Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Frâncu îl cheamă pe Ponta în mijlocul sindicaliştilor de la Oltchim

Cei 18 primari vâlceni, membri ai Asociaţiei Zona Metropolitană Rm.Vâlcea, au redactat o scrisoare deschisă, adresată premierului Victor Ponta, prin intermediul căreia îi solicită intervenţia rapidă în soluţionarea problemei Oltchim.

„Din păcate, după peste un an de guvernare USL, ne vedem obligaţi să ne exprimăm, fără rezerve, nedumerirea în privinţa modului în care a fost gestionată până acum situaţia societăţii comerciale OLTCHIM SA de către toţi factorii responsabili. Reprezentăm primarii şi consilieri locali din Zona Metropolitană a Râmnicului, în număr de 18 şi împărtăşim acest sentiment cu zecile de mii de vâlceni afectaţi direct sau indirect de blocarea activităţii acestui reper internaţional al industriei petrochimice.

Menţionăm că, în termeni reali, odată cu oprirea şi micşorarea semnificativă a activităţii Oltchim SA, aproximativ 50% din economia Zonei Metropolitane Râmnicu Vâlcea s-a diminuat, aşa cum alarmant (cu aproximativ 35%) s-a restrâns şi economia întregului judeţ Vâlcea” – se arată în scrisoare.

Emilian Frâncu, preşedintele Asociaţiei Zona Metropolitană Rm.Vâlcea, consideră că doar prezenţa la Oltchim a premierului Victor Ponta ar linişti apele şi ar da o direcţie clară în ceea ce priveşte viitorul combinatului. „Vă rugăm să analizaţi rugămintea noastră de a face cât mai curând o deplasare pe platforma chimică râmniceană, ocazie cu care vă puteţi convinge personal de calitatea instalaţiilor de la combinatul chimic, în care s-au investit sume considerabile şi care stau, în mare măsură, nefolosite în continuare. Totodată, bunăvoinţa dumneavoastră de a dialoga direct şi cu angajaţii acestei societăţi ar reprezenta un gest de încredere reciprocă, într-un parteneriat real Guvern – salariaţi.

Revenim cu rugămintea de a fi luate măsurile necesare pentru urgentarea privatizării societăţii, de preferat într-o formulă integrată cu Arpechim Piteşti.

De asemenea, considerăm că Oltchim poate şi trebuie să beneficieze, aşa cum Guvernul pe care îl conduceţi a ajutat şi alte obiective de interes naţional, de o formulă de credit sindicalizat în valoare de minim 60 de milioane de Euro pentru asigurarea capitalului de lucru necesar (promisiunea făcută de peste un an de zile şi neonorată încă de Guvernul USL)” – se mai precizează în documentul trimis primului ministru.

La final, semnatarii îşi arată convingerea că Ponta va înţelege să scoată judeţul Vâlcea „din zona de ignorare şi indiferenţă în care, pe nedrept, Guvernul USL l-a introdus în ceea ce priveşte alocarea de fonduri şi sprijin pentru dezvoltare economică (Calea ferată Rm. Vâlcea – Vâlcele, autostrada Sibiu – Piteşti sau pârtia de schi Vidra sunt obiective care nu au primit deloc finanţare în 2013 de la Guvernul USL deşi ar fi adus, prin finalizare, mari câştiguri economiei României)”.