Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Infracţionalitatea ridicată din şcolile vâlcene îi pune pe jar pe poliţişti

ÎNGRIJORĂTOR. Nici nu a început şcoala şi deja s-au demarat primele măsuri pentru diminuarea violenţei din unităţile de învăţământ din judeţul Vâlcea. În ultimii ani, infracţionalitatea în şcolile vâlcene a crescut îngrijorător. Bătăi, tâlhării, furturi şi limbaj extrem de violent sunt doar câteva dintre „preocupările” elevilor vâlceni. Un raport al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vâlcea arată că numai anul trecut au avut loc 63 de fapte penale în interiorul unităţilor de învăţământ, cu doar o infracţiune mai puţin faţă de anul şcolar 2010-2011.  

După analizarea unor rapoarte privind infracţionalitatea în şcolile vâlcene din ultimii doi ani, inspectorul – şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vâlcea, chestorul Ioan – Lucian Muntean, a început să ia măsuri suplimentare pentru reducerea actelor de violenţă între elevi. Tocmai de aceea, fiecare unitate de învăţământ din judeţul Vâlcea va fi strict supravegheată de câte un poliţist, ofiţerii nominalizaţi având obligaţia de a cunoaşte absolut tot ce se petrece acolo. „Securitatea în mediul şcolar este o prioritate constantă pentru noi şi în acest an şcolar vrem să ne organizăm, împreună cu celelalte instituţii ce au atribuţiuni în actul educaţional, acţiuni de informare şi prevenire. Vrem să asigurăm un climat de securitate optim pentru ca procesul de învăţământ să se desfăşoare în parametrii normali. În vederea analizării activităţilor pentru anul şcolar 2012-2013 am avut în atenţie două analize: una pentru a vedea ce problematică s-a înregistrat în şcolile vâlcene în ultimii doi ani, iar cea de-a doua am vizualizat ce s-a întâmplat în fiecare dintre şcolile din judeţul Vâlcea” – a declarat şeful Poliţiei Vâlcea, chestorul Ioan – Lucian Muntean.

Hoţi şi tâlhari în şcolile vâlcene

Conform unui raport întocmit pe ultimii doi ani de zile, infracţionalitatea din unităţile de învăţământ este extrem de ridicată. Astfel se face că, în anul şcolar 2010-2011 s-au înregistrat 64 de fapte de natură penală, iar în anul şcolar 2011-2012 au avut loc 63 de infracţiuni. Îngrijorător este faptul că dacă în urmă cu doi ani majoritatea faptelor se petreceau în proximitatea şcolilor, anul trecut infracţiunile au fost făcute de elevi chiar în interiorul şcolilor. „Predomină infracţiunile de furt – 38, loviri şi alte violenţe – 17 infracţiuni, dar şi distrugere, vătămare corporală şi tâlhărie. În ceea ce priveşte furturile, din câte am observat acestea se petrec atunci când elevii se află la sport sau nu sunt în sălile de clasă. Până acum doar 60% din unităţile de învăţământ din judeţul Vâlcea sunt prevăzute cu sisteme de pază, umană sau video. Din circa 300 de şcoli, doar 200 beneficiază de paza unui poliţist local, pază cu societăţi specializate sau camere video. Ideal ar fi să aibă toate una din aceste măsuri, dar poate pe parcurs se rezolvă şi acest lucru. Sperăm că o să debutăm şi o să trecem peste anul şcolar fără evenimente deosebite în şcoli” – a mai spus chestorul Ioan – Lucian Muntean.

Etnobotanicele în şcoli, o problemă ce nu pare a avea rezolvare

În privinţa comercializării şi consumului de etnobotanice în liceele vâlcene, şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vâlcea spune că se vor lovi în continuare de aceleaşi probleme. Pe zi ce trece apar noi substanţe ce nu sunt introduse pe lista celor interzise, iar pentru a vedea dacă acestea dăunează sănătăţii trebuie făcute analize complexe. Mai mult decât atât, oamenii legii din Vâlcea încearcă să găsească soluţii pentru destructurarea reţelei de comercializare a produselor etnobotanice pe internet de către persoanele fizice. „La nivelul judeţului Vâlcea există două unităţi care comercializează etnobotanice şi lunar se fac controale la aceste unităţi. Pe de altă parte, povestea cu etnobotanicele este foarte vastă şi alambicată. Ştiţi foarte bine că sunt substanţe care apar pe piaţă care se consumă şi care nu fac parte din lista substanţelor interzise. Cu ocazia controalelor identificăm produsele care apar noi pe piaţă, le supunem analizelor, iar dacă se constată că au efecte nocive pentru organism sunt introduse pe listă. Suntem într-o perpetuă alergare după ceea ce ne oferă tehnologia chimică în prezent. Ştim că se comercializează acum şi pe internet sau pe alte segmente de către persoane fizice. Dar principala problemă pe care o avem este de identificare a substanţelor novice şi interzicerea lor” – a conchis şeful IPJ Vâlcea.

CLAUDIA STANCIU