candidez nici la Consiliul Municipal şi nici la parlamentari. Vreau să fiu ce am fost şi până acum: un membru de partid harnic şi serios. Este adevărat că sunt un om mai mult de administraţie decât de politică, dar nu-mi doresc niciun post în administraţia publică locală. Asta pentru că nu mă voi putea dedica în totalitate din cauza faptului că nu am timp. Sunt alţii care pot să se implice mult mai mult decât mine şi sunt oameni mult mai bine pregătiţi politic decât mine. CLAUDIA STANCIU