Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

O minoră s-a căsătorit cu bărbatul cu care avea un copil

DECIZIE. Având la bază noul Cod Civil, Judecătoria Drăgășani este prima instanță de judecată care a admis căsătoria unui minor, este vorba de o tânără de 17 ani, cu bărbatul cu care conviețuia de o bună bucată de timp. Trebuie spus că din relația celor doi a rezultat un copil, de a cărui educație se ocupă împreună. Judecătorii, în emiterea hotărârii favorabile căsătoriei, au ținut seama, în principal, de actul medical depus la dosar, prin care se atestă că aceasta este aptă de căsătorie, dar și de acceptul părinților.

Menționăm că decizia a fost pronunțată în data de 27 octombrie 2011, în cadrul unei șiedințe publice, iar două zile mai târziu tinerii aveau să se căsătorească la Primăria Șușani. ” Cei doi locuiesc împreună cu minorul, se ocupă de creșterea și educarea acestuia, instanța apreciază că reprezintă motive temeinice în conformitate cu art.272 alin.2 din Codul Civil, precum și faptul că petenta a împlinit vârsta de 16 ani, avizul medical eliberat de medicul de familie certifică faptul că este aptă pentru căsătorie, părinții și-au dat încuviințarea pentru încheierea căsătoriei, urmează ca instanța să admită cererea” , se arată în decizie.

Avocatul tinerei, Lucian Mădularu, a solicitat instanței de judecată  admiterea cererii în sensul autorizării încheierii căsătoriei acesteia care nu a împlinit vârsta de 18 ani având în vedere că aceasta a dat naștere unui copil rezultat din relația pe care o are cu viitorul soț apreciind că acesta reprezintă un motiv temeinic pentru întemeierea unei căsătorii. Astfel, instanța a decis: ” La data de 21 octombrie 2011 sub nr. 4301 /223/2011 s-a înregistrat cererea formulată de petentă, prin care se solicită autorizarea instanței de tutelă pentru încheierea căsătoriei având în vedere că a împlinit vârsta de 16 ani. În motivarea cererii petenta arată că este născută la data de 20 septembrie 1994 și  în urmă cu trei ani 1-a cunoscut pe  (viitorul soț „n.r.) iar din relația acestora a rezultat minorul, născut la data de 17 decembrie 2010. Petenta locuiește împreună   cu viitorul soț, iar la data de 29 octombrie 2011 este programată oficierea căsătoriei, având și încuviințarea părinților și avizul medical necesare încheierii căsătoriei. Apreciază petenta că cele menționate mai sus reprezintă motive temeinice pentru ca instanța să dispună autorizarea căsătoriei ei înainte de împlinirea vârstei de 18 ani. La dosarul cauzei s-au depus înscrisurile: adeverință medicală nr. 4469/19.10.2011, carte identitate și certificat naștere petentă, carte identitate, certificat de naștere , cărți identitate ale părinților petentei, încuviințarea dată de părinți pentru căsătoria petentei și adeverința nr. 3959/77 10 7011. Din relația celor doi a rezultat copilul născut la data de 17 decembrie 2010, iar în prezent petenta locuiește împreună cu viitorul soț și minorul rezultat din relația lor” .

Legea, de partea minorei Unul dintre motivele care i-au determinat pe judecători să aprobe mariajul minorei este cel legat de principiile căsătoriei.  Aceasta este definită ca o conviețuire liber consimțită a două persoane de sex opus, bazată pe o afecțiune reciprocă și exclusivă și încheiată cu respectarea dispozițiilor legale în scopul întemeierii unei familii. ” Dragostea sinceră, constituind principala bază a căsniciei, trebuie să beneficieze de o încredere reciprocă a ambilor soți, de respect, de recunoaștere a calităților morale ale celui drag” care să permită dezvoltarea și perfecționarea personalității fiecăreia dintre parteneri, în majoritatea cazurilor deferiți, fiecare om având o istorie unică și irepetabilă. Iubirea este un sentiment foarte subtil, care implică înainte de toate demnitate și încredere în oameni. Căsătoria trebuie să se bazeze pe dragoste, pe înțelepciune, pe toleranță, pe dăruire fără rezerve, pe încredere și prețuire atât din partea bărbatului cât și a femeii” , se mai arată în decizie.

Potrivit Codului Civil, căsătoria se poate încheia dacă viitorii soți au împlinit vârsta de 18 ani. Pentru motive temeinice minorul care a împlinit vârsta de 16 ani se poate căsători în temeiul unui aviz medical, cu încuviințarea părinților săi sau, după caz, a tutorelui și cu autorizarea instanței de tutelă în a cărei circumscripție minorul își are domiciliul.

OLIVIA PÎRVU-CÎRCIU