Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Vâlcea: Trei persoane, trimise în judecată pentru fraude prin intermediul tranzacțiilor online. Prejudiciul: 1,3 milioane de euro

Astăzi, 24 septembrie a.c., procurorii din Vâlcea au dispus trimiterea în judecată a trei inculpați, cetățeni români (doi în stare de arest preventiv și unul în stare de libertate), pentru constituirea unui grup infracțional organizat, înșelăciune care a produs consecințe deosebit de grave în formă continuată, fals informatic în formă continuată și spălarea banilor.

”În cauză s-a reținut faptul că, începând cu anul 2019, la inițiativa a doi cetățeni români și a unui cetățean ceh, a fost constituit un grup infracțional organizat, care a acționat în mod coordonat până în luna iunie 2022, în scopul fraudării, prin intermediul tranzacțiilor on line, a cetățenilor din Republica Cehă”, precizează DIICOT, într-un comunicat de presă.

Modul de operare era următorul: mai întâi postau, sub identități false, anunțuri fictive privind vânzarea unor autoturisme la prețuri convenabile pe platformele specializate în comerțul online din Cehia. În acest sens, în perioada 2019-2022 au fost create, prin introducerea de date informatice nereale, 28 de identități fictive ale unor presupuși cetățeni sloveni care ofereau spre vânzare autoturisme.

”Persoanele interesate, în special cetățeni cehi, luau legătura telefonic sau prin intermediul e-mail-ului cu membrii grupului infracțional organizat, care le comunicau datele tehnice ale autoturismului, precum și datele personale ale celui care apărea în calitate de vânzător, aspect de natură a crea convingerea că este vorba despre o persoană reală și onestă. În cadrul discuțiilor purtate de către membrii grupului infracțional organizat cu persoanele interesate de anunțurile postate, a fost prezentat același motiv pentru vânzarea autoturismului (comercializarea autoturismului era necesară pentru ca pretinsul vânzător și soția acestuia, despre care se spunea că locuiesc în Germania, să acceseze subvențiile oferite de statul german pentru achiziționarea unui autoturism electric nou, sens în care aceștia trebuiau să înstrăineze autoturismul pe care îl dețineau în afara granițelor acestui stat)”, se arată în comunicat.

În aceste condiții, un membru al grupării de cetățenie cehă îi contacta telefonic pe cei care erau interesați de anunțuri, cu care discuta în limba cehă și se prezenta ca fiind soția vânzătorului. În această modalitate, cumpărătorii cehi au fost induși în eroare cu privire la realitatea tranzacției care urma să fie realizată.

”În plus, pentru a crea o aparență de siguranță a tranzacției, se preciza că aceasta urma să fie desfășurată prin intermediul unei companii germane de transport, companie care urma să garanteze tranzacția și să livreze respectivele autoturisme clienților. Persoanelor vătămate li se preciza că sumele necesare achiziționării autoturismelor trebuiau virate într-un cont bancar german, despre care se menționa că aparține companiei germane de transport; în realitate, compania de transport nu a existat, site-ul acesteia fiind unul fictiv, creat de membrii grupului infracțional organizat în scopul inducerii în eroare a potențialilor cumpărători, comunicările prin intermediul respectivului site fiind purtate de către membrii grupului; controlul asupra contului bancar în care erau încasate sumele de bani transferate de persoanele vătămate era realizat prin intermediul unor complici”, mai arată DIICOT.

Au fost prejudiciate prin această modalitate 181 de persoane, cetățeni cehi, prejudiciul fiind în cuantum de aproximativ 1,3 milioane de euro.

În cauză a fost încheiat prin intermediul EUROJUST un acord privind constituirea unei echipe comune de anchetă cu autoritățile judiciare din Cehia, care au efectuat urmărirea penală cu privire la activitățile desfășurate de grupul infracțional organizat pe teritoriul acestui stat.