Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Ce este gazduirea VPS si cum functioneaza?

Ce este gazduirea VPS si cum functioneaza? Ce tipuri de gazduire VPS exista si care sunt avantajele acestora? Aveti nevoie de gazduire VPS? Daca sunteti in cautarea raspunsurilor la aceste intrebari, ati ajuns la locul potrivit.

Ce este un VPS?

VPS inseamna Server Virtual Privat.

Un server este un computer puternic care stocheaza toate datele si fisierele care alcatuiesc website-ul dvs. Cand cineva scrie numele dvs. de domeniu in browserul sau web, acel computer puternic „serveste” site-ul dvs. pe ecranul celui care cauta.

Aspectul virtual se refera la faptul ca un VPS foloseste tehnologia de virtualizare pentru a imparti acel server puternic despre care tocmai am vorbit in mai multe servere virtuale. Altfel spus, este un singur hardware   care functioneaza ca mai multe servere separate. Privat inseamna  ca serverul dvs. virtual este rezervat pentru dvs. astfel incat nu va trebui sa partajati resurse – RAM si CPU – cu alti utilizatori.

Ce este gazduirea VPS?

Pentru a face un site web disponibil online fisierele acestuia trebuie sa fie incarcate pe un server web, care este de obicei achizitionat de la un furnizor de gazduire. Acest serviciu este cunoscut ca „gazduire web”.

Gazduirea VPS este un tip de gazduire potrivit pentru cei care au depasit planul de gazduire partajata (sau shared). Fata de gazduirea partajata, unde mai multe site-uri web impart resursele unui singur server web, VPS-ul permite ca mai putini utilizatori sa imparta un server insa fiecare avand propriile segmente alocate de spatiu pe hard disk, procesor, memorie.

Cum functioneaza gazduirea VPS?

Dupa cum am mentionat mai devreme, un VPS functioneaza prin rularea propriului sistem de operare (OS) intr-o „portiune” alocata din spatiul de stocare al unui server fizic si avand resurse garantate – CPU si  RAM. Acest lucru se realizeaza cu software-ul hypervisor (ex. KVM, VirtualBox), care imparte serverul fizic in zeci, uneori sute de sisteme virtuale.

Virtualizarea ofera VPS-ului dvs. aceleasi caracteristici ca si in cazul unui server dedicat. Fiecare VPS gazduieste propriile fisiere, baze de date si setari.

Va puteti gandi la gazduire VPS facand analogie cu un cartier de case. Exista o structura fizica generala care este impartita in unitati separate. Rezidentii locuiesc si isi gestioneaza din punct de vedere tehnic propriile zone, niciunul dintre ei nu are acces la bunurile personale sau la spatiul de locuit al altcuiva.

De ce este important sa intelegeti gazduirea VPS

Este important sa va intelegeti cerintele inainte de a selecta un plan de gazduire web. Aveti nevoie de un anumit sistem de operare Linux sau Windows? Aveti nevoie de un anumit control panel? Aveti nevoie de acces root? Acestia sunt doar cativa dintre numerosii factori care va pot ajuta sa decideti ce este mai bine pentru dvs. si sa va asigurati succesul.

Tipul de gazduire web pe care il alegeti pentru afacerea dvs. poate asigura succesul sau esecul acesteia. Intr-o lume care necesita viteza, fiabilitate si securitate, nu puteti risca sa aveti un site web care nu este la inaltime.

De fapt, 47% dintre consumatori se asteapta ca o pagina web sa se incarce in 2 secunde sau mai putin. Acesta este motivul pentru care gazduirea VPS a crescut in popularitate in ultimii ani. Este o modalitate rentabila pentru antreprenori web, startup-uri si bloggeri de a castiga mai multa putere decat cu gazduirea partajata, fara pretul unui server dedicat.

Daca afacerea dvs. s-a dezvoltat intr-atat incat a depasit planul de gazduire partajata, s-ar putea sa va simtiti coplesit de numeroasele optiuni de upgrade. Daca sunteti proprietarul unui afaceri mici sau mijlocii, este posibil sa nu intelegeti diferentele intre diversele optiuni, dincolo de cerintele de baza ale site-ului dvs. necesare pentru a functiona.

La ce este utilizata gazduirea VPS?

Acum ca am vazut ce este gazduirea VPS vom vedea la ce este folosita. Pe langa gazduirea website-urilor, gazduirea VPS este utilizata si la:

  • Infrastructuri cloud scalabile pentru IMM-uri (editare colaborativa de documente, gazduire privata de teleconferinte video, managementul relatiilor cu clientii (CRM), project management si alte sarcini)
  • Evenimente in flux live (Live streaming)
  • Echilibrarea incarcarii si monitorizarea traficului intre mai multe servere
  • Firewall pentru aplicatii web (WAF) care vizeaza traficul catre si de de la un alt server

Server VPS vs Linux

In acest articol nu ne referim strict la gazduire VPS Linux deoarece pe un VPS poate fi instalat orice sistem de operare (pe majoritatea platformelor de virtualizare).

Este si motivul pentru care  la HostX oferim atat servere VPS Linux cu acces root (neadministrate) sau cu administrare inclusa, cat si servere VPS Windows, care ruleaza pe platforma Hyper-V (o tehnologie dezvoltata de Microsoft) si care asigura virtualizare hardware si un nivel ridicat de izolare intre serverele virtuale.

Tipuri de gazduire VPS

Gazduire VPS administrata (managed)

Un VPS administrat utilizeaza software de administrare a serverului preinstalat pe un sistem de operare predeterminat. Cele mai frecvent utilizate panouri de control sunt cPanel, DirectAdmin si Plesk.

Gazduire VPS neadministrata (unmanaged)

Gazduire VPS neadministrata inseamna ca nu exista niciun software preinstalat pentru a gestiona VPS-ul.

Sarcinile principale de administrare a serverului sunt  responsabilitatea dvs.  VPS-urile neadministrate necesita abilitati avansate in:

  • Interfata de linie de comanda Linux (CLI)
  • Secure Shell (SSH)
  • Informatii de securitate si managementul evenimentelor de securitate (SIEM)
  • Gestionarea software-ului serverului web (ex. LiteSpeed WS, Apache, NGINX, Lighttpd)
  • Recuperare in caz de dezastru (Disaster Recovery), in special gestionarea backupului si a instantaneelor

Un VPS neadministrat este recomandat numai utilizatorilor cu experienta, dispusi sa rezolve orice probleme considerate specifice VPS-ului lor. Un VPS neadministrat permite personalizare si control mai mare asupra sistemului si este adesea preferat de dezvoltatorii web si administratorii de sistem experimentati.

 

Avantajele unui server VPS

Pentru multi, avantajul numarul 1 al unui VPS este ca ofera multe dintre functionalitatile unui server dedicat la o fractiune din cost. Ofera mai multa stabilitate si mai putine limite decat un serviciu de gazduire partajat deoarece nu trebuie sa impartiti resurse cu alte companii care sunt gazduite pe acelasi server.

Un VPS va ofera si mai multa flexibilitate deoarece le puteti personaliza mult mai mult. Cu un server partajat, site-urile web sunt gestionate de compania de gazduire web si nu detineti prea mult control practic efectiv. Cu un VPS, puteti avea cat control aveti nevoie, permitandu-va sa scalati resursele conform cerintelor dvs. aflate in schimbare.

In continuare vom compara VPS-urile cu gazduirea partajata si gazduirea dedicata.

VPS vs. Gazduire partajata

Gazduirea partajata si gazduirea VPS sunt similare in anumite privinte. Ambele necesita partajarea unei masini fizice insa asemanarile se opresc aici.

Ganditi-va la gazduirea web partajata ca la un apartament, in care locuiti cu alti colegi de camera. Daca un coleg de camera face un dus lung si fierbinte va trebui sa supravietuiti unuia rece. Pentru ca partajati o adresa fizica cu atat de multe persoane sunteti afectat de actiunile celorlalti dar va convine pentru ca este ieftin si usor sa va pastrati spatiul limitat.

Teoretic, resursele sunt impartite in mod egal intre toti utilizatorii. Dar daca un site foloseste mai multe resurse ii va afecta pe toti ceilalti colegi de server iar aceasta situatie va duce la o performanta mai putin consistenta. Daca alte site-uri web care partajeaza serverul dvs. sunt clasificate ca „spam” puteti fi afectat in ceea ce priveste optimizarea pentru motoarele de cautare (SEO) si poate trimite campaniile dvs. de e-mail marketing in folderele Spam ale destinatarilor (cu exceptia cazului in care puteti cumpara un IP dedicat pentru planul dvs. de gazduire partajata).

Avantaje VPS vs Gazduire partajata
  • Performanta este mai consecventa deoarece aveti resurse garantate. Performanta VPS-urilor vecine nu va afecteaza.
  • SEO mai bun si mai putine probleme cu blacklistarea deoarece veti avea o adresa IP dedicata, poate chiar mai multe. Motoarele de cautare si furnizorii de servicii de e-mail nu va vor asocia cu alte tipuri de continut sau istoric de phishing de la alte VPS-uri, mai ales daca adaugati metode de autentificare a e-mailului.
  • Acces root care permite administratorilor de sistem VPS sa gestioneze serviciile si sa instaleze software complex care necesita permisiuni de administrator.
  • Securitatea este mai buna deoarece procesul de virtualizare protejeaza containerele VPS in a fi afectate de atacurile cibernetice la adresa altor clienti. Cu acces root, administratorii pot face mult mai mult pentru a consolida securitatea VPS si a serverului cloud.

Cu toate acestea, multi utilizatori prefera gazduirea partajata pur si simplu pentru ca este cea mai ieftina si mai usor de gestionat. Este de altfel ideala pentru cei care isi construiesc primul site web, sau cu cerinte reduse de resurse.

VPS vs. Gazduire dedicata

Gazduirea pe un server dedicat ofera toate beneficiile gazduirii VPS dar la nivelul intregului server. Gazduirea dedicata este cea mai sigura optiune de gazduire web pe server insa este si cea mai scumpa dintre optiuni. Iata motivele pentru care multi aleg totusi un VPS in defavoarea gazduirii dedicate:

  • Pentru ca puteti economisi bani deoarece partajati serverul fizic cu alti clienti VPS. Prin urmare, platiti doar partea necesara pentru a mentine functionarea serverului fizic – intretinere de rutina, upgrade hardware etc.
  • Economisiti timp la configurarea mediului server folosind un sistem de operare preconfigurat daca utilizati un VPS gestionat, care este optimizat pentru infrastructura companiei de gazduire.

 

Cum stiti daca aveti nevoie de gazduire VPS?

Un VPS ofera spatiul necesar pentru ca afacerea dvs. sa se dezvolte fara restrictiile gazduirii partajate sau costul gazduirii dedicate. Daca faceti upgrade la gazduire VPS va veti bucura de:

  • Performanta mai buna, consecventa
  • Acces root pentru aplicatiile web esentiale
  • Resurse de server mai mari pentru aplicatii web care utilizeaza o baza de date intensiva
  • Mai mult control asupra datelor

Multi beneficiari ai un pachet de gazduire partajata trec la un VPS administrat ca un pas firesc al depasirii resurselor alocate.

Multi utilizatori care doresc un server dedicat aleg un VPS pentru:

  • Ca este solutie rentabila pentru resursele de care au nevoie
  • Suport tehnic de la compania de gazduire web

 

Acum stiti ce este un VPS, in ce consta gazduirea VPS si cum se raporteaza aceasta la celelalte tipuri de gazduire. Daca cea mai mare parte a afacerii dvs. se desfasoara online iar traficul este in crestere, un VPS ar putea fi solutia perfecta. Solutiile de gazduire VPS de la HostX sunt simple, rapide si de incredere, oferindu-va dvs. si clientilor dvs. puterea si performanta pe care le meritati, evitand in acelasi timp perioadele de nefunctionare.