Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Maidanezii au devenit prioritatea numărul unu a prefectului

PROIECT. Întâlnire de gradul zero la Primăria Râmnicului pentru implementarea unui sistem electronic de evidenţă a maidanezilor din oraş după un model german. Astfel, câinii fără stăpân din oraş vor fi cipuiţi şi monitorizaţi atent de angajaţii DADP la fiecare oră din zi şi din noapte, pentru a fi apăraţi de cetăţenii irascibili. Programul va fi implementat cu ajutorul unei fundaţii germane, după modificarea legislaţiei din domeniu, procedură ce va avea loc în toamna acestui an, la iniţiativa prefectului Petre Ungureanu. Nemţii vor cheltui câteva zeci de mii de euro pentru implementarea unui program nemţesc într-un sistem balcanic, total diferit de al lor, fără să ţină cont de tarele din administraţia publică locală. În timpul conferinţei de presă, iniţiatorii proiectului s-au mulţumit să spună că nu e musai să meargă bine din primul an, deoarece şi nemţilor le-a luat cam treizeci de ani să cureţe străzile de maidanezi.

În timp ce platforma chimică se prăbuşeşte, iar judeţul moare, prefectul Petre Ungureanu este frământat de soarta maidanezilor din oraş, nu a cetăţenilor. Mai nou, reprezentantul judeţului în teritoriu a devenit un prieten înfocat al maidanezilor, îi vrea cipuiţi, nu executaţi de angajaţii DADP, aşa cum s-a procedat şi se procedează în toate statele civilizate din lume, chiar dacă acţiunea se face în tăcere. Cetăţenii sunt terorizaţi zilnic de maidanezi, iar autorităţile locale investesc milioane de euro pentru a le asigura hrana şi libertatea de  acţiune.

Aşa se face că joi dimineaţa, Primăria municipiului Râmnicu Vâlcea a găzduit  o întâlnire în vederea implementării la Râmnicu Vâlcea, în regim de proiect-pilot, a Registrului Electronic al Animalelor Domestice şi de Companie. La întâlnire au participat reprezentanţi ai asociaţiei Tasso e.V. din Germania şi READC România (iniţiatoarele acestui proiect), respectiv Philip W. McCreight şi Marin Bleidner, precum şi prefectul Petre Ungureanu, viceprimarul Cosmin Constantinescu, deputatul Samoil Vîlcu, directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Florinel Constantinescu, alţi reprezentanţi ai Direcţiei de Sănătate Publică şi Direcţiei pentru Administrarea Domeniului Public. Scopul întâlnirii a fost stabilirea unei schiţe de protocol în baza căruia la Râmnicu Vâlcea, după modelul german, populaţia canină va fi înregistrată prin intermediul unui transponder individual şi al unei plăcuţe inscripţionată cu numărul de telefon al centralei READC şi seria de identificare a animalului, efectele adoptării acestui sistem electronic de evidenţă având următoarele avantaje: combaterea şi intervenţia rapidă asupra unor eventuale focare de infecţie, controlul populaţiei canine abandonate de cetăţeni, reducerea semnificativă a numărului de animale comunitare, reducerea costurilor relative la funcţionarea adăposturilor de animale, alinierea la standardele europene etc.

În deschiderea discuţiilor, prefectul Petre Ungureanu şi-a manifestat convingerea  că evoluţiile pozitive ce sunt aşteptate în ceea ce priveşte controlul câinilor comunitari din Râmnicu Vâlcea vor fi împărtăşite tuturor prefecţilor din ţară şi se vor regăsi, printr-o propunere făcută de deputatul Samoil Vâlcu, în amendamente aduse legislaţiei în domeniu, în curs de adoptare la Parlamentul României.

Prefectul era foarte încântat de faptul că DADP-ul, datorită acestui sistem, va şti unde se află fiecare maidanez, la orice oră din zi şi din noapte. O satisfacţie minoră, în condiţiile în care respectivul sistem va obliga primăria să mărească suprafaţa destinată adăpostului canin, dar şi bugetul pentru hrana maidanezilor, o măsură impusă de refuzul cetăţenilor de a lua acasă maidanezii salvaţi de la moarte.

Marin Bleidner, reprezentantul READEC România a declarat că numărul maidanezilor aruncaţi în stradă se va diminua vizibil datorită amenzilor aplicate foştilor proprietari, deoarece  maidanezii vor avea  plăcuţele de înmatriculare electronice cu numele şi adresa proprietarului, a persoanei care l-a luat din adăpost pe semnătură. Conform noii legi, salvatorii vor fi obligaţi să-i ţină în casă, altfel riscă o amendă de câteva milioane de lei.

Deşi legea este aşteptată de iubitorii de animale, efectele ei îi responsabilizează mai mult decât şi-ar fi dorit şi primii vizaţi vor fi membrii fundaţiilor pentru protecţia animalelor.

Nici prefectul, nici cei doi nemţi nu au putut să răspundă la o întrebare simplă: ce se întâmplă cu maidanezii cipuiţi şi refuzaţi pentru adopţie? Marin Bleinder a declarat cu o jumătate de glas, destul de neconvingător,  că vor fi ţinuţi în adăpostul primăriei, iar în cazul în care acesta este neîncăpător municipalitatea va fi obligată să-l extindă pe banii ei, nu ai fundaţiilor. Un proiect respins din start de executivul primăriei.

DANA NEDESCU