Acasă Actualitate Ministrul Berca le-a cerut poliţiştilor vâlceni „toleranţă zero” faţă de evaziune

Ministrul Berca le-a cerut poliţiştilor vâlceni „toleranţă zero” faţă de evaziune

VIZITĂ. Oficialul MAI a spus că simte că unii poliţişti nu-i spun toate neregulile din sistem de teama repercusiunilor şi de aceea i-a îndemnat să vorbească, pentru ca el, ca ministru, să poată rezolva toate disfuncţionalităţile.

În periplul său prin judeţul Vâlcea de la sfârşitul săptămânii trecute, ministrul Administraţiei şi Internelor, Gabriel Berca, a poposit şi la sediul Inspectoratului de Poliţie Vâlcea. El a stat aproximativ o oră, timp în care s-a întâlnit cu şefii Poliţiilor Rurale din Vâlcea, dar şi cu reprezentanţii Jandarmeriei şi ai ISU Vâlcea. Din câte se pare, ministrul a ridicat problema profesionalismului unora dintre poliţişti. De asemenea, oficialul MAI a vorbit despre apropiatele alegeri locale, cerându-le oamenilor legii să coopereze, dar nu să colaboreze cu politicienii, ameninţându-i cu măsuri drastice în cazul în care acest lucru se întâmplă.

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Gabriel Berca, a ţinut la final o scurtă conferinţă de presă, în care a spus că le-a cerut poliţiştilor vâlceni tolaranţă zero faţă de infractori. Mai mult, el a solicitat mai multe acţiuni de destructurare a grupărilor infracţionale, susţinând că poliţiştii trebuie să colaboreze cu Parchetul, cu Garda Financiară, cu ANAF-ul, dar şi cu autorităţile locale. „În cadrul întâlnirii, s-au ridicat probleme care sunt de natură legislativă. Le-am transmis colegilor de aici ceea ce avem de transmis şi colegilor din teritoriu şi sper ca toate mesajele să ajungă şi la ultimul poliţist. În esenţă, am cerut toleranţă zero cu privire la evaziunea fiscală, pentru că mi-am asumat acest obiectiv la nivelul Guvernului României. Am discutat despre eficienţa grupurilor locale de luptă împotriva evaziunii. Aici sper să fie o cooperare perfectă între Poliţie, Parchet, Gardă Financiară, ANAF, sub patronajul autorităţilor locale, de fapt al prefectului, deoarece el are toate pârghiile în organizarea cât mai deasă a acestor acţiuni. De altfel, aceste grupuri lucrează între ele şi trebuie intensificate acţiunile. Am discutat despre statutul poliţistului, despre ceea ce avem de făcut în continuare din punct de vedere legislativ, pentru ca poliţiştii din stradă să simtă protecţia legii în faţa infractorilor. Mai mult, am discutat despre măsuri de ordin legislativ, pentru că apar situaţii în care poliţia sancţionează şi aceste sancţiuni nu se duc către un efect. Cu alte cuvinte, dai o amendă şi amenda respectivă este contestată în instanţă şi niciodată statul român nu încasează aceşti bani, pentru că există tergiversare şi, mai mult decât atât, contravenientul respectiv îţi şi râde în faţă. De asemenea, am mai discutat despre problemele financiare, despre cum funcţionează Poliţia Rurală, despre ceea ce vom face cu sediile de poliţie din judeţ care probabil vor fi transferate către administraţiile publice locale, cu excepţia birourilor Schengen, care şi îşi păstrează statutul” – a declarat ministrul Administraţiei şi Internelor, Gabriel Berca.

Oficialul MAI a mai spus că simte că unii poliţişti nu-i spun toate neregulile din sistem de teama repercusiunilor şi de aceea i-a îndemnat să vorbească, pentru ca el, ca ministru, să poată rezolva toate disfuncţionalităţile. „Au fost propuneri din partea colegilor de aici. Îmi place să cred că mergând în teritoriu aflu realităţile aşa cum sunt ele. Numai că, uneori există şi o barieră de comunicare, fiind şi oameni care poate nu se exprimă de teama unor repercusiuni. Aş dori ca aceşti oameni să aibă toată deschiderea şi să spună unde sunt disfuncţionalităţile, iar eu ca ministru, să am obligaţia să le rezolv” – a mai spus ministrul Gabriel Berca.

CLAUDIA STANCIU

image_pdfVezi ca PDFimage_printPrintează articolul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.